Kesihatan

Propranolol

Propranolol adalah ubat beta-blocker yang digunakan untuk merawat sejumlah gangguan yang berkaitan dengan tekanan darah dan jantung.

Ubat ini pertama kali dipatenkan pada tahun 1962 dan mula dilesenkan untuk penggunaan perubatan pada tahun 1964. Propranolol adalah ubat yang sering diresepkan dan merupakan salah satu senarai ubat penting organisasi kesihatan dunia (WHO).

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ubat propranolol, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa propranolol?

Propranolol adalah ubat yang digunakan untuk merawat gegaran, sakit dada (angina), hipertensi, gangguan irama jantung, dan masalah jantung atau peredaran darah yang lain.

Ini juga digunakan untuk merawat atau mencegah serangan jantung, dan untuk mengurangi keparahan dan frekuensi sakit kepala migrain.

Di samping itu, ubat ini boleh didapati sebagai ubat generik dalam bentuk tablet oral atau disuntik ke dalam vena (suntikan).

Apakah fungsi dan faedah propranolol?

Propranolol berfungsi sebagai agen beta-blocker bukan selektif yang bertindak dengan menyekat reseptor adrenergik. Ubat ini boleh aktif sehingga 30 minit setelah disuntik ke dalam darah atau 60 hingga 90 minit jika diminum.

Beberapa bentuk dos cecair, seperti hemangeol (cecair oral propranolol 4,28 miligram) boleh diberikan kepada bayi yang berumur sekurang-kurangnya 5 minggu. Ubat ini secara khusus diberikan untuk merawat keadaan genetik yang disebut hemangioma bayi.

Ubat ini juga mempunyai manfaat untuk merawat beberapa masalah kesihatan yang berkaitan dengan keadaan jantung berikut:

1. Hipertensi

Ubat ini digunakan terutamanya untuk rawatan darah tinggi. Ubat ini boleh digunakan sendiri atau bersama dengan agen antihipertensi lain. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak digalakkan untuk kes hipertensi secara tiba-tiba.

Menurut garis panduan hipertensi berdasarkan bukti semasa, ubat beta-blocker umumnya tidak disukai untuk terapi hipertensi lini pertama. Walau bagaimanapun, ubat ini dapat dipertimbangkan pada pesakit yang mempunyai petunjuk kuat, misalnya, riwayat penyakit jantung iskemik atau kegagalan jantung.

Ia juga dapat diberikan sebagai terapi tambahan pada pesakit yang tidak bertindak balas terhadap rawatan lini pertama, seperti perencat ACE, antagonis reseptor angiotensin II, penyekat saluran kalsium, atau diuretik thiazide.

2. Angina kronik

Semua kumpulan beta-blocker boleh disyorkan untuk pengurusan simptomatik angina stabil kronik yang tidak rumit.

Ubat beta-blocker termasuk propranolol boleh diberikan untuk rawatan jangka panjang. Ubat ini juga termasuk dalam terapi lini pertama yang disyorkan untuk pesakit yang juga menderita angina dengan hipertensi iskemia.

Walaupun terdapat perbezaan dalam pemilihan kardioselektif, aktiviti simpatomimetik intrinsik, dan faktor klinikal lain, semua penyekat beta sama-sama berkesan dalam rawatan gejala ini.

Dan untuk rawatan sakit angina atau sakit dada, ubat ini biasanya ditambah dengan beberapa jenis ubat jantung yang lain. Terapi jangka panjang diberikan di bawah pengawasan doktor untuk melihat tindak balas klinikal.

3. Aritmia supraventrikular

Aritmia atau gangguan irama jantung adalah sekumpulan masalah kesihatan kronik. Gangguan ini sering mengiringi masalah jantung dan darah tinggi.

Rawatan awal untuk gangguan aritmia boleh diberikan kumpulan adenosin IV. Walau bagaimanapun, jika terapi awal tidak bertindak balas, maka beta-blocker dapat diberikan, termasuk propranolol.

Ubat ini boleh digunakan sebagai terapi berterusan. Propranolol juga dapat mengawal kadar ventrikel pada pesakit dengan fibrilasi atrium. Sifat ini menjadikan ubat ini disyorkan sebagai terapi alternatif untuk digoxin.

4. Aritmia ventrikel

Mereka secara amnya kurang berkesan dalam rawatan aritmia ventrikel daripada aritmia supraventrikular. Walau bagaimanapun, ubat ini boleh dianggap sebagai ubat jantung barisan pertama jika ubat lain tidak berkesan.

