Kesihatan

Cegah Virus daripada Menyebarkan, Inilah Petua Menggunakan Masker Menurut Garis Panduan WHO

Kejadian pandemik virus COVID-19 selama beberapa bulan terakhir, pasti memerlukan kita untuk menyesuaikan diri. Salah satunya ialah memakai topeng dengan cara yang betul semasa melakukan aktiviti luar.

Dari pelbagai jenis topeng yang ada, topeng kain adalah jenis yang disyorkan untuk dipakai oleh orang yang sihat. Nah, untuk fungsi yang optimum, penggunaan topeng kain juga harus sesuai dengan pedoman WHO.

Ketahui mengenai cara memakai topeng yang betul, cara memilih topeng kain yang betul, dan cara membersihkannya dalam ulasan berikut.

Cara mencegah virus korona dengan topeng

Topeng kain. Sumber gambar: Freepik.com

Melaporkan dari cdc.gov, kita dapat mencegah virus korona dengan memakai topeng.

Selain topeng perubatan, topeng kain juga dapat membantu mencegah orang yang terkena virus COVID-19 menyebarkan virus ini kepada orang-orang di sekitar mereka.

Terutama pada orang yang berisiko besar seperti orang tua, dan orang yang menderita komplikasi penyakit tertentu. Topeng kain dianggap berkesan dalam mengurangkan risiko penyebaran virus di tempat terbuka.

Sekiranya penggunaannya disertai dengan penerapan prosedur kesihatan yang betul. Bermula dari menjaga jarak fizikal, mencuci tangan dengan kerap, hingga berlatih etika bersin yang baik dan betul.

Cara memakai topeng dengan cara yang betul

Seperti yang kita ketahui, keberadaan topeng pada awal pandemi ini sangat jarang dan sukar didapat.

Nasib baik, pada bulan Jun 2020, WHO mengeluarkan cadangan untuk menggunakan topeng kain untuk membantu mencegah penyebaran virus ini.

Topeng kain sendiri mempunyai keupayaan untuk menapis zarah titisan atau percikan cecair sebanyak 70 peratus. Jadi untuk fungsi yang optimum, anda mesti menggunakan topeng kain dengan cara yang betul.

Panduan cara memakai topeng kain dengan betul:

 1. Basuh tangan dengan sabun dan air mengalir sekurang-kurangnya 20 saat sebelum memakai topeng.
 2. Sekiranya sabun dan air tidak tersedia, anda juga boleh menggunakan pembersih tangan dengan sekurang-kurangnya 60% alkohol.
 3. Pasang topeng dengan betul, pastikan mulut, hidung, dan kawasan dagu ditutup, dan tidak ada jurang antara muka dan topeng.
 4. Cuba jangan menyentuh topeng semasa digunakan
 5. Sekiranya disentuh, basuh tangan anda lagi dengan sabun dan air mengalir sekurang-kurangnya 20 saat. Sekiranya tidak memilikinya, anda juga boleh menggunakan pembersih tangan dengan kandungan alkohol minimum 60%.
 6. Basuh tangan anda dengan prosedur di nombor 1 sebelum menanggalkan topeng kain
 7. Tanggalkan kain topeng dengan memegang tali di belakang telinga atau kepala
 8. Jangan sekali-kali mengendalikan topeng depan yang terpakai dan / atau dipakai.
 9. Keluarkan topeng dari muka dan simpan di dalam plastik bersih yang boleh dibuka dan ditutup sehingga boleh digunakan selagi topeng tidak kotor dan basah.
 10. Tanggalkan topeng dengan mengambil tali dan kemudian basuh sehingga bersih.
 11. Basuh topeng menggunakan air panas, sabun, detergen, sekurang-kurangnya sekali sehari.
 12. Basuh tangan anda seperti prosedur nombor 1 setelah anda selesai mencuci topeng.
 13. Jangan menyentuh mata atau mulut anda setelah menanggalkan penutup kain sebelum mencuci tangan
 14. Jangan memakai topeng kain yang longgar
 15. Jangan memakai topeng tanpa menutup hidung dengan sempurna
 16. Jangan menanggalkan topeng jika ada orang lain dalam jarak 1 meter
 17. Jangan memakai topeng kain yang sukar bernafas

Bagaimana cara memakai topeng skuba yang betul, adakah ia tidak berkesan?

Topeng kain yang diperbuat daripada scuba adalah salah satu jenis topeng yang paling popular dan banyak digunakan oleh masyarakat Indonesia.

