Kesihatan

Agar tidak ingin tahu, ini adalah perbezaan antara ciri-ciri gadis dan lelaki hamil

Selain perkembangan kesihatannya, perkara lain yang ingin diketahui oleh setiap ibu mengandung adalah jantina bayi. Bolehkah ciri-ciri gadis dan anak lelaki hamil dibezakan?

Tetapi jika tidak, bagaimana untuk mengetahui jantina bayi dengan tepat? Mari lihat maklumat berikut!

Ciri-ciri gadis dan kanak-kanak lelaki hamil

Selain dari pelbagai teknologi yang ada, terdapat juga beberapa ciri mengandung anak perempuan dan anak lelaki yang dapat dilihat dari faktor-faktor berikut:

Ciri-ciri hamil dengan seorang gadis

Beberapa keadaan yang boleh menjadi tanda bahawa anda hamil dengan seorang gadis adalah seperti berikut.

Mengalami hiperemesis gravidarum

Dilaporkan Apa yang Harapkan, seorang bakal ibu yang merasa loya dan muntah yang teruk pada waktu pagi ditunjukkan mengalami hiperemesis gravidarum.

Walaupun kesannya dapat membuat anda muntah, dehidrasi, dan bahkan mengalami penurunan berat badan yang drastik, itu boleh menjadi tanda bahawa anda akan mempunyai bayi perempuan.

Sebabnya adalah bahawa hormon kehamilan hCG, yang dihasilkan semasa anda hamil dengan seorang gadis, lebih tinggi, menjadikan anda mengalami semua gangguan ini.

Tekanan lebih kerap

Dikutip dari kajian tahun 2012, wanita yang mempunyai kadar hormon kortisol yang lebih tinggi sebelum kehamilan lebih cenderung melahirkan anak perempuan daripada anak lelaki.

Ini disokong oleh kajian lain yang dilakukan pada tahun 2013. Ketika berlaku gempa bumi di Yunani, kadar kelahiran bayi lelaki menurun secara mendadak.

Ramai pakar menganggarkan ini disebabkan oleh tahap tekanan yang dialami oleh ibu-ibu di kawasan tersebut.

Kedudukan bayi cenderung tidak lekang

Sekiranya anda mengandung lebih dari 32 minggu, janin yang anda bawa masih meletakkan dirinya dengan kepala ke atas, kemungkinan besar anda akan membawa seorang gadis.

Kajian yang dilakukan pada tahun 2015 mendapati bahawa antara tahun 1996 dan 2011, semua bayi yang dilahirkan dalam posisi singleton breech kebanyakannya adalah kanak-kanak perempuan.

Baca juga: Suhu badan bayi tiba-tiba naik atau turun, apa yang perlu anda lakukan?

Ciri-ciri mengandung anak lelaki

Beberapa keadaan yang boleh menjadi tanda bahawa anda mengandung anak lelaki adalah seperti berikut:

Denyutan jantung bayi lebih rendah daripada 140 degupan seminit

Dilaporkan Idea BaruSekiranya degupan jantung janin dalam 12 minggu pertama kurang dari 140 denyutan seminit, maka kemungkinan besar bayi lelaki.

Walaupun begitu, ini tidak pasti, kerana dalam beberapa kes bayi perempuan dapat mengalami hal yang sama.

Makan lebih banyak semasa mengandung

Wanita yang membawa anak lelaki cenderung makan 10 peratus lebih banyak kalori daripada wanita yang membawa anak perempuan.

Pakar menyimpulkan bahawa penyebabnya adalah hormon testosteron yang dihasilkan oleh janin lelaki yang menghantar isyarat kepada anda untuk makan lebih banyak.

Secara tidak langsung ini juga menjadi sebab mengapa bayi lelaki cenderung dilahirkan dengan berat badan yang lebih besar daripada anak perempuan.

Menghidap diabetes kehamilan

Keadaan ini berlaku apabila anda menghidap diabetes hanya sepanjang kehamilan anda. Janin lelaki cenderung menyebabkan perubahan metabolik yang membawa kepada kadar gula yang tinggi di dalam badan anda.

Cara mengetahui jantina bayi dalam kandungan

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri tertentu, kini perkembangan teknologi yang pesat telah memudahkan kita mengetahui jantina bayi dengan tepat. Beberapa kaedah yang biasa digunakan adalah seperti berikut:

Ujian genetik melalui darah

Dilaporkan hari ini.comUjian ini dapat meramalkan jantina bayi melalui kepingan kecil DNA janin yang terdapat dalam aliran darah anda. Kadar ketepatan adalah sekitar 95 hingga 99 peratus.

Amniosentesis

Walaupun cukup berkesan, prosedur ini tidak digalakkan secara meluas kerana berisiko menyebabkan keguguran.

Kaedah pelaksanaannya adalah dengan menyuntik jarum ke dalam cairan di sekitar janin dan melihat kromosom yang membentuk jantina bayi.

Imbasan ultrabunyi

Ini adalah kaedah yang paling banyak digunakan untuk mengetahui jantina bayi. Caranya adalah dengan menggunakan gelombang frekuensi tinggi untuk menghasilkan gambar melalui imbas pada rahim.

Untuk memberikan ramalan jantina yang cukup tepat, anda boleh melakukan ujian ultrasound dari 18 hingga 22 minggu kehamilan.

Baca juga: Anggur hamil dan hamil di luar rahim: Apakah perbezaan dan gejala?

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah kesihatan yang lain, jangan ragu untuk meminta doktor profesional lebih lanjut di perkhidmatan perundingan Good Doctor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!