Kesihatan

Terapi Bekam untuk Jantung? Inilah pelbagai faedahnya!

Terapi bekam mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, salah satunya adalah untuk jantung. Manfaat yang satu ini telah terbukti melalui beberapa kajian, anda tahu!

Apa itu terapi bekam?

Bekam adalah terapi alternatif yang berasal dari China, laman kesihatan Healthline mengatakan bahawa amalan ini pertama kali dilakukan oleh seorang ahli kimia dan jamu, Ge Hong, yang hidup pada tahun 281 hingga 341 Masihi.

Kaedah rawatan ini adalah dengan meletakkan cawan pada kulit yang akan menghisap darah di dalamnya. Jerami ini juga dipercayai dapat mengalirkan 'Qi' di dalam badan. Qi sendiri adalah bahasa Cina yang bermaksud semangat hidup.

Bekam dapat meningkatkan peredaran darah di kawasan di mana cawan diletakkan. Latihan ini dapat mengendurkan otot yang tegang yang dapat meningkatkan peredaran darah secara keseluruhan dan mendorong pemulihan sel-sel badan.

Kelebihan bekam untuk jantung

Bekam boleh dilakukan untuk kesihatan jantung, anda tahu! Berikut adalah beberapa faedah untuk organ pengepam darah dan penyelidikan yang mendasarinya:

1. Mengawal tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi menjadikan jantung bekerja lebih keras. Sebabnya ialah arteri yang sempit dan kurang elastik menjadikan darah tidak bergerak lancar ke seluruh badan. Tekanan darah tinggi menyebabkan saluran darah ini menjadi sempit.

Kerja jantung yang keras dan berterusan ini menjadikan jantung menebal dan membesar. Walaupun masih dapat mengepam darah, ia berfungsi kurang berkesan. Semakin besar jantung, semakin sukar badan menerima oksigen dan nutrien yang mencukupi.

Nah, melihat kesan tekanan darah pada jantung, salah satu rawatan yang disyorkan dalam penyelidikan di Universiti Muhammadiyah Surakarta adalah bekam.

Terapi bekam dikatakan lebih berkesan dalam mengurangkan tekanan darah sistolik daripada terapi refleksologi. Ini disebut para penyelidik boleh menjadi kaedah alternatif untuk mengawal tekanan darah agar tetap stabil bagi orang yang menderita hipertensi.

Baca juga: Awas! Ini adalah 7 Komplikasi Kerana Hipertensi yang Perlu Diperhatikan

2. Menurunkan kolesterol

Kolesterol jahat (lipoprotein berketumpatan rendah / LDL) adalah faktor risiko penyakit jantung. Terlalu banyak LDL dalam darah boleh melekat pada dinding arteri dan menyebabkannya tersumbat.

Satu kajian di British Journal of Nutrition mengatakan tahap LDL mempengaruhi perkembangan penyakit jantung. Oleh itu, membuat perubahan pada diet anda ke arah yang lebih sihat dapat mengurangkan faktor risiko penyakit ini.

Selain faktor makan, bekam juga dapat menjadi cara untuk mengurangkan kadar kolesterol yang merupakan faktor risiko penyakit jantung. Ini dinyatakan dalam satu kajian di Andalas Health Journal.

Kajian ini melibatkan 11 orang dengan kadar kolesterol keseluruhan sebelum minum 210.46 mg / dl. Selepas terapi bekam, kadar kolesterol rata-rata peserta menjadi 200.82 mg / dl.

3. Menurunkan kadar trigliserida

Selain kolesterol, trigliserida juga merupakan zat yang dapat menyebabkan penyakit jantung. Trigliserida adalah jenis lemak yang paling biasa di dalam badan. Lemak ini menyimpan lebihan tenaga yang anda dapat dari pengambilan makanan.

Gabungan trigliserida dan kolesterol LDL dapat meningkatkan penumpukan lemak di dinding arteri. Keadaan ini meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

Satu kajian di Universiti Muhammadiyah Semarang mengatakan bahawa terapi bekam pelengkap dapat mengurangkan kadar trigliserida pada lelaki dengan keadaan kesihatan yang normal.

Sebenarnya, dalam kajian itu dikatakan bahawa sampel darah dari bekam menunjukkan kadar kolesterol dan trigliserida yang signifikan.

Adakah terdapat kesan sampingan bekam?

Healthline mengatakan bahawa pada masa ini tidak banyak kesan sampingan dari bekam yang dilaporkan. Sebilangan besar kesan sampingan yang dialami biasanya berlaku ketika bekam dilakukan atau sejurus selepas terapi.

Biasanya anda akan merasa pening atau pening ketika terapi dilakukan. Anda juga mungkin merasa loya atau berpeluh. Selepas terapi, kulit di sekitar cawan yang diletakkan menjadi merah dan jengkel.

Demikianlah pelbagai penjelasan mengenai bekam jantung yang perlu anda fahami. Sentiasa amalkan rawatan yang betul dan selamat, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022