Kesihatan

Penyakit Buta Warna Pelbagai: Ketahui Sebab, Gejala dan Cara Periksa

Adakah anda atau saudara terdekat anda sukar membezakan warna tertentu? Hati-hati kerana ini boleh menjadi tanda kebutaan warna. Bahkan kebanyakan orang dengan rabun warna tidak menyedari bahawa mereka mengalami gangguan ini.

Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai rabun warna dalam ulasan berikut.

Apa itu buta warna?

Buta warna adalah ketidakupayaan untuk memahami warna secara normal atau melihat perbezaan antara warna tertentu. Istilah buta warna sebenarnya merujuk kepada keadaan ketika penglihatan seseorang semuanya hitam putih, tetapi keadaan ini jarang berlaku.

Baca juga: Ciri-ciri Mata Minus: Faktor Risiko dan Cara Mengatasi Dengan Lebih Berkesan

Jenis buta warna

Perbandingan penglihatan pada orang normal dan buta warna. (Foto: researchgate.net)

Secara amnya terdapat tiga jenis buta warna:

 • jenis pertama. Buta warna jenis ini menyebabkan penderita mengalami kesukaran untuk membezakan warna hijau dengan warna merah.
 • Jenis kedua. Jenis buta warna yang kedua dicirikan oleh ketidakmampuan penghidap membezakan warna biru dari kuning.
 • Jenis ketiga. Jenis ketiga juga dikenali sebagai monokromatisme, yang merupakan bentuk rabun warna yang paling jarang. Penderita tidak dapat melihat warna sama sekali, jadi semuanya kelihatan kelabu atau hitam dan putih.

Buta warna separa

Untuk jenis pertama dan kedua, ia juga dikenali sebagai buta warna separa. Orang dengan buta warna separa umumnya mengalami kesukaran untuk membezakan beberapa warna.

Buta warna separa boleh dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut kelainan yang berlaku pada mata penderita. Jenis buta warna separa, termasuk yang berikut:

buta warna merah-hijau

Buta warna merah-hijau berlaku apabila pigmen di sel kon merah atau hijau tidak berfungsi dengan baik. Ia tidak berfungsi sama sekali. Buta warna merah-hijau dapat dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

 • Deuteranomali

Deuteranomaly adalah bentuk kebutaan warna yang paling biasa yang mempengaruhi 5 peratus lelaki, tetapi jarang berlaku pada wanita.

Keadaan ini berlaku apabila terdapat gangguan pada sel kon hijau. Orang dengan buta warna jenis ini akan melihat warna kuning dan hijau menjadi lebih merah, dan sukar untuk membezakannya dari biru ke ungu.

 • Protanomali

Protanomali berlaku apabila terdapat gangguan pada sel kon merah. Jeruk, merah, dan kuning akan kelihatan lebih hijau dan kurang cerah.

Biasanya buta warna jenis ini ringan dan tidak menimbulkan masalah dalam kehidupan seharian. Pada wanita kes ini jarang berlaku tetapi pada lelaki didapati sekitar 1 peratus.

 • Protanopia

Protanopia berlaku apabila seseorang tidak mempunyai sel kon merah yang berfungsi sama sekali. Warna merah kelihatan kelabu gelap. Sebilangan warna jingga dan hijau kelihatan kuning. Pada wanita kes ini jarang berlaku tetapi pada lelaki didapati sekitar 1 peratus.

 • Deuteranopia

Deuteranopia berlaku apabila seseorang tidak mempunyai sel kon hijau yang berfungsi sama sekali. Warna merah mungkin berwarna kuning kecoklatan, dan warna hijau mungkin berwarna kuning muda. Pada wanita kes ini jarang berlaku tetapi pada lelaki didapati sekitar 1 peratus.

Buta warna kuning-biru

Buta warna kuning-biru berlaku apabila sel kerucut biru di retina hilang atau tidak berfungsi dengan baik.

Jenis buta warna ini adalah jenis kedua yang paling biasa, dan sama-sama mempengaruhi wanita dan lelaki. Buta warna kuning-biru dapat dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

 • Tritanomali

Buta warna jenis ini berlaku apabila sel kerucut biru berfungsi dengan cara yang terhad. Jadi penghidapnya akan melihat warna biru yang sedikit lebih hijau. Walau bagaimanapun, keadaan ini sangat jarang berlaku.

