Kesihatan

Gunakan Bahan atau Ubat Alami, Inilah Cara Menghilangkan Kelemumur Yang Boleh Anda Lakukan Di Rumah

Kelemumur pada rambut pastinya penampilan yang sangat mengganggu. Kadang-kadang tidak cukup hanya dengan menukar syampu, berikut adalah beberapa kaedah untuk menghilangkan kelemumur pada rambut dan kulit kepala yang mesti anda ketahui.

Kelemumur adalah keadaan biasa pada kulit kepala, dalam bentuk serpihan kulit mati yang berasal dari kulit kepala. Serpihan ini biasanya terlihat ketika dijatuhkan di bahu, dan biasanya, kelemumur juga disertai dengan gatal pada kulit kepala.

Kelemumur bukanlah keadaan kesihatan, tetapi boleh mempengaruhi keyakinan diri anda.

Punca kelemumur

Dilaporkan dari Garis KesihatanPunca kelemumur boleh timbul dari beberapa faktor, antaranya adalah seperti berikut:

 1. Kulit berminyak
 2. Tidak kerap membersihkan kepala
 3. Kulit kering
 4. Sensitif terhadap produk penjagaan rambut tertentu
 5. Mempunyai masalah kesihatan pada kulit seperti psoriasis atau eksim
 6. Ragi Malassezia tumbuh di kulit kepala.

Sama seperti penyakit kulit yang lain, kelemumur boleh menjadi lebih teruk jika tidak dirawat dengan segera. Terdapat beberapa penyebab kelemumur yang teruk seperti memilih syampu yang salah dan alahan terhadap cuaca, atau bahan tertentu.

Walaupun alahan terhadap bahan tertentu juga dapat menjadikan kulit kepala lebih berminyak. Keadaan ini akan menjadikan lebih banyak kotoran melekat padanya dan menjadi penyebab kelemumur yang teruk.

Baca juga: 7 Cara Semula jadi untuk Menghilangkan Kelemumur pada Balita, Ibu Harus Cuba!

Pelbagai pilihan cara untuk menghilangkan kelemumur

Terdapat banyak cara untuk menghilangkan kelemumur yang boleh anda pilih. Sama ada cara semula jadi, iaitu menggunakan bahan-bahan rumah yang mudah diperoleh, atau dengan bahan perubatan seperti ubat kelemumur atau syampu anti kelemumur.

Cara menghilangkan kelemumur dengan bahan semula jadi

Melaporkan dari Healthline, berikut adalah beberapa ubat rumah yang dapat menghilangkan gejala kelemumur secara semula jadi yang boleh anda cuba:

1. Menggunakan bahan minyak pokok teh

Cara pertama untuk menghilangkan kelemumur dengan bahan semula jadi adalah dengan menggunakan minyak pokok teh, ia adalah satu masa yang panjang minyak pokok teh Ia digunakan untuk merawat pelbagai masalah kulit, seperti jerawat.

Minyak pokok teh juga dapat menghilangkan kulat secara berkesan yang menyebabkan penumpukan sel kulit kepala mati yang menyebabkan kelemumur.

Dalam kajian yang dilakukan ke atas 126 orang menggunakan minyak pokok teh selama 4 minggu menunjukkan bahawa 41% responden tidak lagi merasa gatal pada kulit kepala, dan berkesan menghilangkan kelemumur.

Tetapi perlu juga diperhatikan, minyak pokok teh boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit sensitif. Oleh itu, lebih baik mencampurkannya dengan bahan lain, seperti minyak kelapa, sebelum memasangnya ke kulit.

2. Menggunakan minyak kelapa

Cara seterusnya untuk menghilangkan kelemumur boleh menggunakan minyak kelapa. Minyak kelapa ternyata mempunyai pelbagai manfaat, salah satunya adalah membantu menghilangkan kelemumur.

Minyak kelapa juga dapat melembapkan kulit, agar kulit kepala tidak terasa kering dan mengelakkan kelemumur.

Minyak kelapa juga dapat mengoptimumkan rawatan eksim (dermatitis), yang juga dapat menyebabkan kelemumur.

