Kesihatan

Jangan Tekan! Ini adalah Cara yang Betul untuk Merawat Jerawat yang Meradang dan Suppuratif

Mengubati jerawat yang meradang dan bernanah mesti dilakukan dengan betul. Cara cuai sebenarnya boleh menyebabkan masalah jangka panjang, anda tahu.

Jerawat yang meradang kadang kala akan terus bertambah teruk kerana menyebabkan kemerahan dan bengkak. Kadang kala ia menyebabkan kesakitan dan parut kekal.

Baiklah, untuk mengetahui lebih terperinci, mari kita lihat ulasan berikut!

Baca juga: Alat Picit Blackhead, Adakah Kesan Sampingan Penggunaan?

Semua jenis jerawat yang meradang

Dipetik dari Garis KesihatanPada jerawat yang meradang, biasanya terdapat pembengkakan, kemerahan, dan pori-pori yang tersumbat dengan bakteria, minyak, dan kulit mati. Bakteria yang sering menyebabkan keradangan pada jerawat juga dikenali sebagai Propionibacterium acnes atau P. acnes.

Jerawat yang meradang biasanya boleh terjadi pada kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa. Oleh itu, jerawat yang meradang memerlukan rawatan yang berbeza mengikut jenisnya.

Cara merawat jerawat yang meradang dan membengkak

Nah, inilah cara merawat jerawat yang meradang dan bernanah yang perlu anda ketahui:

Rawatan dengan ubat bebas

Terdapat banyak rawatan perubatan untuk jerawat yang meradang, jadi anda perlu memilihnya mengikut jenis kulit anda. Berikut adalah tiga ramuan utama yang mungkin anda dapati dalam produk bebas untuk merawat jerawat yang meradang dan bernanah.

1. Benzoil peroksida

Salah satu ramuan utama produk perubatan untuk jerawat yang meradang adalah benzoil peroksida. Bahan ini berfungsi dengan membunuh bakteria penyebab jerawat yang mungkin terperangkap di liang roma dan dapat mengurangkan keradangan.

Selain itu, ramuan yang satu ini juga dapat mengeringkan kulit, jadi lebih baik menggunakannya pada bintik-bintik pada jerawat yang meradang.

2. Asid salisilik

Asid salisilik adalah bahan yang mempunyai kesan menyeluruh dan dapat membuang sel-sel kulit mati dari dalam liang.

Produk dengan ramuan ini boleh digunakan pada semua kulit, tetapi pastikan untuk terus menggunakan pelembap kerana boleh menyebabkan kulit kering.

3. Sulfur

Produk yang boleh digunakan untuk merawat jerawat yang meradang dan bernanah adalah yang mempunyai kandungan sulfur di dalamnya.

Walaupun sering digunakan untuk merawat masalah jerawat ringan dan tidak radang.

Perlu diingat bahawa jika jerawat yang meradang tidak bertambah baik dengan ubat bebas, lebih baik berjumpa dengan keadaan kulit anda dengan pakar dermatologi.

Rawatan perubatan

Mengubati jerawat yang meradang dan bernanah secara amnya bergantung pada simptomnya. Oleh itu, doktor anda mungkin mengesyorkan satu atau gabungan ubat preskripsi dan krim topikal.

Beberapa rawatan perubatan biasa yang digunakan untuk merawat jerawat yang meradang dan membengkak termasuk:

1. Retinoid topikal

Retinoid adalah derivatif vitamin A yang kuat yang akan membantu membuang sel kulit mati. Selain kemerahan dan mengelupas, retinoid juga dapat membuat kulit anda lebih sensitif terhadap sinar UV, jadi pastikan anda juga memakai pelindung matahari.

2. Isotretinoin

Sama seperti retinoid, isotretinoin juga berasal dari vitamin A, menjadikannya ubat kuat untuk merawat masalah jerawat yang teruk. Walau bagaimanapun, di belakangnya terdapat beberapa kesan sampingan sehingga isotretinoin harus dielakkan ketika hamil atau menyusu.

3. Antibiotik oral

Sekiranya pakar dermatologi mengesyaki bakteria menyebabkan jerawat muncul, maka antibiotik biasanya akan diberikan. Ubat ini hanya digunakan buat sementara waktu untuk mengawal bakteria penyebab jerawat.

Baca juga: Jaga kesihatan mental anda semasa # di rumah dengan panggilan video, anda boleh! Inilah penjelasannya!

Petua penjagaan kulit untuk mencegah jerawat yang meradang

Tidak ada rawatan jerawat yang meradang yang akan berfungsi jika tidak disertai petua untuk menjaga kulit wajah yang sihat. Petua merawat kulit untuk mencegah jerawat yang meradang adalah seperti berikut:

  • Jangan memerah atau menahan jerawat yang meradang
  • Basuh wajah anda pagi dan malam dengan pembersih berasaskan gel lembut
  • Mandi segera setelah melakukan aktiviti yang mencetuskan berpeluh, seperti bersenam
  • Pakai pelembap atau foundation yang terbuat dari pelindung matahari setiap hari
  • Pilih pilihan solek bebas minyak dan bukan komedogenik

Elakkan produk penjagaan kulit yang mengandungi alkohol, wangian, atau pembersih wajah yang keras, kerana ini boleh merengsakan kulit dan memperburuk keradangan. Rujuk rawatan dengan doktor sekiranya jerawat tidak membaik ketika rawatan diri telah dijalankan.

Doktor biasanya akan mengesyorkan rawatan mengikut jenis dan keparahan jerawat. Beberapa kombinasi ubat boleh diberikan oleh doktor untuk merawat jerawat yang meradang dan membengkak sehingga tidak menyebabkan parut kekal.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!