Namun, baru-baru ini PT Kereta Commuter Indonesia (KCI) mengeluarkan larangan mengenai penggunaan topeng skuba atau buff untuk penumpang sejak 12 September.

Ini bukan tanpa alasan, WHO mengatakan bahawa topeng dengan bahan elastik dinyatakan tidak dapat disaring dengan betul. Selain itu, topeng skuba dianggap sensitif ketika dicuci, jadi kualitinya dapat merosot dari masa ke masa kerana mencuci pada suhu tinggi.

Melihat ini, anda dinasihatkan untuk memilih jenis topeng kain lain yang mempunyai sekurang-kurangnya 3 lapisan. Topeng kain katun adalah pilihan terbaik yang kini disyorkan oleh WHO.

Baca Juga: Topeng Scuba Tidak Berkesan dalam Mencegah Virus! Ini adalah nasihat WHO

Cara memilih topeng kain yang betul

Seperti yang kita ketahui tahap keberkesanan topeng kain dalam mencegah penyebaran virus COVID-19 tidak sebaik topeng perubatan. Oleh itu, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa anda memakai topeng kain, iaitu:

1. Pilih topeng kain yang terdiri daripada 3 lapisan

Bahagian yang paling dalam akan berkaitan langsung dengan permukaan wajah anda. Manakala bahagian terluar terkena persekitaran luar.

Dengan cara itu anda akan mendapat perlindungan tambahan semasa memakai topeng.

2. Cara memilih bahan topeng kain yang betul

Melaporkan dari jurnal penerbitan yang diterbitkan oleh who.int, gabungan bahan topeng kain yang paling ideal adalah:

 1. Bahagian paling dalam diperbuat daripada bahan hidrofilik seperti kapas.
 2. Bahagian paling luar terbuat dari bahan hidrofobik atau penghalau air seperti poliester, polipropilena, dan seumpamanya.
 3. Bahan di bahagian tengahnya diperbuat daripada bahan bukan tenunan seperti kapas atau kapas polipropilena, untuk mengelakkan percikan air liur masuk dan keluar.

3. Bentuk topeng

Sebaiknya pilih topeng kain yang berbentuk seperti burung itik. Reka bentuk ini direka untuk menutup sepenuhnya hidung, pipi, mulut dan dagu pemakainya.

Cara penjagaan topeng kain dengan betul

Selain mengetahui cara memakai topeng kain dengan betul, anda juga harus memahami cara merawat dan membersihkannya.

Topeng kain hanya boleh digunakan oleh orang yang sama dan tidak digunakan oleh orang lain. Topeng mesti diganti dengan segera sekiranya basah atau kotor dan topeng kain tidak boleh dipakai terlalu lama.

Berikut adalah panduan cara membersihkan topeng kain dengan betul dari laman web CDC:

Menggunakan mesin basuh:

 • Anda boleh menambah atau mencampurkan topeng kain dengan cucian biasa.
 • Gunakan pencuci biasa dan tetapan air suam yang sesuai untuk kain yang digunakan untuk membuat topeng.

Basuh dengan tangan

 • Periksa label untuk melihat apakah peluntur yang akan anda gunakan bertujuan untuk pembasmian kuman. Beberapa produk pemutihan, seperti yang dirancang untuk digunakan dengan selamat pada pakaian berwarna, mungkin tidak sesuai untuk pembasmian kuman.
  • Gunakan peluntur yang mengandungi 5.25 peratus - 8.25 peratus natrium hipoklorit. Jangan gunakan produk pemutihan jika peratusannya tidak berada dalam julat ini atau tidak ditentukan.
  • Pastikan produk pemutihan tidak melebihi tarikh luputnya. Jangan sekali-kali mencampurkan peluntur isi rumah dengan ammonia atau pembersih lain.
  • Pastikan pengudaraan yang mencukupi.
 • Sediakan larutan peluntur dengan mencampurkan:
  • 5 sudu peluntur per galon air suhu bilik atau
  • 4 sudu teh peluntur seliter air suhu bilik
 • Rendam topeng dalam larutan peluntur selama 5 minit.
 • Tiriskan larutan peluntur ke dalam saluran pembuangan dan bilas topeng dengan bersih dengan air sejuk atau suhu bilik.
 • Pastikan topeng kering sepenuhnya selepas mencuci.

Pantau perkembangan situasi pandemik COVID-19 di Indonesia melalui laman web rasmi Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!