Minyak kelapa juga mempunyai sifat antimikroba, sehingga serpihan sel kulit mati yang menyebabkan kelemumur dapat dikurangkan dengan ketara.

3. Menggunakan lidah buaya (lidah buaya)

Cara menghilangkan kelemumur dengan lidah buaya sepertinya tidak terlalu asing bagi anda, anda mesti sudah mengetahui kelebihan aloe vera untuk kesihatan rambut.

Selain itu, tanaman ini juga sering digunakan dalam pelbagai produk kosmetik atau bahan kecantikan.

Ketika digunakan pada kulit kepala, sensasi penyejukan lidah buaya dapat menghilangkan keradangan pada kulit, termasuk psoriasis yang menyebabkan kelemumur pada kulit kepala.

4. Menggunakan Cuka Apple Cider

Bahan seterusnya yang boleh digunakan untuk menghilangkan kelemumur adalah dengan menggunakan cuka sari apel.

Sifat berasid cuka sari merangsang pembebasan sel kulit mati di kulit kepala, sehingga menghilangkan kelemumur. Kandungan cuka sari apel juga dapat mencegah pertumbuhan jenis kulat yang menjadikan kulit gatal.

Anda boleh mencuba menggunakan cuka sari apel dengan menambahkan beberapa sudu ke syampu anda atau mencampurkannya dengan minyak pati lain.

Selanjutnya, bahan-bahan tersebut disemburkan terus ke rambut dan kulit kepala.

5. Mengambil asid lemak omega-3

Asid lemak omega-3 diketahui bermanfaat untuk kesihatan kulit, jika kekurangan asid lemak omega-3 ini dapat menyebabkan rambut kering, dan juga kelemumur.

Untuk mendapatkan asid lemak omega-3 ini, anda boleh makan ikan berlemak yang sihat seperti salmon dan makarel, biji chia, biji rami, atau walnut.

6. Makan makanan yang kaya dengan probiotik

Pengambilan makanan yang kaya dengan probiotik juga dapat menghilangkan kelemumur. Probiotik adalah bakteria baik yang bermanfaat untuk meningkatkan sistem ketahanan badan.

Probiotik terbukti dapat mengurangkan gejala yang timbul pada eksim dan dermatitis, terutama pada kanak-kanak dan bayi. Probiotik biasanya dijual dalam bentuk makanan tambahan dengan dos tertentu.

Tetapi anda juga boleh menemui probiotik dalam makanan yang diperam, seperti tempe.

Selain sedap dan murah, tempe mengandungi probiotik yang merupakan jenis bakteria yang baik untuk tubuh. Probiotik juga dapat melawan alergi, menurunkan kolesterol, bahkan meningkatkan sistem kekebalan tubuh, juga dapat menghilangkan jamur.

7. Mengawal tekanan

Cara menghilangkan kelemumur bukan berdasarkan pengambilan bahan tertentu, tetapi dengan mengawal atau mengawal tekanan.

Tekanan dipercayai mempengaruhi keadaan kesihatan secara keseluruhan. Keadaan ini langsung tidak menyebabkan kelemumur.

Namun, tekanan boleh menjadikan kulit kering dan gatal menjadi lebih teruk, menyebabkan lebih banyak kelemumur muncul. Dengan mengawal tekanan, anda juga mendapat kesan jangka panjang dalam bentuk peningkatan sistem ketahanan badan.

Cara menghilangkan kelemumur dengan ubat kelemumur

Dilaporkan dari DadahBeberapa ubat kelemumur berikut boleh digunakan untuk mengatasi masalah kesihatan yang satu ini:

 1. Ketokonazol
 2. Syampu Nizoral
 3. Nizoral A-D
 4. Nizoral Topikal
 5. Pyrithione zink
 6. Ketodan
 7. Xolegel
 8. Extina
 9. Kurik, dan
 10. Asid salisilik

Menggunakan syampu anti kelemumur

Anda juga dapat mengoptimumkan usaha anda untuk menghilangkan kelemumur dengan menggunakan syampu anti kelemumur yang betul.

