Kesihatan

Jangan Keliru, Inilah Cara Menghilangkan Bintik Hitam Dengan Selamat Dan Berkesan

Sebilangan orang sering merasa kesal kerana mereka mempunyai bintik-bintik hitam pada kulit, terutama pada wajah. Oleh itu, cara menghilangkan bintik hitam pada kulit kini sangat dicari.

Anda tidak perlu risau, ada beberapa pilihan yang dapat anda lakukan untuk menghilangkan bintik-bintik. Ayuh, lihat maklumat lengkap di bawah!

Baca Juga: 6 Cara Semula Jadi untuk Mengatasi Titik Hitam kerana Perancangan Keluarga, dari Aloe Vera hingga Teh Hijau!

Apakah bintik hitam?

Tompok hitam atau biasa disebut bintik usia adalah kawasan kulit yang kelihatan lebih gelap daripada kulit di sekitarnya. Tompok hitam juga disebut bintik hati, walaupun tidak ada kaitan dengan kesihatan hati.

Gelap ini biasanya muncul pada bintik-bintik kecil. Keadaan ini juga muncul di kawasan yang sering terdedah kepada cahaya matahari seperti wajah, tangan, bahu dan lengan.

Bintik-bintik gelap juga biasa berlaku kerana proses penuaan. Ia biasa jika ia muncul pada mereka yang berumur lebih dari 50 tahun. Tetapi ia juga dapat muncul pada usia yang lebih muda.

Nasib baik, penampilan bintik hitam tidak berbahaya. Walaupun begitu, banyak orang yang mengalami bintik hitam ini menyingkirkannya. Lalu bagaimana membuangnya?

Tompok hitam di wajah

Terdapat banyak sebab mengapa bintik-bintik gelap di wajah boleh kelihatan tidak diminta. Salah satu yang paling biasa adalah cahaya matahari langsung.

Kandungan cahaya ultraviolet di dalamnya, telah lama diketahui menyebabkan bintik hitam dan coklat pada sebarang jenis kulit.

Tetapi anda tidak perlu terlalu risau, kerana anda masih boleh mendapatkan kulit wajah bebas jeragat, dengan mengambil langkah-langkah penanganan berikut.

Rawatan bintik-bintik gelap pada wajah akibat hiperpigmentasi

Penyebab utama bintik hitam di wajah adalah kerana penghasilan melanin kerana terdedah kepada cahaya matahari. Anda boleh mengelakkan perkara ini berlaku dengan memakai pelindung matahari secara berkala sebelum keluar.

Rawatan bintik hitam dan parut jerawat

Dilaporkan dari jadi cantik, beberapa jenis kulit seperti rawan jerawat, cenderung lebih terdedah kepada bintik hitam di wajah.

Walaupun memerlukan masa yang lama untuk menyingkirkannya, penggunaan krim malam secara teratur sebelum tidur cukup berkesan untuk menyembunyikan bintik-bintik hitam yang menjengkelkan ini.

Anda juga disarankan untuk tidak menyentuh jerawat yang ada, kerana boleh menyebabkan tanda hitam pada wajah yang sukar ditanggalkan.

Penggunaan krim penyingkiran bintik hitam untuk menghalang proses penuaan pramatang

Gaya hidup yang tidak sihat juga boleh menjadi penyebab penuaan pramatang. Salah satu tandanya ialah munculnya bintik-bintik hitam di kawasan wajah.

Untuk memperbaikinya, anda boleh menggunakan krim hilangkan bintik-bintik hitam, supaya wajah anda cerah kembali. Kaedah ini apabila digabungkan dengan ritual rawatan seperti pengelupasan juga berkesan dalam mengatasi bintik hitam yang degil.

Namun, jika bintik-bintik hitam yang degil masih sukar dikeluarkan, tidak ada salahnya berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Baca Juga: Mengatasi Jerawat hingga Kedutan, Inilah Manfaat Banyaknya Laser Muka

Pelbagai kaedah berkesan untuk menghilangkan bintik hitam

Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk menyamarkan bintik hitam di wajah. Semua dapat disesuaikan dengan keparahan bintik-bintik, seperti yang dijelaskan di bawah.

Cara menghilangkan bintik hitam dengan rawatan perubatan

Sekiranya bintik hitam anda cenderung agak teruk, maka berjumpa doktor adalah tindakan yang tepat. Doktor akan menentukan rawatan yang sesuai mengikut tahap keparahan bintik hitam yang anda alami.

Berikut adalah rawatan dengan ubat-ubatan dan langkah-langkah perubatan lain.

Krim pemutih seperti yang disyorkan oleh doktor

Penggunaan krim pemutih seperti yang disyorkan oleh pakar dermatologi adalah salah satu kaedah yang paling biasa. Krim pemutih biasanya mengandungi hidrokuinon, mungkin atau tidak mengandungi retinoid.

Perlu beberapa bulan menggunakan krim pemutihan sebelum bintik-bintik hitam hilang dari kulit. Perkara yang perlu diberi perhatian adalah, penggunaan krim pemutih sering menjadikan kulit lebih sensitif terhadap kesan sinar ultraviolet atau UV.

Semasa anda menggunakan krim pemutih untuk menghilangkan bintik hitam, anda juga perlu menggunakan pelindung matahari jika anda ingin melakukan aktiviti di luar rumah.