Penyekat beta telah digunakan pada pesakit dengan serangan jantung yang dipicu oleh fibrilasi ventrikel tanpa pulsa. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ini secara berkala selepas serangan jantung berpotensi berbahaya dan tidak digalakkan.

5. Serangan jantung

Ubat ini boleh diberikan sebagai pencegahan sekunder selepas infark miokard akut (serangan jantung) untuk mengurangkan risiko kematian kardiovaskular.

Pakar mengesyorkan terapi beta-blocker pada semua pesakit dengan disfungsi sistolik ventrikel kiri dan riwayat infark miokard. Walaupun manfaat jangka panjang beta-blocker pada pesakit dengan fungsi ventrikel kiri normal kurang baik

Pakar mengesyorkan terapi beta-blocker, termasuk propranolol atau bisoprolol untuk terapi berterusan sekurang-kurangnya 3 tahun pada pesakit dengan gangguan tersebut.

6. Gegaran

Ia juga boleh diberikan sebagai terapi ubat penting untuk gegaran yang berkaitan dengan gegaran keturunan atau keturunan. Walau bagaimanapun, pemberian ubat ini tidak digalakkan untuk kes gegaran yang berkaitan dengan penyakit Parkinson.

Jenama dan harga Propranolol

Ubat ini telah dipasarkan di bawah beberapa tanda dagang yang dibenarkan oleh Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM). Ubat ini termasuk dalam ubat keras dan anda boleh dapatkan dengan preskripsi doktor. Beberapa jenama ubat ini yang telah beredar, termasuk:

 • Kad Blok
 • Liblock
 • Farmadral
 • Pronolol
 • Inderal

Berikut adalah nama generik dan nama paten ubat propranolol dan harganya:

Nama generik

 • Propranolol HCl 10mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh Dexa Medica. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 140 / tablet.
 • Propranolol HCL 40 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh Dexa Medica. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp208 / tablet.
 • Propranolol 10mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh Holi Pharma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 180 / tablet.

Nama paten

 • Farmadral 10 mg. Penyediaan tablet mengandungi propranolol HCl 10mg yang dihasilkan oleh Fahrenheit. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 312 / tablet.
 • Tablet Inderal 40 mg. Penyediaan tablet mengandungi 40 mg propranolol HCl. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga mulai dari Rp 4,980 hingga Rp5,100 / tablet.

Bagaimana anda mengambil propranolol?

Baca arahan penggunaan dan dos yang tertera pada label pembungkusan ubat preskripsi. Ikuti semua keadaan yang telah ditentukan oleh doktor. Doktor kadang-kadang boleh mengubah dos untuk memastikan kesan terapeutik terbaik.

Orang dewasa boleh mengambil propranolol dengan atau tanpa makanan. Sekiranya anda mengalami gangguan perut atau usus, anda boleh mengambil ubat ini dengan makanan.

Ambil propranolol pada masa yang sama setiap hari. Sekiranya anda lupa minum, segera ambil ubatnya jika waktu berikutnya masih lama. Jangan menggandakan dos ubat yang hilang dalam satu masa.

Jangan menghancurkan, mengunyah, merekah, atau membuka kapsul pelepas perlahan. Ambil ubat sekaligus dengan air. Jangan minum ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Hemangeol harus diberikan kepada bayi semasa atau selepas menyusui. Dos hendaklah dijarakkan sekurang-kurangnya 9 jam. Pastikan anak diberi makan secara berkala semasa mengambil ubat ini. Beritahu doktor sekiranya terdapat perubahan berat badan yang drastik pada anak anda.

Dosis hemangeol berdasarkan berat badan anak, dan sebarang perubahan boleh mempengaruhi dos yang diambil oleh anak. Berhati-hati memberi ubat ini kepada anak-anak. Hubungi doktor sekiranya anak yang mengambil Hemangeol sakit, muntah atau hilang selera makan.

Ukur ubat cair dengan sudu pengukur atau cawan pengukur khas yang disediakan. Elakkan menggunakan sudu dapur untuk mengelakkan pengambilan ubat yang salah. Jangan goncangkan cecair Hemangeol semasa memberi ubat ini kepada kanak-kanak.

Sekiranya anda menjalani pembedahan, beritahu pakar bedah bahawa anda mengambil propranolol. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat ini dalam jangka masa yang singkat.

Jangan melangkau dos atau berhenti menggunakan propranolol secara tiba-tiba. Berhenti secara tiba-tiba boleh memburukkan lagi gejala anda. Ikuti arahan doktor mengenai pengurangan dos ubat.