Adapun beberapa perkara yang harus dipertimbangkan ketika memilih syampu anti kelemumur, antara lain, mesti mempunyai:

 1. Komponen anti-kulat untuk menghentikan pertumbuhan acuan
 2. Batu arang yang dapat mengurangkan penampilan sisik pada kulit kepala, dan
 3. Asid salisilik untuk memastikan sel kulit tidak melekat dan dapat membantu membuang sel kulit bersisik.

Baca Juga: Jangan Keliru, Kenali Penyakit Dermatitis Seborrheic Sama dengan Kelemumur

Petua untuk menggunakan syampu anti kelemumur

Ramai orang percaya bahawa kelemumur disebabkan oleh kebersihan yang buruk, yang tidak benar. Walaupun keramas yang kerap dapat membuat kelemumur lebih ketara, para penyelidik masih mengkaji penyebabnya, yang nampaknya rumit.

Cara paling berkesan untuk merawat dan mengawal kelemumur adalah dengan menggunakan syampu anti kelemumur dan rawatan kulit kepala. Ikuti petua dari pakar dermatologi untuk mendapatkan hasil terbaik.

Lancarkan Persatuan Akademi Dermatologi AmerikaInilah kaedah syampu yang baik untuk menghilangkan kelemumur dengan syampu anti kelemumur:

1. Ikuti arahan pada pakej syampu

Terdapat banyak produk syampu anti kelemumur di pasaran, dan masing-masing mengandungi bahan aktif yang berbeza untuk mengawal gejala kelemumur.

Untuk hasil terbaik, selalu ikuti arahan pada botol. Contohnya, sebilangan syampu anti kelemumur menghendaki anda membersihkan syampu ke rambut dan kulit kepala dan membiarkan syampu dihidupkan selama kira-kira lima minit sebelum dibilas.

Walaupun ada produk lain yang diarahkan untuk tidak meninggalkan syampu di kulit kepala terlalu lama. Jadi sebelum menggunakan produk, jangan lupa membaca arahannya!

2. Orang Asia dinasihatkan untuk mencuci rambut setiap hari

Sekiranya anda mengalami kelemumur dan anda berketurunan Caucasian atau Asia, mencuci rambut setiap hari menggunakan syampu anti kelemumur dua kali seminggu mungkin akan membantu.

Sekiranya menggunakan satu syampu anti kelemumur tidak melegakan simptom anda, cubalah secara bergantian menggunakan syampu anti kelemumur dengan bahan aktif yang berbeza.

3. Orang Afrika-Amerika tidak disarankan untuk kerap mencuci rambut

Sekiranya anda seorang Afrika-Amerika, disarankan agar anda mencuci rambut seminggu sekali menggunakan syampu anti kelemumur.

Lawati pakar dermatologi yang bertauliah untuk mendapatkan cadangan produk terbaik yang sesuai dengan jenis rambut anda.

4. Berhati-hati semasa menggunakan syampu anti kelemumur dengan tar

Syampu yang mengandungi tar arang batu boleh menjadikan rambut anda berambut perang, kelabu, atau putih. Oleh itu, jika anda mempunyai rambut berwarna terang, anda mungkin ingin memilih syampu anti kelemumur yang berbeza.

Syampu tar juga berpotensi menjadikan kulit kepala lebih sensitif terhadap cahaya matahari.

Sekiranya anda menggunakan syampu anti kelemumur jenis ini, penting untuk melindungi kulit kepala anda dari sinar matahari dengan memakai topi ketika berada di luar rumah dan mencari tempat teduh jika mungkin.

Cara mengatasi kelemumur mengikut jenis

Kehadiran kelemumur boleh menjadi penampilan yang sangat mengganggu dan membuat anda tidak yakin. Oleh itu, adalah penting untuk menjaga kebersihan rambut dan pada masa yang sama mengenal pasti punca kelemumur, agar perkara ini dapat ditangani dengan baik.

