Kesihatan

Kedudukan Tidur ketika Tekanan Darah Tinggi untuk Menurunkan Tekanan Darah

Tekanan darah tinggi adalah keadaan apabila tekanan darah melebihi had normal. Kedudukan tidur tertentu diketahui dapat membantu menurunkan tekanan darah. Jadi, apakah posisi tidur yang baik ketika tekanan darah tinggi? Ayuh, cari di sini.

Baca juga: Awas! Ini adalah 7 Komplikasi Kerana Hipertensi yang Perlu Diperhatikan

Kenali keadaan darah tinggi

Tekanan darah tinggi, juga dikenal sebagai hipertensi, adalah keadaan yang berlaku apabila tekanan darah tinggi ke dinding arteri cukup tinggi.

Anda perlu tahu bahawa tekanan darah ditentukan oleh jumlah darah yang dipam oleh jantung dan jumlah daya tahan terhadap aliran darah di arteri. Semakin banyak darah yang dipam jantung dan semakin sempit arteri, semakin tinggi tekanan darah.

Apa yang menyebabkan tekanan darah tinggi?

Terdapat dua jenis tekanan darah tinggi. Setiap jenis hipertensi mempunyai sebab yang berbeza. Berikut adalah jenis hipertensi atau tekanan darah tinggi.

1. Hipertensi primer

Hipertensi primer cenderung berkembang dari masa ke masa tanpa sebab yang pasti. Mekanisme yang menyebabkan tekanan darah naik secara perlahan tidak difahami sepenuhnya. Walau bagaimanapun, ada faktor yang boleh menyumbang, antaranya:

 • Gen
 • Perubahan fizikal
 • Faktor persekitaran

2. Hipertensi sekunder

Hipertensi sekunder disebabkan oleh keadaan yang mendasari. Hipertensi sekunder cenderung berlaku secara tiba-tiba dan boleh menyebabkan tekanan darah lebih tinggi daripada hipertensi primer. Beberapa penyebab hipertensi jenis ini termasuk:

 • Apnea tidur yang menghalang
 • Penyakit buah pinggang
 • Tumor kelenjar adrenal
 • Gangguan tiroid
 • Keabnormalan kongenital pada saluran darah
 • Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu

Gejala darah tinggi

Sebelum mengetahui kedudukan tidur ketika tekanan darah tinggi, anda perlu mengetahui terlebih dahulu gejala tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Tekanan darah tinggi tidak selalu menyebabkan gejala, walaupun bacaan tekanan darah mencapai tahap tinggi.

Beberapa gejala tekanan darah tinggi yang perlu diperhatikan adalah:

 • Sakit kepala
 • Susah bernafas
 • Pening
 • Sakit dada
 • Penglihatan terjejas
 • Terdapat darah di dalam air kencing

Kaitan antara tekanan darah dan tidur

Kualiti tidur yang buruk diketahui buruk untuk kesihatan keseluruhan. Sebaliknya, tidur juga dikaitkan dengan tekanan darah tinggi. Telah diketahui bahawa kurang tidur yang berlaku secara berterusan dapat menyebabkan tekanan darah tinggi.

Tidur sendiri dapat membantu tubuh mengawal hormon yang diperlukan untuk mengatur tekanan dan proses metabolik.

Dipetik dari halaman Klinik MayoSeiring waktu, tidur yang kurang berkualiti dapat menyebabkan perubahan hormon, yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi serta faktor risiko lain untuk penyakit jantung.

Baca juga: Bolehkah Dehidrasi Menyebabkan Tekanan Darah Tinggi? Inilah Jawapannya!

Kedudukan tidur ketika tekanan darah tinggi

Seperti yang telah dijelaskan bahawa kualiti tidur mempunyai hubungan erat dengan tekanan darah tinggi. Namun, dikatakan juga bahawa posisi tidur tertentu dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi.

Berikut adalah posisi tidur ketika tekanan darah tinggi dapat membantu menurunkan tekanan darah.

1. Kedudukan tidur ketika tekanan darah tinggi: terdedah

Pertama, posisi tidur ketika tekanan darah tinggi dikatakan dapat membantu menurunkan tekanan darah adalah pada perut.

Dipetik dari halaman WebMD, penyelidik Yasuharu Tabara dari Sekolah Perubatan Universiti Ehime, Jepun melakukan kajian mengenai hubungan antara posisi tidur dan tekanan darah tinggi pada 271 lelaki sihat dengan usia 19-64 tahun dan usia rata-rata 50 tahun.

Kemudian, para penyelidik meletakkan manset tekanan darah automatik pada peserta dan meminta mereka berbaring menghadap ke atas. Kemudian, para penyelidik meminta para peserta untuk berbaring di perut.

Telah diketahui bahawa ketika peserta berbaring di perut mereka tekanan darah mereka turun dengan ketara. Walaupun begitu, kajian lebih lanjut masih diperlukan.

2. Kedudukan tidur ketika tekanan darah tinggi: Tidur di sebelah kiri anda

Kedudukan tidur seterusnya ketika tekanan darah tinggi dapat membantu menurunkan tekanan darah adalah tidur di sebelah kiri anda.

Christopher Winter, pengarah perubatan Pusat Perubatan Tidur Hospital Martha Jefferson, mengatakan bahawa tidur di sebelah kiri adalah posisi tidur terbaik untuk tekanan darah tinggi.

Sebab, posisi tidur ketika tekanan darah tinggi dapat menurunkan tekanan pada saluran darah yang berperanan mengembalikan darah ke jantung.

Saluran darah ini berada di sebelah kanan badan, jika seseorang dengan tekanan darah tinggi tidur di sebelah kanannya, ini dapat memperlambat peredaran darah.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai posisi tidur ketika tekanan darah tinggi. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!