 • Tritanopia

Tritanopia juga dikenali sebagai buta warna biru-kuning. Keadaan ini berlaku apabila mata tidak mempunyai sel kon biru sama sekali. Jadi biru akan kelihatan hijau, dan kuning akan kelihatan kelabu muda atau ungu.

Buta warna separa adalah masalah biasa yang mempengaruhi kira-kira 1 dari 12 lelaki dan 1 dari 200 wanita. Sebilangan besar orang dapat menyesuaikan diri dengan kekurangan penglihatan warna dan jarang menjadi kes yang serius.

Buta warna yang lengkap

Buta warna yang lengkap, juga dikenali sebagai monokromatisme, membuat penderita tidak melihat warna sama sekali. Terdapat dua jenis monokromatisme yang boleh berlaku.

 • Monokromasi kerucut

Keadaan ini berlaku apabila 2 dari 3 sel kon yang mengandungi merah, hijau dan biru tidak berfungsi. Apabila hanya satu jenis kerucut yang berfungsi, sukar untuk membezakan satu warna dengan yang lain.

Di samping itu, jika sel kerucut biru rosak, anda boleh kehilangan penglihatan tajam atau mungkin mengalami rabun jauh. Orang dengan buta warna jenis ini juga berpotensi untuk mengalami pergerakan mata atau nystagmus yang tidak terkawal.

 • Monokromasi batang

Jenis buta warna ini juga dikenali sebagai achromatopsia. Ini adalah bentuk rabun warna yang paling teruk kerana tidak ada kerucut berfungsi di mata.

Akibatnya, orang dengan buta warna jenis ini hanya dapat melihat hitam, putih, dan kelabu. Selain itu, mereka cenderung sensitif terhadap cahaya terang dan mungkin mempunyai pergerakan mata yang tidak terkawal (nystagmus).

Gejala rabun warna

Tidak sedikit orang yang tidak menyedari bahawa dia mempunyai kekurangan penglihatan warna.

Kadang-kadang mereka hanya menyedarinya apabila mereka keliru ketika melihat objek dengan warna tertentu, seperti lampu isyarat. Oleh itu, diperlukan ujian khas untuk mengetahui buta warna.

Buta warna sering dikesan pada usia muda, lebih tepatnya ketika anak belajar perbezaan warna. Namun, dalam beberapa kes, rabun warna tidak dapat dikesan sebagai anak kerana mereka biasanya telah belajar mengaitkan warna tertentu dengan objek tertentu.

Gejala yang paling biasa adalah perubahan penglihatan atau agak sukarnya membezakan warna pada objek. Tahap penglihatan boleh dibahagikan kepada ringan, sederhana, atau teruk.

Punca rabun warna

Mata mengandungi sel saraf yang disebut sel kon. Sel kerucut, juga dikenali sebagai reseptor warna, terdapat di retina mata yang memungkinkan penglihatan warna terjadi.

Sel kerucut akan menyerap panjang gelombang cahaya dan menghantar maklumat tersebut ke otak untuk membezakan warna. Terdapat tiga kerucut berfungsi di mata, masing-masing mempunyai kepekaan terhadap warna merah, hijau, dan biru.

Sekiranya salah satu sel kerucut di retina rosak, anda akan sukar melihatnya. Keadaan ini menyebabkan kebutaan warna.

Buta warna boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor. Termasuk yang berikut:

Faktor genetik

Gangguan mata ini lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita dan diturunkan dari ibu ke anak.

Buta warna yang diwarisi biasanya dikaitkan dengan gangguan sel kon atau ketiadaan sel kon. Penderita boleh mengalami gangguan ringan, sederhana atau teruk.