Dermabrasi

Dermabrasi adalah salah satu cara yang dilakukan secara perubatan. Dermabrasion adalah teknik pengelupasan untuk menghilangkan lapisan luar kulit.

Ini adalah jenis teknik yang dilakukan oleh banyak orang yang ingin memperbaiki penampilan kulit mereka.

Selain digunakan sebagai cara menghilangkan bintik hitam, prosedur ini juga dapat menghilangkan garis-garis halus. Juga untuk menyembunyikan parut jerawat dan melicinkan permukaan kulit yang tidak rata.

Teknik ini hanya boleh dilakukan oleh doktor dan selepas itu pesakit dapat menjalani pemulihan di rumah. Masih tidak boleh sekejap, memerlukan masa sebelum kulit kembali segar.

Kulit kimia

Rawatan ini boleh digunakan pada wajah, tangan dan leher. Biasanya dilakukan untuk memperbaiki tekstur atau penampilan kulit.

Caranya adalah dengan menggunakan cecair kimia pada bahagian yang dikehendaki. Kemudian kulit akan mengelupas dan menjadikan seseorang yang mengalaminya mempunyai kulit yang baru dan lebih sihat.

Selain dilakukan untuk mengatasi bintik hitam, ia juga dilakukan untuk menghilangkan kedutan, bekas jerawat atau menghilangkan parut. Teknik ini juga perlu dirujuk oleh doktor terlebih dahulu, ya.

Rawatan laser atau cahaya berdenyut intensif (IPL)

Laser kulit atau cahaya berdenyut kuat (IPL) adalah rawatan yang serupa. Walaupun terdapat beberapa perbezaan, salah satunya adalah bahawa rawatan IPL lebih banyak tersebar di kawasan kulit sementara laser lebih tertumpu pada kawasan tertentu.

Tetapi kedua-duanya dapat menghilangkan bintik-bintik hitam pada kulit. Cara kerjanya adalah bahawa sel-sel dalam pigmen pada kulit menyerap tenaga cahaya yang diubah menjadi panas.

Panas akan menghilangkan pigmen yang tidak perlu, dan membuat bintik-bintik gelap atau bintik-bintik lain hilang.

Cara menghilangkan bintik hitam dengan rawatan semula jadi

Selain rawatan perubatan seperti yang disebutkan di atas, Anda juga dapat melakukan perawatan semula jadi sebagai cara untuk menghilangkan bintik hitam.

Beberapa bahan semula jadi yang dapat digunakan untuk menghilangkan bintik hitam termasuk:

  • Bawang Merah. Satu kajian menunjukkan bahawa kulit bawang kering dapat menjadikan bintik-bintik gelap kelihatan lebih cerah. Untuk menggunakannya, anda hanya perlu mencari produk penjagaan kulit yang mengandungi allium cepa
  • Lidah Buaya. Beberapa kajian pada haiwan menunjukkan bahawa penggunaan lidah buaya dapat menyamarkan bintik-bintik gelap pada kulit
  • Ekstrak orkid. Salah seorang penyelidik menunjukkan bahawa ekstrak anggrek dapat menyamarkan bintik hitam. Ekstrak anggrek boleh didapati sebagai ramuan dalam beberapa produk penjagaan kulit

Selain melakukan perkara di atas, anda juga perlu mengambil langkah berjaga-jaga agar bintik-bintik hitam tidak bertambah buruk. Beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh anda lakukan termasuk:

  • Seboleh-bolehnya elakkan cahaya matahari langsung dari pukul 10 pagi hingga 3 petang
  • Gunakan pelindung matahari setiap hari
  • Gunakan pelindung matahari 30 minit sebelum terdedah kepada sinar matahari dan gunakan semula setiap dua jam

Selain itu, jangan lupa melakukan tabiat yang dapat melindungi kulit. Seperti memakai pakaian yang lebih tertutup sehingga kulit tidak terkena cahaya matahari langsung. Atau gunakan topi dan cermin mata hitam supaya kulit wajah juga lebih terlindung.

Menggunakan topeng untuk bintik gelap

Sekiranya bintik hitam yang muncul tidak terlalu parah, anda boleh mengatasinya dengan membuat topeng rumah. Adapun beberapa topeng untuk bintik hitam yang boleh anda buat termasuk:

Topeng lemon

Bahan yang diperlukan hanyalah lemon dan 1 sudu madu. Cara membuatnya, perah terlebih dahulu lemon dan kemudian campurkan dengan madu.

Sapukan pada wajah selama 10 hingga 15 minit, kemudian bilas dengan air suam diikuti dengan air sejuk hingga bersih.

Susu sebagai bahan topeng untuk bintik hitam

Bahan utama adalah 1 sudu susu dan 1 sudu madu, anda hanya perlu mencampurkan keduanya hingga rata.

Sapukan pada wajah selama 15 minit, kemudian bilas hingga bersih, dan gunakan pelembap untuk menjaga kelembapan wajah.

Topeng Kentang

Tumbuk kentang yang telah dikupas dan dihiris nipis sebelumnya. Masukkan 1 sudu teh jus lemon, dan satu sudu teh susu tepung ke dalamnya.

Campurkan semua bahan hingga rata, dan sapukan pada wajah. Diamkan selama 15 minit, kemudian bilas dengan bersih menggunakan air sejuk.

Untuk lebih selamat, untuk menghilangkan bintik hitam di wajah, bincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu, okey? Terutama jika anda ingin menggunakan teknik perubatan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!