Kelemumur yang muncul sendiri boleh basah atau kering. Untuk mengatasinya, perlu melakukan cara yang terpisah seperti yang dijelaskan di bawah.

Kelemumur kering

Kulit kepala, seperti kulit yang lain, juga menumpahkan sel-sel kulit mati. Apabila proses ini berlaku terlalu cepat akan mengakibatkan kelemumur kering. Kelemumur kering juga boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor lain seperti:

 1. Jangkitan kulat pada kulit kepala
 2. Minyak yang dirembeskan oleh kulit kepala
 3. Sensitif terhadap bahan tertentu dalam produk rambut

Cara mengatasi kelemumur kering boleh dilakukan dengan beberapa petua termasuk:

 1. Sapukan minyak kelapa pada kulit kepala selama 10 minit kemudian bilas hingga bersih
 2. Percampuran minyak pokok teh dengan minyak kelapa dan kemudian disapukan pada kulit kepala sambil diurut perlahan selama 10 minit sebelum dibilas dengan air suam
 3. Sapukan campuran 1 cawan cuka sari apel dengan 2 cawan air dan sapukan terus pada kulit kepala selama 5 minit kemudian basuh menggunakan syampu seperti biasa.

Kelemumur basah

mengikut Gaya gaya, kelemumur basah biasanya berlaku ketika kelenjar sebum terlalu banyak bekerja dan menghasilkan sebum yang terlalu banyak.

Sebum yang terkumpul di kulit kepala akan menjadikannya melekit dan menarik kotoran dan sel kulit mati dan membentuk kelemumur basah atau kelemumur berminyak.

Salah satu cara untuk mengatasi ini adalah dengan membuat topeng lidah buaya. Sangat mudah, anda hanya menggunakan 3 hingga 4 sudu gel lidah buaya di kulit kepala.

Kemudian celupkan tuala ke dalam air suam kemudian peras dan bungkus kepala anda dengan tuala. Biarkan selama setengah jam kemudian basuh menggunakan syampu sehingga bersih.

Cara mengelakkan kelemumur datang lagi

Anda boleh mengurangkan dan mencegah kelemumur kembali dengan langkah-langkah berikut:

 • Menguruskan tekanan dengan baik. Kerana tekanan boleh mempengaruhi kesihatan keseluruhan anda, dan membuat anda rentan terhadap sejumlah keadaan dan penyakit. Malah dapat membantu mencetuskan kelemumur atau memburukkan lagi gejala yang ada.
 • Amalkan corak pemakanan yang sihat. Makan makanan yang tinggi zink, vitamin B, untuk membantu mengelakkan kelemumur.
 • Basuh dengan kerap. Sekiranya anda cenderung mempunyai kulit kepala berminyak, mencuci rambut setiap hari dapat mencegah kelemumur. Urut perlahan-lahan kulit kepala untuk melonggarkan serpihan. Bilas sehingga bersih.
 • Berjemur, kerana sinar matahari mungkin baik untuk mengawal kelemumur. Tetapi kerana paparan sinar ultraviolet merosakkan kulit dan meningkatkan risiko barah kulit, jangan berjemur. Sebaliknya, luangkan sedikit masa di luar rumah. Dan pastikan memakai pelindung matahari pada wajah dan badan anda.
 • Hadkan produk penggayaan rambut. Produk penggayaan rambut dapat tumbuh pada rambut dan kulit kepala anda, menjadikannya lebih berminyak.

Bagi kebanyakan orang, kelemumur tidak memerlukan rawatan perubatan. Namun, kadang-kadang mengelupas dan gatal yang kelihatan seperti kelemumur sebenarnya adalah keadaan perubatan, seperti dermatitis seborrheic, psoriasis, jangkitan kulat pada kulit kepala, atau eksim.

Sekiranya anda terus mengalami gejala setelah melakukan pelbagai cara untuk menghilangkan kelemumur di atas, berjumpa dengan ahli dermatologi yang bertauliah.

Pakar dermatologi dapat mendiagnosis keadaan anda dengan betul dan mencadangkan rancangan rawatan yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!