Kesihatan

Mi Shirataki untuk Diet: Kalori Rendah dan Bebas Lemak

Akhir-akhir ini, mi shirataki semakin dikenali dan diminati oleh ramai orang. Bukan tanpa alasan, kandungan yang dimiliki membuat sebilangan orang memilih mi shirataki untuk diet penurunan berat badan.

Adakah benar bahawa mi shirataki dapat dijadikan menu diet? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Menu Diet Mesti Cuba, Mudah dan Berkhasiat Tanpa Nasi

Apa itu mi shirataki?

Umbi Konnyaku. Sumber gambar: www.medicalnewstoday

Shirataki adalah mi yang dibuat dari konnyaku berasaskan tepung (Amorphophallus konjac), yang merupakan umbi yang biasa dijumpai di Jepun. Perkataan shirataki bermaksud air terjun putih, yang menggambarkan bentuk mi itu sendiri.

Makanan yang satu ini mempunyai kandungan air yang sangat tinggi tetapi mempunyai karbohidrat yang rendah. Inilah sebab mengapa shirataki adalah pengganti nasi pada menu diet.

Mi Shirataki untuk diet

Mie ini cukup popular di kalangan orang yang sedang menjalani diet. Tanpa alasan, mi shirataki mengandungi lemak nol peratus dan 97 peratus air.

Terdapat beberapa perkara yang membezakan shirataki dari mi lain sehingga sesuai sebagai menu makanan yang sihat, iaitu:

1. rendah kalori

Menurut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA), 100 gram mi shirataki hanya mempunyai 9 kalori. Jumlah ini sangat rendah jika dibandingkan dengan mi yang dibuat dari tepung dan telur.

Pada dos yang sama, mi dari tepung dan telur boleh mengandungi kalori hingga 130 kcal. Rendah kalori menjadikan ramai orang memilih mi shirataki untuk diet.

Walaupun, Garis Kesihatan tentukan mi ini sebagai 'mi keajaiban sifar kalori '. Kalori adalah bahan yang sangat mempengaruhi berat badan. Pengumpulan tanpa seimbang dengan pembakaran yang optimum dapat memicu kegemukan.

2. Bebas lemak

Sekiranya anda seorang yang ingin makan sedap tanpa lemak, mi shirataki adalah jawapannya. Dalam dos 100 gram mi shirataki, hampir tidak ada lemak yang dijumpai. Maksudnya, mi ini sama sekali tidak mengandungi lemak alias sifar peratus.

Sama seperti kalori, lemak adalah bahan yang boleh menyebabkan kegemukan jika terkumpul terlalu banyak.

Baca juga: Selalunya Tanpa Disedari! 5 Makanan Ini Yang Mengandungi Lemak Buruk Berbahaya

3. Serat tinggi

Ramai orang memilih mi shirataki untuk diet mereka kerana kandungan seratnya yang tinggi. Terdapat kira-kira tiga gram serat dalam 100 gram mi shirataki.

Serat dalam mi shirataki disebut glucomannan, yang berasal dari ubi konnyaku. Menurut kajian tahun 2011, glukomanan adalah sejenis serat yang dapat larut dalam air. Serat ini akan mengembang berkali-kali kerana kandungan airnya yang tinggi.

Selepas itu, serat akan membentuk gelketika dalam perut. Ini akan membuatkan anda berasa kenyang lebih lama. Di samping itu, proses penyerapan di saluran pencernaan sangat perlahan. Dengan begitu, selera makan anda juga akan berkurang.

Menurut satu kajian, orang gemuk yang kerap mengonsumsi glukomanan setiap hari selama lapan minggu dapat menurunkan berat badan hingga 2.5 kg.

Khasiat mi shirataki untuk diet

Bukan hanya mengetahui ramuannya, anda juga perlu memahami bagaimana mi shirataki berfungsi untuk membantu menurunkan berat badan. Salah satunya adalah untuk melambatkan proses mengosongkan perut, sehingga anda akan merasa kenyang untuk waktu yang lebih lama.

Selain itu, mi shirataki juga berkesan membantu mengoptimumkan proses pembuangan. Ini tidak dapat dipisahkan dari kandungan serat yang disebut glukomannan yang dimiliki.

Satu kajian pada tahun 2011 menjelaskan, pergerakan usus yang sukar atau sembelit dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Perkara yang paling jelas adalah perut yang semakin besar atau besar setiap hari.

Kekurangan mi shirataki untuk diet

Walaupun rendah kalori dan bebas lemak, ada perkara lain yang perlu anda pertimbangkan sebelum menggunakannya. Mie Shirataki tidak mempunyai mineral penting untuk tubuh, seperti protein, kalsium, zat besi, kalium, dan vitamin.

Maksudnya, jika anda ingin mengonsumsi mi shirataki secara berkala untuk diet anda, pastikan untuk menambahkan ramuan lain, seperti daging, ikan, dan sayur-sayuran. Dengan cara itu, anda masih boleh mendapatkan nutrien lengkap.

Cara membuat mi shirataki untuk diet

Mie Shirataki mempunyai tekstur kenyal, kerana terdiri dari 97 persen air. Tetapi untuk rasa, mi ini sangat hambar. Tidak seperti kebanyakan produk mi segera, shirataki biasanya dijual tanpa perasa.

Oleh itu, anda boleh menambah ramuan atau rempah anda sendiri semasa memprosesnya. Shirataki boleh diproses menjadi mi goreng, dijadikan pasta, atau makanan yang sedap dengan sayur-sayuran hijau.

Itulah sebabnya mengapa banyak orang memilih mi shirataki untuk diet mereka dan faedahnya untuk menurunkan berat badan. Untuk mendapatkan hasil terbaik, anda boleh memakannya secara berkala setiap hari dengan pelbagai menu yang diproses. Semoga berjaya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!