Kesihatan

Adakah Masker Duckbill Boleh Dibasuh? Mari lihat penjelasannya!

Adakah topeng duckbill boleh dicuci masih menjadi persoalan bagi orang biasa. Ya, penggunaan topeng semasa pandemi COVID-19 sudah biasa, tetapi banyak yang mengabaikan penggunaan topeng sekali pakai

Jenis Duckbill adalah salah satu topeng yang dianggap boleh dicuci untuk penggunaan berulang. Baiklah, untuk mengetahui sama ada topeng duckbill boleh dicuci dan digunakan semula, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Petua Menggunakan Tandas Awam dengan Selamat Semasa Pandemik COVID-19

Adakah topeng duckbill boleh dicuci?

Ketua Pasukan Petugas COVID-19, Prof Budi Haryanto, mengatakan bahawa topeng duckbill mempunyai kualiti yang sama dengan topeng bedah. Masker kesihatan sendiri mempunyai tahap keberkesanan terhadap virus sebanyak 89 peratus.

Ini bermaksud bahawa duckbill sama efektifnya dengan topeng pembedahan dalam mencegah penularan virus COVID-19. Oleh itu, juga diketahui bahawa Topeng Duckbill tidak dapat digunakan berulang kali atau topeng pakai buang.

Topeng yang hanya boleh digunakan sekali tidak boleh dicuci dan mesti dibuang dengan segera dalam satu penggunaan. Menggunakan topeng duckbill berulang kali dengan mencucinya sekali lagi dapat mengurangkan keberkesanannya dalam penggunaannya.

Apa kelebihan dan kekurangan topeng duckbill?

Tahap keberkesanan yang sama dengan topeng bedah menjadikan duckbill mempunyai kelebihan dan kekurangan yang serupa. Berikut adalah beberapa kelebihan dan kekurangan topeng duckbill yang perlu anda ketahui.

Kelebihan topeng duckbill

Beberapa kelebihan topeng duckbill termasuk yang berikut:

Mencegah pendedahan kepada percikan virus

Topeng adalah penghalang sederhana untuk membantu mencegah titisan pernafasan daripada menjangkau orang lain. Penggunaan topeng dapat mengurangkan semburan percikan air ketika dipakai untuk melindungi hidung dan mulut.

Memakai topeng yang disyorkan dapat membantu melindungi orang di sekitar anda, terutamanya jika anda sudah dijangkiti tetapi tidak bergejala. Atas sebab ini, penggunaan topeng sangat diperlukan ketika berada di dalam rumah dengan orang yang tidak tinggal di rumah yang sama.

Nafas tidak terganggu

Bagi orang yang mengalami masalah pernafasan, memilih topeng yang betul mesti dilakukan. Ini kerana banyak jenis topeng tidak dimaksudkan untuk orang yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu.

Kekurangan topeng duckbill

Sebagai tambahan kepada kelebihan, topeng duckbill juga mempunyai kekurangan seperti penggunaan topeng perubatan secara umum. Kelemahan topeng duckbill adalah bahawa ia menjadikan komunikasi dengan orang lain menjadi sukar, terutamanya jika anda hanya bergantung pada pembacaan mulut.

Keadaan ini akan membuat orang rapat untuk berkomunikasi dan mengabaikan protokol kesihatan, iaitu menjaga jarak minimum dua meter. Mengabaikan jarak sosial dapat memudahkan penularan virus.

Penggunaan topeng yang disyorkan

Beberapa topeng berfungsi lebih baik daripada yang lain untuk membantu melambatkan penyebaran virus yang menyebabkan COVID-19. Jenis topeng yang disyorkan untuk mencegah penyebaran virus COVID-19 adalah:

Topeng n95

Bagi pegawai perubatan, topeng yang disyorkan adalah N95 kerana mempunyai tahap keberkesanan yang tinggi dalam mencegah penyebaran virus. Walau bagaimanapun, N95 boleh menjadi tidak selesa dan tersumbat untuk penggunaan jangka panjang dan hanya boleh digunakan oleh pegawai perubatan.

topeng kain

Jenis topeng yang disyorkan untuk digunakan setiap hari dibuat dari kain. Topeng jenis ini diperbuat daripada kain seperti kapas yang boleh digunakan berulang kali dan tidak akan mengganggu pernafasan. Namun, untuk jenis topeng ini, anda mesti memperhatikan ketebalan, penggunaan penapis dalaman dan kesesuaian wajah, kerana ini mempengaruhi keberkesanannya dalam menyaring virus yang ada.

Semasa menggunakan pelbagai jenis topeng, penting untuk berhati-hati semasa mengeluarkannya. Pastikan tidak menyentuh mata, hidung dan mulut anda setelah mengendalikan topeng. Basuh tangan anda dengan segera menggunakan air dan sabun yang mengalir untuk mengelakkan terdedah kepada virus.

Baca juga: Mengenal Lengan COVID, Kesan Sampingan Kerana Vaksin COVID-19

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found