Sekiranya anda mengambil ubat ini untuk tekanan darah tinggi, tetap gunakan propranolol walaupun anda berasa sihat. Tekanan darah tinggi sering tidak mempunyai gejala. Lakukan pemeriksaan tekanan darah secara berkala.

Simpan ubat setelah digunakan pada suhu bilik dari kelembapan dan panas terik. Jangan biarkan ubat cair membeku. Buang Hemangeol yang tidak digunakan selepas 2 bulan dari kali pertama anda membuka botol ubat.

Berapakah dos propranolol?

Dos dewasa

Penjagaan kecemasan aritmia jantung

 • Dos biasa sebagai suntikan intravena: 1mg diberikan selama 1 minit. Malah dos boleh diulang jika perlu setiap 2 minit.
 • Dos maksimum: 10mg pada pesakit sedar dan 5mg pada pesakit di bawah anestesia.

Pheochromocytoma

Dos biasa: 60mg setiap hari selama 3 hari sebelum pembedahan dalam kombinasi dengan ubat alfa-blocker.

Hipertensi

 • Dos biasa: 40-80mg tiga kali sehari. Dos boleh meningkat pada selang mingguan mengikut tindak balas.
 • Manakala dos alternatif: 160-320mg setiap hari.
 • Dos maksimum: 640mg sehari.

Infarksi miokardium

 • Dos awal dimulakan dalam 5-21 hari selepas serangan jantung. Malah dos ubat boleh diberikan 40 mg diambil 4 kali sehari selama 2-3 hari.
 • Dos ubat boleh diikuti dengan 80mg diambil dua kali sehari.

Profilaksis migrain

 • Dos awal boleh diberikan 40 mg secara lisan 2-3 kali sehari dan dapat ditingkatkan mengikut tindak balas.
 • Manakala dos biasa: 80-160mg setiap hari.

Aritmia jantung

Dos biasa: 10-40mg diambil 3-4 kali sehari.

Gegaran penting

 • Dos awal boleh diberikan 40mg 2-3 kali sehari dan dapat ditingkatkan mengikut tindak balas.
 • Manakala dos biasa: 80-160mg setiap hari.

Gangguan kegelisahan

Dos biasa: 40mg setiap hari. Dos boleh ditingkatkan jika perlu kepada 40mg 2-3 kali sehari.

Angina pectoris

 • Untuk dos awal boleh diberikan 40 mg diambil 2-3 kali sehari. Malah dosnya dapat ditingkatkan mengikut tindak balas.
 • Manakala dos biasa: 120-240mg setiap hari.
 • Dos maksimum: 320mg sehari.

Kardiomiopati hipertrofik

 • Untuk dos biasa: 10-40mg diambil 3-4 kali sehari.
 • Tablet pelepasan perlahan: 80-160mg sekali sehari.

Hipertiroidisme

 • Dos biasa: 10-40mg diambil 3-4 kali sehari.
 • Boleh dinaikkan menjadi 160mg sehari.
 • Dos maksimum: 240mg sehari.

Dos anak

Pheochromocytoma

Dos biasa: 0.25-0.5mg per kg diambil 3-4 kali sehari.

Profilaksis migrain

 • Berumur kurang dari 12 tahun boleh diberikan dos 10-20mg yang diambil 2-3 kali sehari.
 • Berumur lebih dari 12 tahun boleh diberikan dos 40 mg yang diambil 2-3 kali sehari. Di samping itu, dos boleh ditingkatkan mengikut tindak balas.

Aritmia jantung

Dos biasa: 0.25-0.5mg per kg diambil 3-4 kali sehari.

Hipertiroidisme

Dos biasa: 0.25-0.5mg per kg diambil 3-4 kali sehari.

Adakah propranolol selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan ubat ini dalam kategori ubat C.

Kajian pada haiwan eksperimen telah menunjukkan risiko kesan buruk pada janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, tidak ada kajian terkawal yang mencukupi pada wanita hamil. Penggunaan ubat boleh diberikan jika faedah yang diperoleh lebih besar daripada risikonya.

Ubat ini diketahui diserap dalam susu ibu dan oleh itu tidak disyorkan untuk ibu yang menyusui. Pentadbiran ubat hanya boleh dilakukan setelah berunding dengan doktor.

Apakah kesan sampingan propranolol yang mungkin?

