Kesihatan

Pandemi belum berakhir, jangan berhenti minum Wedang Uwuh, berikut 7 kebaikannya

Baru-baru ini, nama wedang uwuh semakin terkenal di masyarakat, terutamanya semasa pandemik COVID-19. Walaupun dibuat dari bahan semula jadi, tidak sedikit orang yang berminat untuk merasai pelbagai khasiat wedang uwuh.

Apa sebenarnya wedang uwuh? Apa faedah wedang uwuh untuk kesihatan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Imunomodulator Buatan LIPI: Gabungan Herba untuk Meringankan Gejala COVID-19

Apa itu wedang uwuh?

Bahan Wedang uwuh menyerupai sampah daun. Sumber foto: shutterstock.

Wedang uwuh adalah minuman tradisional yang berasal dari Imogiri, Daerah Istimewa Yogyakarta. Dalam bahasa Jawa, 'wedang' bermaksud minuman, sementara 'uwuh' adalah sampah.

Minuman ini dipanggil 'uwuh' kerana komposisinya menyerupai sampah daun yang dikumpulkan bersama. Wedang uwuh terdiri dari gabungan rempah-rempah asli Indonesia, seperti halia, kayu secang, cengkeh, dan kayu manis.

Minuman ini kadang-kadang juga ditambah seperti pala, serai, kapulaga, dan gula batu sebagai pemanis. Gabungan bahan-bahan ini dipercayai dapat meningkatkan sistem imun, jadi tubuh akan lebih kuat untuk menangkal penyakit.

Kelebihan wedang uwuh untuk kesihatan

Bahan semula jadi yang terdapat di wedang uwuh mempunyai kelebihan masing-masing. Bukan hanya andaian dan perkiraan, komposisi rempah-rempah di wedang uwuh telah diuji dan diteliti oleh sejumlah pakar. Berikut adalah tujuh khasiat wedang uwuh untuk kesihatan yang perlu anda ketahui.

1. Kebaikan wedang uwuh untuk sistem ketahanan badan

Manfaat pertama wedang uwuh adalah bahawa ia dapat membantu meningkatkan sistem imun. Ini tidak dapat dipisahkan dari komposisi halia di dalamnya. Halia, terutama yang berwarna merah, mempunyai sebatian gingerol dan shogaol cukup tinggi. Kedua-duanya berfungsi sebagai antioksidan semula jadi untuk badan.

Apabila sistem imun meningkat, sistem kekebalan tubuh juga akan lebih optimum dalam memerangi bahan asing, seperti virus dan bakteria.

2. Mengatasi keradangan

Selain meningkatkan imuniti, jahe di wedang uwuh juga bertindak sebagai anti-radang. Maksudnya, minuman ini boleh digunakan untuk merawat radang. Tidak hanya ringan, sebatian anti-radang ini juga dipercayai dapat melegakan radang pada paru-paru.

Tidak salah jika Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia (LIPI) menggunakan halia sebagai bahan utama imunomodulator untuk menangani pesakit COVID-19.

3. Mencegah penyakit degeneratif

Percaya atau tidak, ternyata wedang uwuh dapat meminimumkan risiko pelbagai penyakit degeneratif, anda tahu. Penyakit degeneratif adalah gangguan kesihatan yang timbul kerana usia.

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, kandungan fenolik dalam halia dapat menghalang aktiviti enzim asetilkolinesterase di dalam badan. Enzim ini bertanggungjawab untuk beberapa penyakit degeneratif, seperti Alzheimer.

Baca juga: Apakah penyakit degeneratif yang biasa dialami oleh orang tua?

4. Menurunkan kadar kolesterol

Kolesterol dapat menyempitkan saluran darah. Sumber gambar: www.esdoctor.com

Manfaat selanjutnya dari wedang uwuh adalah dapat mengekalkan kadar kolesterol. Dilaporkan dari hari kesihatan, Cengkeh di wedang uwuh dapat membantu anda menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam darah anda.

Hebatnya, tidak ada kesan sampingan untuk kolesterol baik (HDL). Kolesterol jahat dalam darah perlu dikawal, kerana dapat mencetuskan pembentukan plak di dinding saluran darah.

Apabila aliran darah terganggu, jantung secara automatik terpaksa bekerja lebih keras. Lama kelamaan, keadaan ini dapat mengurangkan fungsi organ yang terbaik.

5. Antibiotik semula jadi

Salah satu khasiat wedang uwuh yang jarang diketahui adalah keberkesanannya sebagai antibiotik semula jadi.

Petikan Laman Kesihatan, Serutan kayu Secang di wedang uwuh mempunyai sifat antibakteria. Ini tidak dapat dipisahkan dari pelbagai kandungan di dalamnya seperti flavonoid, polifenol, brazilin, saponin, dan tanin.