Buta warna yang diwarisi biasanya tidak menyebabkan kebutaan total. Walau bagaimanapun, gangguan ini akan mempengaruhi kemampuan kedua-dua mata dan keparahannya tidak akan berubah sepanjang hayat.

penuaan

Apabila anda meningkat usia, penglihatan anda sering menjadi semakin teruk. Kes rabun warna juga sering berlaku kerana meningkatnya usia kerana kecederaan pada retina atau penyakit lain.

penyakit Parkinson

Penyakit Parkinson adalah keadaan gangguan neurologi atau saraf di dalam badan. Sehingga penghidap penyakit Parkinson cenderung mengalami kerosakan pada sel saraf sensitif cahaya di retina. Oleh itu, kebutaan warna mungkin berlaku kerana masalah penglihatan.

Keadaan perubatan lain

Selain keturunan, penyakit tertentu juga boleh menyebabkan anda mengalami rabun warna.

Bermula dari penyakit sel sabit, komplikasi diabetes (edema makula diabetes), penyakit Alzheimer, sklerosis berganda, glaukoma, penyakit Parkinson, alkoholisme (alkoholisme) dan leukemia.

Penggunaan ubat-ubatan tertentu

Sebenarnya, ubat-ubatan tertentu dapat mengubah penglihatan warna. Ini termasuk ubat-ubatan yang digunakan untuk masalah jantung, penyakit autoimun, tekanan darah tinggi, disfungsi ereksi, jangkitan, gangguan saraf, dan masalah psikologi.

Bahan kimia

Sekiranya anda sering menangani bahan kimia, anda perlu berhati-hati. Oleh kerana terdedah kepada beberapa bahan kimia seperti karbon disulfida dan baja, ia boleh menyebabkan kehilangan penglihatan warna.

Bagaimana untuk mendiagnosis rabun warna?

Ujian pseudoisokromatik digunakan untuk ujian kebutaan. (Foto: //www.shutterstock.com/)

Sekiranya anda atau saudara terdekat anda menghadapi masalah mengenal pasti warna tertentu, anda harus berjumpa doktor. Doktor akan memeriksa kemampuan mata untuk mengenal pasti warna dengan ujian pseudoisokromatik.

Ujian pseudoisokromatik mengandungi gambar yang direka khas untuk menguji kemampuan mata. Gambar terdiri daripada titik-titik berwarna yang mempunyai angka atau bentuk dalam berbagai warna yang tersembunyi di dalamnya.

Hanya orang yang mempunyai penglihatan normal yang dapat melihat nombor dan simbol ini. Sekiranya anda mengalami kebutaan warna, anda akan mengalami kesukaran atau tidak menemui corak yang dimaksudkan.

Bagaimana merawat rabun warna?

Sayangnya sehingga kini kebutaan warna tidak dapat diatasi. Walau bagaimanapun, terdapat rawatan yang boleh diambil oleh orang buta warna. Orang yang buta warna biasanya akan ditawarkan kanta lekap atau cermin mata khas yang dapat membantu penglihatan mereka.

Biasanya kanta lekap atau cermin mata khas yang direka untuk orang yang buta warna akan membantu mereka membezakan tahap kontras dari warna yang membingungkan.

Oleh itu, mereka membezakan warna berdasarkan kontras yang mereka lihat, bukan penampilan warna asalnya.

Petua untuk orang buta warna

Sekiranya anda atau saudara terdekat buta warna, cubalah petua berikut untuk membantu mengatasi penyakit ini.

 • Menghafal urutan objek berwarna. Beberapa objek mempunyai susunan warna yang pasti. Contohnya, lampu isyarat. Sekiranya anda menghadapi masalah mengenal pasti warna merah dan hijau, lebih baik menghafal urutan warnanya.
 • Simpan pakaian mengikut urutan warna. Ini berguna apabila anda harus memakai pakaian dengan warna tertentu agar tidak terkeliru dengan warna lain.
 • Manfaatkan teknologi yang ada. Aplikasi yang ada pada masa ini dapat digunakan melalui telefon bimbit dan peranti digital lain yang dapat membantu mengenal pasti warna.

Perlu diingat, banyak orang yang mengalami rabun warna dapat menjalani kehidupan normal dan lengkap.

Sekiranya anda bimbang tentang rabun warna, anda juga boleh berjumpa dengan pakar oftalmologi dalam talian di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!