Kesihatan

Bolehkah Wanita Hamil Makan Katak? Inilah penjelasannya!

Kolang-kaling sering diproses menjadi makanan atau minuman yang menyegarkan. Tidak hanya sedap, terdapat banyak manfaat kesihatan dengan mengonsumsinya secara teratur. Namun, bagaimana jika anda hamil? Bolehkah wanita hamil makan di luar?

Sebilangan wanita hamil memilih untuk mengelakkan makanan yang satu ini kerana bimbang ia boleh memberi kesan tertentu pada janin. Apakah fakta? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Sepintas katak

Kolang-kaling adalah biji buah yang berasal dari pokok palma atau pokok palma. Buah juga dikenali sebagai kelapa sawit atau epal ais Buah ini mempunyai ukuran rata-rata 5 cm, masing-masing mengandungi 2-3 biji fro.

Pokok itu sendiri sangat mudah dijumpai di kawasan tropika seperti Indonesia, memiliki ketinggian rata-rata 12 hingga 20 meter, dengan diameter sekitar 30 hingga 60 cm.

Kandungan dan nilai pemakanan kolang kaling

Sebilangan besar buah yang berasal dari pokok palma tidak mengandungi lemak atau kolesterol, menjadikannya sesuai dan sangat sihat untuk dimakan dari semua peringkat umur. Untuk itu sendiri, terdapat banyak nutrien yang dimilikinya.

Katak seberat 100 gram mempunyai 24 kalori, 115 gram karbohidrat, dan kadar kalsium yang setara dengan 27 peratus daripada jumlah keperluan harian. Bukan hanya itu, fro juga mempunyai serat, protein, folat, kalsium, dan zat besi.

Dari segi vitamin, fro mengandungi kira-kira 12 jenis vitamin, termasuk vitamin A, B7, B9, dan E.

Bolehkah wanita hamil makan di luar?

Wanita hamil tidak dibenarkan makan makanan. Sebilangan orang memasukkan kolang-kaling sebagai salah satu senarai. Tetapi pada hakikatnya, wanita hamil masih dibenarkan makan buah-buahan.

Dipetik dari Ibu Bapa Menangis Pertama, kolang kaling masih cukup selamat untuk dimakan oleh ibu hamil. Sebenarnya, makanan tersebut dikatakan dapat melegakan beberapa masalah yang berlaku pada kehamilan. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk mendapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan cadangan terbaik.

Baca juga: Mesti Tahu! Ini adalah 6 makanan yang dilarang untuk wanita hamil

Manfaat dari awal untuk wanita hamil

Sebilangan orang sebenarnya mengesyorkan wanita hamil untuk makan secara berterusan. Kerana, makanan ini dapat membantu mengatasi pelbagai gangguan pencernaan seperti sembelit dan asid perut.

Seperti diketahui, masalah pencernaan adalah salah satu keadaan yang sering dialami oleh wanita hamil. Ini juga berlaku untuk gejala sakit pagi seperti loya dan muntah yang sering berlaku pada trimester pertama kehamilan.

Bukan hanya itu, kolang-kaling juga terkenal dapat meningkatkan kualiti susu ibu (ASI) ketika tiba masanya untuk menyusu, serta bertindak sebagai penggalak tenaga. Kehadiran mineral dan garam dari sana ke mari dapat membantu mengatur keseimbangan kadar glukosa sehingga tubuh tetap dalam keadaan sihat.

Hingga kini, belum ada laporan yang mengatakan bahawa kolang-kaling boleh menyebabkan kesan sampingan. Sebaliknya, makanan ini sebenarnya bermanfaat kerana kandungan nutriennya yang pelbagai, baik untuk wanita hamil dan janin dalam kandungan.

Faedah lain dari kolang kaling

Bukan hanya untuk wanita hamil, kolang-kaling juga baik untuk dimakan oleh semua orang. Berikut adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh dari pengambilan secara berkala:

  • Diet sihat: Kolang-kaling mempunyai kandungan air hingga 93 persen dan gelatin yang dapat memberikan rasa kenyang. Ini dapat membantu mengawal selera makan
  • Melegakan simptom artritis: Dipetik dari Masa Manfaat Kesihatan, pengambilan 100 gram kolang kaling sehari dapat membantu melegakan simptom dan menyembuhkan artritis
  • Pencegahan osteoporosis: Dengan usia, kekuatan dan ketumpatan tulang dapat berkurang. Mengonsumsi kolang kaling secara berkala adalah langkah pencegahan yang boleh diambil. Kerana, makanan ini mempunyai kalsium yang baik untuk kesihatan tulang

Perkara yang perlu diperhatikan

Walaupun selamat, Moms mesti memperhatikan cara penggunaan yang betul. Harap maklum, buah dari kelapa atau pohon kelapa mempunyai jangka hayat yang pendek, jadi buahnya mesti dimakan dengan cepat.

Walau bagaimanapun, masih hadkan jumlah penggunaan, ya. Ini supaya anda masih boleh mendapatkan nutrien seimbang dari makanan lain.

Nah, itu adalah tinjauan lengkap mengenai sama ada wanita hamil boleh makan atau tidak. Untuk mendapatkan nutrien yang seimbang, konsumsi juga makanan berkhasiat tinggi lain, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!