Kesihatan

6 Punca Hb Rendah: Kekurangan Nutrisi kepada Tanda-tanda Penyakit Berat

Sama seperti komponen darah lain, hemoglobin (Hb) mempunyai peranan penting dalam proses metabolik. Kekurangan tahap Hb boleh mengganggu beberapa mekanisme dalam badan. Mengetahui pelbagai penyebab Hb rendah dapat membantu anda mengurangkan keadaan ini.

Apakah perkara yang boleh menyebabkan penurunan kadar hemoglobin? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu hemoglobin?

Hemoglobin adalah protein dalam sel darah merah (eritrosit) yang kaya akan zat besi, yang mengikat dan membawa oksigen ke semua tisu badan.

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, setiap protein Hb dapat membawa empat molekul oksigen untuk peredaran darah. Di dalam badan, terdapat berbilion sel yang memerlukan oksigen untuk memperbaiki dan menjalankan sistem masing-masing.

Kerana mempunyai fungsi yang sangat penting, tahap hemoglobin mesti berada dalam julat normal. Bagi lelaki, tahap Hb di bawah 13 g / dL dianggap rendah. Sementara itu, bagi wanita yang tidak hamil, had minimum ialah 12 g / dL.

Bagaimana jika tahap hemoglobin rendah?

Petikan dari garis kesihatan, Tahap Hb rendah dikenali sebagai anemia, yang bermaksud anda tidak mempunyai cukup sel darah merah di dalam badan anda. Anemia boleh disebabkan oleh banyak perkara, dan gejalanya bervariasi, seperti:

 • kulit pucat
 • Letih dengan mudah
 • Susah bernafas
 • Denyutan jantung lebih cepat
 • Sakit di bahagian dada
 • Bengkak tangan dan kaki
 • Perubahan suhu badan

Sekiranya sel darah merah tidak mempunyai cukup hemoglobin, maka ini boleh mengganggu peredaran oksigen di dalam badan. Terdapat banyak perkara yang boleh disebabkan, salah satunya adalah hipokemia.

Keadaan ini berlaku apabila tahap oksigen dalam darah lebih rendah daripada biasa. Gejala yang biasanya muncul adalah sakit kepala dan sesak nafas. Dalam kes yang teruk, hipokemia dapat merosakkan fungsi jantung dan otak. Sekiranya dibiarkan, keadaan ini boleh mengancam nyawa.

Pelbagai penyebab Hb rendah

Tahap hemoglobin yang rendah dapat dipengaruhi oleh banyak perkara, mulai dari pengambilan makanan, faktor kebiasaan, hingga tanda-tanda atau komplikasi penyakit. Beberapa penyebab Hb rendah termasuk:

1. Kekurangan zat besi

Seperti yang telah dijelaskan, hemoglobin adalah protein dalam sel darah merah yang kaya dengan zat besi. Sekiranya pengambilan zat besi kurang, maka ini boleh menjadi salah satu penyebab rendahnya Hb.

Zat besi mudah dijumpai dalam banyak makanan, seperti bayam, kacang, daging merah, dan coklat gelap.

2. Pengambilan folat yang rendah

Penyebab Hb rendah adalah kekurangan pengambilan folat. Asid folik adalah nutrien yang memainkan peranan penting dalam pembentukan sel darah merah dan proteinnya. Oleh itu, pengambilan mesti dipenuhi setiap hari.

Keperluan harian asid folik manusia dibezakan mengikut usia, iaitu:

 • Berumur 6-10 bulan: 65 mikrogram sehari.
 • Umur 7-12 bulan: 80 mikrogram sehari.
 • Berumur 1-3 tahun: 150 mikrogram sehari.
 • Berumur 4-8 tahun: 200 mikrogram sehari.
 • Berumur 9-13 tahun: 300 mikrogram sehari.
 • Berumur 14 tahun ke atas: 400 mikrogram sehari.
 • Wanita hamil: 600 mikrogram sehari.
 • Ibu menyusu: 500 mikrogram sehari.

Anda boleh mendapatkan nutrien ini dari banyak makanan, seperti telur, kacang, sayur-sayuran berdaun hijau, betik, pisang, hati sapi, alpukat, dan jeruk.

Baca juga: Boleh Menambah Sel Darah Merah, Ini adalah Fungsi Asid Folik untuk Anemia

3. Kehilangan banyak darah

Kehilangan banyak darah boleh menjadi penyebab Hb rendah. Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan seseorang kehilangan banyak darah, seperti pembedahan, kecederaan serius, kecederaan serius, bisul perut, dan gangguan usus.

Dilaporkan dari Persatuan Hematologi Amerika, Erythrocytes membentuk sekitar 45 peratus daripada jumlah komponen darah. Akibatnya, jika anda kehilangan banyak darah, tahap eritrosit juga akan terjejas dengan ketara.

4. Anemia sel sabit

Anemia sel sabit adalah salah satu gangguan darah yang jarang dijaga. Penyakit ini dapat mengubah bentuk sel darah merah menjadi sabit. Sel-sel yang tidak normal ini akan membawa lebih sedikit hemoglobin.

5. Gangguan sumsum tulang

Sumsum tulang adalah salah satu organ penting yang berfungsi menghasilkan banyak komponen darah, termasuk eritrosit. Sekiranya terdapat gangguan yang berlaku pada sumsum tulang, pembentukan sel darah merah dan hemoglobin dapat terjejas.

Leukemia adalah penyakit yang boleh mempengaruhi keadaan dan fungsi sumsum tulang.

6. Penyakit buah pinggang kronik

Penyebab terakhir Hb rendah adalah kegagalan buah pinggang kronik (CKD). Apabila seseorang mengalami keadaan ini, buah pinggang tidak lagi berfungsi dengan baik.

Ginjal tidak dapat menghasilkan eritropoietin secara optimum, yang merupakan hormon yang dapat merangsang pengeluaran sel darah merah di sumsum tulang.

Bagaimana menyelesaikannya?

Rawatan Hb rendah bergantung kepada penyebabnya. Perubahan dalam diet dapat membantu meningkatkan kadar Hb dalam darah. Contohnya, selalu makan makanan yang mengandungi zat besi atau folat seperti yang dijelaskan.

Bagi pencetus lain, seperti penyakit serius, rawatan hanya dapat dilakukan melalui prosedur perubatan, baik tindakan maupun ubat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!