Kesihatan

Ketahui perbezaan antara kemurungan utama dan kemurungan ringan: apa simptomnya dan bagaimana mengatasinya

Hidup tidak akan lepas dari kesedihan dan kekecewaan. Apabila keadaan tidak mudah dikawal, selalunya mengakibatkan gangguan mental seperti kemurungan utama dan kemurungan ringan.

Kedua-dua kemurungan utama dan kemurungan ringan dapat menyukarkan penghidap menjalani kehidupan seharian. Oleh itu, penting untuk mengenali gejala kedua-duanya agar tidak tenggelam terlalu lama.

Apa itu kemurungan

Depresi pada umumnya didefinisikan sebagai gangguan mood yang dipenuhi dengan perasaan sedih, kehilangan, atau marah. Terbahagi kepada beberapa kategori, berikut adalah penerangan yang lebih terperinci mengenai kemurungan utama dan kemurungan ringan.

Kemurungan yang teruk

Seperti yang kita ketahui, perasaan sedih, putus asa, atau marah adalah sesuatu yang dirasakan oleh semua orang. Tetapi apabila semua itu berlaku secara berterusan, maka orang itu kemungkinan besar mengalami kemurungan yang teruk.

Memandangkan istilah perubatan gangguan kemurungan utama (MDD), gangguan mental ini sangat mempengaruhi pelbagai aspek kehidupan penderita.

Gejala kemurungan utama

Melaporkan dari healthline.com, keadaan ini akan didiagnosis melalui beberapa kaedah. Bermula dari temu ramah, mengisi soal selidik, dan mencocokkan gejala yang dirasakan dengan kriteria yang terdapat dalam Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM), iaitu:

 1. Rasa sedih atau tersinggung hampir setiap hari
 2. Tidak lagi berminat dengan aktiviti yang dulu kelihatan menarik untuk dilakukan
 3. Menurunkan berat badan secara drastik
 4. Terdapat penurunan selera makan
 5. Susah tidur pada waktu malam
 6. Mudah berasa letih
 7. Rasa tidak berguna, atau bersalah atas beberapa perkara yang biasa terasa biasa
 8. Sukar untuk memberi tumpuan
 9. Kesukaran membuat keputusan, dan
 10. Pernah berfikir tentang bunuh diri.

Sekiranya anda mempunyai sekurang-kurangnya 5 atau lebih daripada gejala di atas, mengalaminya sekurang-kurangnya sekali sehari, atau berlanjutan selama lebih dari dua minggu, maka kemungkinan besar anda mengalami kemurungan besar.

Rawatan kemurungan utama

Walaupun agak serius, gangguan mental ini masih boleh dirawat secara perubatan. Secara amnya, doktor akan memberikan rawatan mengikut tahap keparahan gejala yang dialami. Sebahagian daripadanya adalah:

 1. Memberi ubat anti-depresan, seperti Prozac atau Celexa yang dapat meningkatkan hormon serotonin dalam badan
 2. Psikoterapi, yang memerlukan orang dengan gangguan ini bertemu dengan kaunselor untuk menyatakan apa yang mereka rasakan.

Kemurungan ringan

Walaupun disebut ringan, gejala yang dirasakan oleh orang yang mengalami kemurungan lebih kurang sama dengan kemurungan utama.

Perbezaannya hanya dalam jangka masa yang berlaku. Biasanya kemurungan ringan tidak bertahan lama dan akan hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari.

Gejala kemurungan ringan

Kerana gejalanya serupa dengan kesedihan atau kemarahan yang biasa terjadi, kemurungan ringan agak sukar untuk dikenalpasti. Walaupun begitu, anda masih dapat mengenalinya melalui gejala berikut:

 1. Mudah tersinggung
 2. Mudah marah
 3. Rasa putus asa
 4. Suka bersangka buruk
 5. Tidak putus asa
 6. Sedih kerana lama
 7. Selalunya hampir menangis
 8. Membenci diri sendiri
 9. Tidak mempunyai motivasi
 10. Sentiasa mahu bersendirian
 11. Sukar menumpukan perhatian, dan
 12. Kehilangan empati terhadap orang lain

Cara mengatasi kemurungan ringan

Walaupun sukar dikenal pasti, gangguan mental ini sebenarnya adalah yang paling mudah diatasi. Dilaporkan dari Medicalnewstoday.comBeberapa rawatan biasa yang diberikan oleh doktor termasuk:

 1. Kaunseling, dalam bentuk sesi khas dengan kaunselor bertujuan untuk mengenal pasti penyebab kemurungan
 2. Terapi interpersonal (IPT), untuk memudahkan seseorang berhubungan dengan orang lain
 3. Terapi psikodinamik, melibatkan ahli terapi yang berusaha mengenali bentuk masalah yang tidak disedari, dan
 4. Terapi tingkah laku kognitif (CBT), bertujuan untuk mengalihkan perkara yang dapat mencetuskan pemikiran negatif kepada perkara yang lebih positif.

Selain itu, perubahan gaya hidup yang signifikan juga terbukti berkesan dalam mengurangkan gejala kemurungan ringan. Beberapa kaedah yang boleh anda lakukan termasuk:

 1. Bersenam secara berkala
 2. Mula belajar untuk menyampaikan perasaan kepada orang lain
 3. Tolong orang lain
 4. Ikuti jadual tidur secara konsisten
 5. Selamat menjalani diet sihat yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran
 6. Berlatih yoga atau meditasi
 7. Elakkan merokok dan minuman beralkohol
 8. Melakukan aktiviti yang menyeronokkan dan dapat mengurangkan tekanan seperti menulis, atau membaca.

Dengan melakukan perkara-perkara di atas secara rutin, tubuh secara semula jadi akan menghasilkan hormon serotonin yang berperanan untuk menjadikan mood anda lebih baik.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!