Bahan-bahan ini juga berkesan untuk menekan reaksi alahan yang muncul pada kulit.

6. Mengatasi masalah pencernaan

Manfaat wedang uwuh seterusnya adalah membantu mengatasi masalah pencernaan. Menurut kajian pada tahun 2015, ini tidak dapat dipisahkan dari sebatian yang terdapat dalam kayu manis.

Kayu manis dapat menekan lebihan gas di dalam perut seperti karbon dioksida. Dengan rajin minum wedang uwuh, anda dapat mengurangkan kejadian kembung, mual, kembung, selsema, dan masalah pencernaan lain.

Baca juga: Senarai Penyakit Sistem Pencernaan Manusia yang Umum, Mari Lihat Ulasan!

7. Menstabilkan tekanan darah

Manfaat terakhir wedang uwuh adalah membantu menstabilkan tekanan darah. Satu kajian yang dilakukan di Iran pada tahun 2019 menjelaskan bahawa sebatian dalam halia berperanan aktif dalam melonggarkan saluran darah dan menjaga peredaran darah.

Kandungan fenolik dalam kayu manis juga dapat membantu menjaga kadar gula dalam darah, sehingga peredarannya dapat tetap stabil.

8. Sumber antioksidan

Kelebihan wedang uwuh yang satu ini dipengaruhi oleh kayu sappan. Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Food Technology Applications menyatakan bahawa rempah ini mengandungi sebatian flavonoid yang mempunyai kemampuan antioksidan.

Penyelidik mengatakan kayu sappan mengandungi komponen aktif Brazilein yang termasuk dalam sebatian flavonoid. Sebatian antioksidan dari bahan semula jadi yang dipanggil penyelidik mempunyai kelebihan yang jelas berbanding dengan bahan sintetik.

Dengan kandungan antioksidan ini, wedang uwuh sangat baik untuk mengatasi kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas. Kerana jika tubuh tidak dapat menghilangkan radikal bebas, ia akan menyebabkan tekanan oksidatif.

Tekanan oksidatif telah dikaitkan dengan penyakit jantung, barah, artritis, strok, penyakit pernafasan, penurunan sistem imun, penyakit Parkinson dan keadaan keradangan lain.

9. Kebaikan wedang uwuh untuk jantung

Kayu manis adalah salah satu ramuan untuk wedang uwuh. Nasib baik, rempah ini dikaitkan dengan kemampuannya untuk menurunkan risiko penyakit jantung.

Manfaat ini diperoleh kerana kayu manis di wedang uwuh dapat menurunkan kolesterol dan tekanan darah, yang merupakan faktor risiko penyakit jantung.

10. Meningkatkan kepekaan insulin

Insulin adalah hormon penting yang mengatur metabolisme dan penggunaan tenaga. Selain itu, insulin juga penting untuk membawa gula darah dari aliran darah ke sel-sel badan anda.

Walau bagaimanapun, banyak orang mengalami ketahanan terhadap kesan insulin. Keadaan ini disebut ketahanan insulin, tanda masalah serius seperti sindrom metabolik dan diabetes jenis 2.

Nasib baik, menurut penyelidikan dalam Journal of Diabetes Science to Clinical Practice, kayu manis dapat mengurangkan daya tahan insulin. Seperti diketahui, kayu manis adalah salah satu rempah dalam komposisi wedang uwuh.

11. Mengandungi kesan antidiabetik

Seperti yang dijelaskan di atas, kayu manis dapat meningkatkan kepekaan insulin. Keupayaan ini secara tidak langsung dapat menurunkan gula darah, anda tahu!

Kayu manis, yang disebut Healthline, dapat menurunkan jumlah glukosa yang memasuki aliran darah anda setelah anda makan. Ini kerana kayu manis dapat mempengaruhi sebilangan enzim yang dapat memperlambat pemecahan karbohidrat di saluran pencernaan.

12. Meningkatkan kesihatan hati

Kelebihan wedang uwuh dipengaruhi oleh salah satu ramuannya, iaitu cengkeh. Komponen eugenol yang terdapat pada cengkeh dikatakan berperanan paling besar dalam menyihatkan hati atau hati.

Ini disebut dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Medicinal Food. Kajian ini dilakukan pada tikus dengan penyakit hati berlemak yang diberi minyak cengkeh atau eugenol.

Para penyelidik mendapati bagaimana pemberian minyak cengkeh dapat meningkatkan fungsi hati, mengurangkan keradangan dan mengurangkan tahap tekanan oksidatif.

Malangnya, kajian khusus mengenai faedah ini pada manusia masih terhad.

Nah, itulah 12 kebaikan wedang uwuh untuk menyuburkan badan. Anda boleh minum wedang dalam keadaan suam untuk mendapatkan rasa lega. Kekal sihat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!