Risiko kesan sampingan mungkin berlaku kerana penggunaan ubat-ubatan yang tidak sesuai dengan dos atau kerana tindak balas dari tubuh pesakit. Berikut adalah risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku akibat penggunaan propranolol:

 • Tanda-tanda reaksi alergi terhadap propranolol, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Denyutan jantung perlahan (bradikardia)
 • Rasa pening, seperti hendak pengsan
 • Mengi atau kesukaran bernafas
 • Sesak nafas walaupun dengan aktiviti ringan
 • Bengkak di beberapa bahagian badan dilipat
 • Peningkatan berat badan yang cepat
 • Kelemahan secara tiba-tiba
 • Gangguan visual
 • Kehilangan koordinasi, terutama pada kanak-kanak dengan hemangioma yang mempengaruhi wajah atau kepala
 • Rasa sejuk di tangan dan kaki
 • Depresi, kekeliruan, atau halusinasi
 • Masalah hati yang dicirikan oleh loya, sakit perut atas, gatal-gatal, keletihan, hilang selera makan, kencing gelap, najis berwarna tanah liat, atau penyakit kuning.
 • Gula darah rendah dicirikan oleh sakit kepala, kelaparan, kelemahan, berpeluh, kekeliruan, mudah marah, pening, degupan jantung yang cepat, atau merasa gelisah
 • Gula darah rendah pada bayi yang ditandai dengan kulit pucat, kulit biru atau ungu, berpeluh, kekecohan, menangis, tidak mahu makan, berasa sejuk, mengantuk, pernafasan lemah atau cetek, sawan, atau kehilangan kesedaran
 • Reaksi kulit yang teruk, seperti demam, sakit tekak, bengkak muka atau lidah, mata terbakar, sakit kulit diikuti dengan ruam kulit merah atau ungu yang merebak dan menyebabkan lepuh dan mengelupas.

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat penggunaan propranolol termasuk:

 • Mual, muntah, cirit-birit, sembelit, atau kekejangan perut
 • Dorongan seks menurun, mati pucuk, atau kesukaran mengalami orgasme
 • Gangguan tidur (insomnia)
 • Keletihan mental

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi propranolol sebelumnya.

Anda tidak dinasihatkan untuk menggunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah perubatan tertentu, terutamanya:

 • Asma
 • Denyutan jantung yang sangat perlahan yang boleh menyebabkan anda pingsan
 • Masalah jantung yang serius
 • Bayi dengan berat kurang dari 2 kg tidak boleh diberi larutan oral Hemangeol.

Untuk memastikan ubat ini selamat untuk anda gunakan, beritahu doktor anda jika anda mempunyai masalah kesihatan berikut:

 • Gangguan otot
 • Bronkitis, emfisema, atau gangguan pernafasan lain
 • Gula darah rendah, atau diabetes
 • Denyutan jantung perlahan
 • Tekanan darah rendah
 • Kegagalan jantung kongestif
 • Kemurungan
 • Penyakit hati atau buah pinggang
 • Gangguan tiroid
 • Pheochromocytoma (tumor kelenjar adrenal), kecuali jika anda mengambil ubat ini sebagai terapi tambahan
 • Gangguan peredaran darah, seperti sindrom Raynaud.

Tidak diketahui sama ada propranolol akan membahayakan bayi yang belum lahir. Rujuk doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil sebelum menggunakan ubat ini.

Propranolol masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat ini jika anda menyusu.

Elakkan minum alkohol semasa menggunakan ubat ini. Alkohol boleh meningkatkan tahap ubat ini dalam aliran darah. Kesan sampingan ubat akan meningkat jika anda mengambil ubat ini pada masa yang sama dengan alkohol.

Elakkan bangun terlalu cepat dari posisi duduk atau berbaring kerana boleh membuat anda merasa pening. Bangun perlahan-lahan dan stabilkan diri agar tidak jatuh.

Beritahu doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil, sama ada anda sudah selesai atau sedang mengambilnya, terutamanya:

 • Ubat penipisan darah, seperti warfarin, Coumadin, Jantoven
 • Antidepresan, seperti amitriptyline, clomipramine, desipramine, imipramine, dan lain-lain.
 • Ubat untuk merawat tekanan darah tinggi atau gangguan prostat, seperti doxazosin, prazosin, terazosin
 • ubat jantung atau tekanan darah, seperti nifedipine, amiodarone, diltiazem, propafenone, quinidine, verapamil, dan lain-lain;
 • NSAID (ubat anti-radang nonsteroid), seperti aspirin, ibuprofen, naproxen, celecoxib, diclofenac, indomethacin, meloxicam, dan lain-lain.
 • Ubat steroid, seperti prednisone, methylprednisone, dan lain-lain.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.