Kesihatan

Ingin Mengira HPL Anda Sendiri? Inilah Cara Ibu!

Pengalaman mengandung dan melahirkan tentu sekali menggembirakan, terutamanya jika ini adalah kehamilan pertama anda. Ibu pasti tidak sabar untuk mengetahui anggaran hari kelahiran (HPL). Tetapi, malangnya masih banyak wanita hamil yang keliru tentang cara mengira HPL.

Tarikh penghantaran tidak pasti. Oleh itu, sebelum mengetahui cara mengira HPL, anda perlu memahami, jika hasil pengiraannya boleh berbeza dengan tarikh asal semasa anda melahirkan.

Memahami masa kehamilan

Sebelum mengira tarikh akhir, anda harus memahami konsep umum usia kehamilan. Kehamilan berlangsung secara purata 280 hari atau 40 minggu dari hari pertama haid terakhir (LMP).

Walaupun sebenarnya ketika HPHT Moms tidak benar-benar hamil, mereka telah dimasukkan dalam pengiraan. Biasanya, anda sebenarnya akan hamil kira-kira 2 minggu kemudian.

Cara mengira HPL

Setelah memahami konsep panjang kehamilan di atas, anda boleh mula mengira tarikh lahir anda. Terdapat dua cara yang boleh digunakan. Yaitu untuk Ibu yang mempunyai kitaran haid biasa 28 hari dan bagi Ibu yang kitaran haidnya tidak teratur.

Cara mengira tarikh akhir sekiranya kitaran haid adalah tetap

Secara amnya, kitaran haid berlangsung selama 28 hari. Sekiranya kitaran haid anda tetap selama 28 hari, anda boleh menggunakan peraturan Naegele untuk mengira HPL anda sendiri, rumusnya adalah:

HPHT + 7 hari - 3 bulan

Ditambah satu tahun untuk pelarasan. Sebagai contoh:

HPHT 1 Oktober 2020

 • Ditambah 7 hari hingga 8 Oktober 2020.
 • Dikurangkan 3 bulan hingga 8 Julai 2020.
 • Kemudian tambah satu tahun. Maknanya, tarikh penghantaran: 8 Julai 2021.

HPHT 1 Februari 2020

 • Ditambah 7 hari hingga 8 Februari.
 • Kurangkan 3 bulan, 8 November 2019.
 • Ditambah satu tahun, tarikh lahir menjadi: 8 November 2020.

Cara mengira HPL jika kitaran haid tidak teratur

Tidak perlu risau, kerana Moms masih boleh menganggarkan tarikh penghantaran menggunakan formula parikh, iaitu:

Rumus tarikh: HPTP + 9 bulan + (panjang kitaran haid - 21 hari)

Sebagai contoh, jika HPTP adalah 1 November 2020 dengan kitaran haid 35 hari, maka:

 • 1 November 2020 + 9 bulan: 1 Ogos 2021.
 • Kemudian tambahkan 35 hari (kitaran haid) dan tolak 21 hari.
 • Jadi HPL yang anda ada adalah, 1 Ogos 2021 + 14 hari: 15 Ogos 2021.

Bagaimana cara mengira HPL jika anda tidak ingat tarikh HPHT?

Jangan risau, banyak ibu juga mengalami ini. Sekiranya ini berlaku, anda boleh berjumpa pakar sakit puan dengan segera.

 • Doktor biasanya akan meminta anggaran HPHT minggu dan akan mengira HPL.
 • Sekiranya anda sama sekali tidak mengingati minggu terakhir haid anda atau tidak ingat kali terakhir anda mengalami haid, doktor akan menentukan tarikh kelahiran melalui pemeriksaan ultrasound.

Adakah cara lain untuk mengetahui tarikh akhir?

Doktor mempunyai beberapa cara lain untuk mengira HPL. Sebahagian daripada mereka:

 • Mengukur ketinggian dana

Fundus adalah ukuran hujung tulang pelvis hingga ke bahagian paling atas perut wanita hamil. Apabila usia kehamilan 20 minggu atau lebih, ukuran ketinggian asas selalunya sama dengan usia kehamilan. Dari situ doktor akan menentukan pengiraan HPL Moms anda.

 • Menentukan usia kehamilan dari perkembangan janin

Contohnya, sejak pertama kali degupan jantung bayi didengar. Biasanya bermula pada minggu ke-9 atau 10. Atau dari pergerakan janin, Biasanya bermula pada usia 18 hingga 22 minggu kehamilan.

Selain dua kaedah ini, anda juga dapat menggunakan aplikasi kehamilan yang dapat diakses melalui ponsel pintar, atau melalui laman web yang menyediakan kalkulator usia kehamilan.

Bolehkah pengiraan HPL yang telah ditentukan berubah?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, cara mengira HPL bukanlah perkara yang pasti. Doktor boleh mengubah anggaran tarikh penghantaran.

Biasanya berlaku semasa pemeriksaan ultrasound. Doktor boleh mengubah pengiraan HPL ketika melakukan ultrasound pada trimester pertama. Ini mungkin berlaku jika anda mempunyai kitaran haid yang tidak teratur, menjadikannya lebih sukar untuk menentukan usia kehamilan yang tepat.

Itulah cara mengira HPL untuk menentukan tarikh penghantaran yang boleh anda lakukan sendiri di rumah. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai kehamilan atau mengenai persiapan untuk melahirkan anak, anda boleh berjumpa terus dengan doktor kami.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!