Kesihatan

Bolehkah Gigi Patah Tumbuh Lagi? Inilah penjelasannya!

Gigi yang patah boleh menjadi masalah besar. Ramai orang bertanya apakah gigi yang patah boleh tumbuh kembali, terutama yang disebabkan oleh kesan atau kecederaan lain.

Sekarang, untuk mengetahui jawapan sama ada gigi patah boleh tumbuh semula (terutamanya kerana kecederaan), lihat ulasan lengkap di bawah, mari kita pergi!

Baca juga: Amalan Menutup Doktor Gigi, Inilah Cara Menjaga Kesihatan Pergigian semasa Pandemik COVID-19

Ketahui struktur dan bahagian gigi

Orang dewasa mempunyai 32 gigi empat jenis. Masing-masing mempunyai peranan yang sangat penting, terutama untuk aktiviti makan yang merangkumi:

  • gigi seri, iaitu gigi berbentuk pahat yang membantu memotong makanan
  • Gigi taring, iaitu gigi runcing yang membolehkan anda merobek makanan
  • premolar, iaitu gigi yang berperanan memecah makanan
  • Molar, gigi yang berfungsi mengunyah dan mengisar makanan

Setiap gigi terdiri daripada tiga bahagian utama, iaitu mahkota, leher, dan akar. Mahkota adalah bahagian paling luar yang dapat dilihat, mempunyai lapisan pelindung yang disebut enamel. Walaupun leher gigi adalah kawasan antara mahkota dan akar, bahagian yang memasuki tulang rahang melalui gusi.

Sekiranya satu bahagian patah, secara automatik akan mempengaruhi prestasi gigi dalam proses melembutkan makanan di mulut.

Keadaan kecederaan gigi

Trauma atau kecederaan pada gigi boleh disebabkan oleh banyak perkara, seperti jatuh, kemalangan, ke aktiviti sukan (bola sepak, hoki, bola tampar, bola keranjang, besbol, dan cabang lain). Kecederaan boleh ringan atau teruk, mulai dari gigi yang retak hingga patah tulang yang lengkap.

Dalam beberapa kes, trauma pada gigi menyebabkannya diekstraksi. Biasanya, langkah ini diambil ketika gigi 'mati'. Dipetik dari garis kesihatan, Gigi adalah benda 'hidup' yang terdiri dari beberapa bahagian, termasuk saraf.

Pada gigi 'mati', darah tidak lagi dapat mengalir ke kawasan tersebut. Seperti diketahui, hampir semua bahagian tubuh manusia memerlukan bekalan darah untuk menjalankan fungsinya.

Sekiranya kecederaan hanya menyebabkan gigi retak (ringan), prosedur perubatan kecil mungkin bermanfaat. Tetapi jika ia pecah, terutamanya ketika anda dewasa, anda mungkin akan kehilangan gigi.

Bolehkah gigi yang patah tumbuh semula?

Menurut kajian tahun 2015 yang diterbitkan di Jurnal Pergigian Eropah, gigi yang paling kerap patah akibat kecederaan adalah gigi geraham mandibula. Walaupun, bahagian gigi yang lain juga boleh mengalami keadaan yang serupa.

Kecederaan yang teruk boleh menjadikan keadaan lebih teruk, terutama jika ia telah merosakkan akar, ruang pulpa yang berisi saraf, dan tisu penghubung. Jadi gigi yang patah boleh tumbuh semula?

Sekiranya anda berusia lebih dari 21 tahun, jawapan ringkasnya adalah tidak. Gigi dewasa kekal, tidak seperti kanak-kanak yang boleh tumbang dan tumbuh semula.

Bagaimana mengatasinya?

Sekiranya hanya retak, gigi mungkin masih melekat pada gusi. Tetapi jika patah, menurut nasihat NHS UK, ada baiknya menyelamatkan gigi sehingga dapat dipasang semula. Rawatan mungkin bergantung pada tempat gigi berada.

Secara umum, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk merawat gigi yang patah akibat kecederaan, iaitu:

  • Pasang semula gigi yang patah
  • Mengisi atau memberikan mahkota (penutup yang menutup sepenuhnya gigi yang patah)
  • Rawatan akar yang rosak untuk gigi yang patah
  • Implan pergigian

Kajian terbaru mengenai pertumbuhan gigi yang patah

Gigi patah boleh menakutkan. Walaupun implan pergigian dapat membantu, baru-baru ini sejumlah saintis di Pusat Perubatan Universiti Columbia New York memaparkan hasil penyelidikannya mengenai kemungkinan tumbuh semula gigi patah pada orang dewasa.

Dipetik dari Science Times, Gigi baru boleh tumbuh dalam masa dua bulan sahaja. Prosedur yang digunakan adalah terapi sel stem, menggunakan sel induk dewasa pesakit. Gigi baru akan tumbuh di tempat kosong dan bergabung dengan tisu gusi.

Setelah sel induk ditanamkan ke dalam mulut, bahan tulang baru dapat tumbuh semula (tumbuh semula) dalam kira-kira dua bulan.

Walau bagaimanapun, penyelidikan ini masih memerlukan kajian yang lebih mendalam. Ini kerana eksperimen yang dilakukan selama berbulan-bulan hanya menggunakan objek haiwan, iaitu tikus. Ini adalah pertama kalinya struktur seperti gigi dihasilkan semula dalam organisma hidup.

Nah, itu adalah tinjauan sama ada gigi patah boleh tumbuh kembali atau tidak, terutama yang disebabkan oleh kecederaan seperti perlanggaran atau kemalangan. Untuk mengurangkan keadaan ini, selalu berhati-hati dalam melakukan aktiviti yang boleh menyebabkan kecederaan pada gigi, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!