Kesihatan

5 Penyakit Seksual Wanita: Perhatikan Jenis, Gejala Awal dan Punca

Sekiranya tidak dijaga kesihatan dan kebersihan, wanita juga sangat berisiko terkena penyakit kelamin. Mulai dari jangkitan bakteria hingga kemunculan ketuat kelamin.

Apakah penyakit menular seksual yang paling biasa pada wanita? Berikut adalah ulasan dan gejala yang harus anda perhatikan.

1. Herpes genital

Penyakit kelamin yang paling biasa pada wanita adalah herpes genital. Penyakit ini dicirikan oleh penampilan luka elastik yang menyakitkan dan berair di kawasan kemaluan.

Herpes adalah penyakit kelamin yang harus anda ketahui. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan dengan virus HSV-1 dan HSV-2.

Selain penampilan luka elastik berair, anda mungkin juga mengalami gejala berikut:

 • Kawasan di mana herpes muncul adalah gatal
 • Luka terasa melepuh dan mengeluarkan cecair
 • Herpes genital juga boleh menyebabkan demam, sakit badan, dan sakit kepala

Dapatkan penjelasan yang lebih lengkap mengenai herpes genital melalui artikel: "Panjang Muncul di Organ intim, Mungkin Gejala Penyakit Herpes Genital."

2. Ketuat genital

Ketuat genital adalah jangkitan kelamin yang boleh menyerang kawasan kemaluan anda. Penyakit kelamin wanita ini disebabkan oleh jangkitan dengan virus jenis human papillomavirus (HPV).

Pada wanita, ketuat genital dapat meningkatkan risiko barah serviks dan kanser vulva. Ketuat genital dapat disebarkan melalui aktiviti seksual. Termasuk seks oral, vagina, dan dubur.

Gejala ketuat kelamin termasuk:

 • Gatal di kawasan kemaluan
 • Kemunculan ketulan tisu kulit yang berwarna kecoklatan atau kemerahan di kawasan kemaluan
 • Permukaan atas menyerupai kembang kol dan terasa halus atau sedikit bergelombang pada sentuhan
 • Pendarahan berlaku semasa persetubuhan

Ketuat boleh sangat kecil dan rata sehingga tidak kelihatan. Virus ketuat genital dapat menular walaupun tidak ada ketuat yang kelihatan.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Ketuat Genital, Mari Lihat Punca, Gejala dan Rawatannya!

3. Penyakit kemaluan wanita Vaginitis

Vaginitis, juga dikenal sebagai vulvovaginitis, adalah keradangan atau jangkitan pada vagina. Selain itu, vaginitis juga boleh mempengaruhi vulva yang merupakan bahagian luar alat kelamin wanita.

Vaginitis boleh menyebabkan gatal, sakit, keputihan, dan bau busuk. Jangkitan ini biasa terjadi pada wanita usia subur. Vaginitis disebabkan apabila terdapat ketidakseimbangan antara bakteria "baik" dan "berbahaya" yang biasanya terdapat pada vagina wanita.

Vaginosis bakteria (BV) adalah jangkitan faraj yang paling biasa pada wanita berumur 15-44 tahun. Gejala biasa termasuk mengalami keputihan berwarna putih atau kelabu.

Baca juga: Jangan memandang ringan, ini adalah 6 ciri umum penyakit kelamin pada wanita

4. Penyakit kemaluan wanita Chlamydia

Chlamydia adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Bakteria yang menyebabkan klamidia biasanya menyebar melalui hubungan seks yang tidak dilindungi, atau bersentuhan dengan cairan genital yang dijangkiti (sperma atau rembesan vagina).

Walaupun klamidia biasanya tidak menyebabkan gejala dan biasanya dapat diobati dengan antibiotik jangka pendek, ia boleh menjadi penyebab penyakit yang serius jika tidak dirawat lebih awal.

Sekiranya tidak dirawat, jangkitan boleh merebak ke bahagian tubuh yang lain dan menyebabkan masalah kesihatan jangka panjang, seperti penyakit radang pelvis (PID), epididymo-orchitis (keradangan testis pada lelaki) dan kemandulan.

Gejala klamidia pada wanita termasuk:

 • Keputihan yang tidak normal yang mungkin mempunyai bau
 • Pendarahan antara kitaran haid
 • Sakit semasa haid
 • Sakit perut dengan demam
 • Sakit semasa hubungan seks
 • Gatal atau terbakar di dalam atau di sekitar faraj
 • Sakit ketika membuang air kecil

5. Gonorea

Gonorea adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria kelamin yang menjangkiti lelaki dan wanita. Gonore sering menyerang uretra, rektum, atau tekak. Pada wanita, gonore juga boleh menjangkiti serviks.

Gonore sering dijangkiti semasa hubungan seks faraj, oral, atau dubur. Dalam kebanyakan kes, jangkitan gonore tidak menyebabkan gejala. Gejala boleh mempengaruhi banyak bahagian badan anda, tetapi umumnya muncul di saluran kemaluan.

Tanda dan gejala jangkitan gonore pada wanita termasuk:

 • Peningkatan frekuensi dan jumlah keputihan
 • Sakit ketika membuang air kecil
 • Rembesan kuning kehijauan keluar
 • Sakit perut atau pelvis

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!