Kesihatan

Punca cecair amniotik hijau dan rawatan yang betul yang boleh dilakukan

Punca cecair amniotik hijau mesti difahami kerana boleh membahayakan bayi jika dibiarkan. Harap maklum, cairan amniotik umumnya berwarna kuning jernih yang dijumpai pada 12 hari pertama selepas persenyawaan di dalam kantung amniotik.

Cecair ketuban ini boleh berubah warna, seperti hijau kerana pelbagai faktor. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai punca cecair amniotik hijau, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Sebelum Mengandung, Ibu Perlu Membuat Pemeriksaan Perubatan Ini Pertama!

Apa yang menyebabkan cecair amniotik hijau?

Dilaporkan Kesihatan yang Sangat BaikCecair amniotik mengandungi komponen penting seperti nutrien, hormon, dan antibodi yang melawan jangkitan. Tetapi, jika cairan ketuban berwarna hijau, itu bermakna bayi telah melewati mekonium sebelum dilahirkan.

Mekonum sendiri adalah najis bayi untuk pertama kalinya. Tekanan yang dialami bayi sebelum atau semasa kelahiran boleh menyebabkan mekonium berlalu ketika masih dalam kandungan. Najis ini kemudian bercampur dengan cecair ketuban yang mengelilingi janin.

Walaupun sering terjadi, tetapi mekonium dalam cairan ketuban boleh menyebabkan masalah pada bayi. Dalam beberapa kes, bayi dengan cairan amniotik hijau memerlukan rawatan intensif selepas kelahiran.

Adakah terdapat bahaya dari cecair amniotik hijau?

Najis yang telah dicampurkan dengan cairan ketuban sebelum keluar dari badan boleh membahayakan bayi. Bayi boleh menyedut campuran najis dan cairan ketuban ini yang kemudian memasuki paru-paru tidak lama sebelum, semasa, atau setelah kelahiran.

Keadaan ini biasanya dikenali sebagai aspirasi mekonium atau sindrom aspirasi mekonium (MAS). Walaupun MAS jarang menyebabkan masalah maut, ia boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang ketara pada bayi baru lahir. Beberapa komplikasi yang dimaksudkan adalah:

Hipertensi pulmonari berterusan pada bayi baru lahir

Keadaan ini dapat ditafsirkan apabila tekanan darah tinggi di saluran paru-paru menyekat aliran darah dan menyukarkan bayi untuk bernafas dengan betul.

Juga dikenali sebagai Hipertensi Pulmonari yang Baru Lahir (PPHN), ini adalah keadaan segera tetapi mengancam nyawa jika tidak dirawat.

Keradangan dan jangkitan

Sebilangan besar bayi yang baru lahir dengan MAS tidak akan mengalami komplikasi kesihatan jangka panjang, namun MAS adalah masalah serius yang boleh memberi kesan langsung kepada kesihatan bayi baru lahir.

Mekonium yang telah sampai ke paru-paru boleh menyebabkan keradangan dan jangkitan. Bukan hanya itu, mekonium juga dapat menyekat saluran udara, menyebabkan paru-paru membesar. Sekiranya paru-paru terlalu besar, ia boleh pecah.

Kemudian udara dari paru-paru dapat berkumpul di rongga dada dan sekitar paru-paru. Keadaan ini juga dikenali sebagai pneumothorax, yang menyukarkan paru-paru untuk mengembang lagi.

Kerosakan otak kekal

Selain keradangan dan jangkitan, MAS yang teruk juga dapat membatasi aliran oksigen ke otak. Keadaan ini kemudian boleh menyebabkan masalah maut pada bayi, dalam bentuk kerosakan otak kekal.

Pengendalian yang betul yang boleh dilakukan

Setelah mengetahui punca cecair amniotik hijau, anda juga perlu memahami cara yang betul untuk mengatasi masalah ini.

Sebilangan besar bayi dengan MAS akan mendapat rawatan perubatan di bilik rawatan khas atau unit rawatan intensif neonatal atau NICU. Sekiranya perlu, dia juga akan diberi bantuan oksigen.

Bayi yang mendapat oksigen tambahan tetapi masih sukar bernafas akan mendapat bantuan mesin pernafasan atau ventilator. Sementara itu, bayi dengan MAS yang teruk mungkin memerlukan rawatan yang lebih maju, seperti:

  • Surfaktan untuk membantu paru-paru terbuka
  • Nitrik oksida yang dihirup untuk menambahkan oksigen untuk membuka saluran darah dan meningkatkan penghantaran oksigen
  • Pengoksigenan membran ekstrakorporeal menggunakan mesin ECMO dengan pam yang berfungsi seperti jantung, mengepam darah dari badan melalui paru-paru buatan

Sebilangan besar bayi dengan MAS akan bertambah baik dalam beberapa hari atau minggu, bergantung pada berapa banyak mekonium yang disedut. Atas sebab ini, lebih baik segera melakukan rawatan susulan dengan doktor sebelum masalah menjadi lebih parah dan serius.

Baca juga: 5 Buah dengan Kandungan Asid Folik Tinggi yang Baik untuk Wanita Hamil

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!