Kesihatan

Pelbagai Pilihan Salap Menghilangkan Parut Berkesan

Mempunyai parut yang sangat ketara pada bahagian badan tertentu adalah penampilan yang sangat mengganggu. Tetapi jika anda adalah salah seorang yang pernah mengalaminya, anda tidak perlu risau lagi, sekarang terdapat banyak salap penghilang parut.

Salap penghilang parut ini mengandungi pelbagai bahan, semuanya bergantung pada keadaan parut dan kulit anda.

Sekiranya parut tidak hilang, anda juga harus segera berjumpa doktor kulit, ya.

Baca juga: Selalunya Rasa Gatal? Berikut adalah Sejenis Ubat Gatal yang Perlu Anda Ketahui

Pelbagai jenis kandungan salap penghilang parut

Bukan hanya kerana kejatuhan, parut juga boleh timbul akibat jerawat, luka bakar, alahan dan lain-lain. Tetapi banyak orang sering mengadu bahawa luka akan meninggalkan kesan dan sukar hilang.

Pada masa ini, terdapat banyak salap untuk menghilangkan parut yang cukup berkesan, anda tahu. Sudah tentu, salap sangat membantu anda membuat luka menjadi pudar dan bahkan hilang dengan bersih.

Parut. Sumber gambar: //shutterstock.com

Perhatikan ketika membeli salap penghilang parut, ya. Anda mesti memahami fungsi salap dengan betul agar ubat dapat berfungsi dengan selamat dan betul untuk parut anda.

Berikut adalah beberapa jenis salap pembuangan parut yang bagus dan dijual di kaunter atau berdasarkan preskripsi doktor.

1. Vitamin C

Anda harus tahu bahawa salap yang mengandungi vitamin C dapat meningkatkan pengeluaran kolagen. Ini tentu dapat membantu menyamarkan dan menghilangkan parut.

Kemudian untuk penggunaan salap atau krim itu sendiri yang sudah mengandungi vitamin C juga mampu meratakan warna kulit dan menjadikan kulit anda kelihatan lebih cerah.

Salah satu contoh jenama salap yang mengandungi vitamin C yang boleh anda cuba ialah Dermatix Ultra.

2. Vitamin E

Sebenarnya, manfaat salap yang mengandungi vitamin E itu sendiri masih perlu dikaji lebih lanjut. Salap yang mengandungi vitamin-E dipercayai dapat membantu menghilangkan parut.

Ini kerana vitamin E mampu mendorong pembentukan sel baru atau apa yang kita sebut sebagai regenerasi sel. Anda boleh mencuba menggunakan Lanakeloid E-Cream, ya.

Ubat luka. Sumber gambar: //pixabay.com

3. Asid glikolik

Bagi anda yang mempunyai bekas luka di wajah anda, terutama bekas jerawat, tidak ada salahnya mencuba salap menghilangkan parut yang mengandungi asid glikolat.

Cara kerja asid glikolik ini adalah dengan membuang sel kulit mati di permukaan kulit, sehingga pertumbuhan semula sel kulit baru dapat terjadi.

Bukan hanya itu, tetapi faedah lain untuk menghilangkan parut, asid glikolik juga dapat mengatasi hiperpigmentasi kulit.

4. Asid salisilik

Kandungan asid salisilik jenis ini juga mampu mengatasi pelbagai masalah kulit, termasuk menghilangkan parut. Salah satu contoh jenama salap dengan asid salisilik ialah Verile.

Anda yang menggunakan salap yang mengandungi asam salisilat ke wajah juga dapat membantu mengatasi hiperpigmentasi kulit kerana terdedah kepada sinar matahari, ketuat, kulit bersisik, mata ikan, dan psoriasis.

5. Retinol

Salah satu ramuan dalam ubat yang paling berkesan untuk memudarkan parut adalah retinol. Ia berfungsi dengan membuang sel kulit mati dan mempercepat pertumbuhan semula sel.

Bukan hanya itu, retinol juga membantu merangsang pengeluaran kolagen, protein yang berfungsi untuk mengekalkan keanjalan kulit.

Sebagai tambahan kepada pelbagai jenis salap penghilang parut di atas, terdapat juga salap yang mengandungi hidrokuinon.

Tetapi anda harus tahu bahawa anda harus mengelakkan menggunakan salap hidrokuinon, terutama di luar nasihat doktor, ya. Ini kerana terdapat risiko menyebabkan kerengsaan kulit dan menjadikan warna kulit menjadi hitam.

Penggunaan salap penghilang parut boleh menjadi penyelesaian untuk melicinkan kulit anda semula setelah kecederaan, anda tahu. Walaupun akan memakan masa yang agak lama.

Sekiranya setelah menggunakan hasilnya anda merasa tidak memuaskan, ada baiknya berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan cadangan rawatan lain yang lebih sesuai.

Beberapa contoh salap pembuangan parut yang berkesan termasuk Dermatix, Mederma Scars Gel, Dermovate Cream, dan Breylee Acne Scar Removal Cream.

Salah satu ubat yang paling disukai oleh doktor adalah Breylee Acne Scar Removal Cream. Cara ubat ini berfungsi paling digemari oleh doktor, ini kerana ubat ini mempercepat proses regenerasi sel di tisu epidermis.

Sekiranya digunakan untuk merawat parut akibat trauma kulit terhadap pelbagai kejadian atau insiden ubat ini sangat berkesan. Contoh kecederaan adalah luka bakar, pembedahan dan seumpamanya.

Bukan itu sahaja, anda yang mempunyai masalah dengan jerawat juga boleh menggunakan ubat ini untuk menghilangkan parut. Cara menggunakannya cukup mudah dengan menerapkannya 2 hingga 3 kali sehari, ya.

Rumusan ubat ini akan berfungsi untuk meresap ke dalam kulit untuk mempromosikan banyak sel di tisu epidermis.

Tidak ada peruntukan khas untuk sesiapa sahaja yang boleh menggunakan ubat ini. Namun, bagi anda yang mempunyai kulit sensitif, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, ya. Ini perlu dilakukan agar anda mendapat rawatan yang betul.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!