Kesihatan

Jangan Bimbang, Inilah Cara Menghilangkan Bintik Susu Atau Milia Pada Kulit Secara Semula Jadi!

Tompok susu atau yang biasa disebut milia adalah sista kecil yang boleh tumbuh di kulit wajah. Milia sendiri biasanya dijumpai pada bayi. Namun, tidak sedikit orang dewasa juga yang terkena masalah kulit ini. Lalu apa itu milia dan bagaimana menanganinya secara semula jadi?

Apa itu milia?

Milia adalah sista kecil yang berbentuk seperti lebam pada kulit. Tompok susu ini biasanya terdapat di hidung, pipi, dagu, bahkan pada kelopak mata. Namun, ada kemungkinan milia juga dapat dijumpai di bahagian lain kulit badan.

Berukuran 1 hingga 2 milimeter (mm), terbentuk milia apabila serpihan kulit atau keratin, protein, terperangkap di bawah kulit.

Cara semula jadi untuk menangani milia

Milia sebenarnya boleh sembuh sendiri tanpa rawatan. Namun, ada juga perkara yang boleh anda lakukan untuk mempercepat proses penyembuhan dan mencegah milia lain daripada tumbuh.

Perkara yang boleh anda lakukan hanya dengan menggunakan bahan rumah, anda tahu! Antara lain adalah:

Jangan cuba memerahnya

Sekiranya anda mempunyai milia di wajah anda, jangan sekali-kali memerah. Mencuba menghilangkan milia boleh menyebabkan kerengsaan kulit. seperti, parut, kudis, dan pendarahan.

Bukan hanya itu, mengikis kulit juga dapat membawa kuman ke kawasan tersebut, dan akan menyebabkan jangkitan.

Bersihkan kawasan yang terkena bintik susu

Pastikan anda mencuci muka dengan sabun ringan dan bebas paraben setiap hari. Penggunaan sabun bertekstur akan menghilangkan minyak yang diperlukan oleh kulit wajah, agar tetap sihat.

Lakukan wap untuk membuka liang pori

Setelah membersihkan wajah anda, menggunakan wap pada wajah anda dapat membuka liang pori dan juga berguna untuk menghilangkan perengsa pada kulit.

Mengelupas kawasan milia dengan lembut

Pengelupasan lembut dapat membantu menjaga kulit anda bebas dari perengsa yang menyebabkan milia. Pilih produk pengelupasan yang mengandungi asid salisilik, asid sitrik, atau asid glikolik.

Pengelupasan yang berlebihan juga boleh menyebabkan kerengsaan kulit. Oleh itu, jangan lakukannya setiap hari. Anda boleh mengelupas seminggu sekali untuk membantu milia anda hilang.

Gunakan topeng madu manuka

Manuka madu mempunyai sifat antimikroba yang dapat membantu mengurangkan keradangan. Bakteria dan keradangan akan menyebabkan kerengsaan kulit. Jadi, menggunakan topeng madu manuka dapat membantu melegakan milia pada kulit anda.

Semburkan air mawar

Air mawar adalah air demineralisasi yang mengandungi minyak mawar. Minyak mawar itu sendiri, boleh menjadi bahan anti-radang ketika digunakan pada kulit.

Semburkan sedikit air mawar di kawasan yang terkena bintik susu, dan anda juga boleh melakukannya selama dua atau tiga hari sekaligus untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Jangan lupa untuk mengelakkan kawasan mata! Kerana minyak mawar boleh menyebabkan kerengsaan mata.

Gunakan krim retinoid

Krim retinoid mengandungi vitamin A yang penting untuk kulit yang sihat. Jadi, menggunakan krim retinoid akan membantu anda menghilangkan milia pada kulit.

Gunakan sebarang produk yang mengandungi retinol sekali sehari. Perlu diingat bahawa penggunaan krim ini mesti disertakan dengan pelindung matahari. Ini kerana, krim retinol akan menjadikan kulit lebih mudah terdedah kepada cahaya matahari.

Baca Juga: Jangan Keliru, Inilah Jenis Sabun Cuci Muka Yang Sesuai Untuk Jenis Kulit Anda!

Pilih dan gunakan pelindung matahari yang ringan

Menggunakan pelindung matahari adalah mustahak kerana kulit wajah akan dilindungi dari sinar ultraviolet. Manfaat lain menggunakan pelindung matahari adalah pengurangan kerengsaan kulit yang menyebabkan milia.

Gunakan pelindung matahari yang direka khas untuk wajah. Juga, pastikan ia mempunyai SPF 30 atau lebih. Pelindung matahari paling selamat untuk digunakan adalah yang menggunakan mineral sebagai asasnya.

Bagaimana untuk mengelakkan milia tumbuh?

Beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah milia tumbuh, adalah:

  • Elakkan pendedahan cahaya matahari yang berlebihan
  • Elakkan menggunakan krim berat atau produk berasaskan minyak
  • Mengelupas 2 hingga 3 kali seminggu

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!