Kesihatan

Gaul Ayam

Istilah penyakit sikat ayam biasanya digunakan untuk menggambarkan penampilan ketuat pada alat kelamin. Dalam dunia perubatan, penyakit ini juga dikenali sebagai kondiloma acuminata atau ketuat kemaluan.

Umur, gaya hidup, dan amalan seksual adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan anda mengalami gangguan kesihatan ini.

Baca juga: Jenis Penyakit dan Gejala Seksual Lelaki yang Perlu Anda Perhatikan

Apakah penyakit sisir ayam?

Penyakit sisir ayam, seperti yang dilaporkan oleh Ncbi, adalah gangguan kesihatan yang dicirikan oleh pertumbuhan ketuat pada alat kelamin. Secara amnya ini akan menyebabkan rasa sakit, tidak selesa, dan gatal.

Ketuat genital adalah salah satu jenis jangkitan kelamin yang paling biasa. Hampir setiap orang yang aktif secara seksual, mempunyai kemungkinan mendapat penyakit ini.

Apa yang menyebabkan sisir ayam?

Dari kira-kira 40 jenis HPV papillomavirus manusia yang menyerang alat kelamin, penyakit ini disebabkan oleh jenis HPV berisiko rendah.

Salah satu media penyebaran utama adalah hubungan seksual. Memandangkan ukuran ketuat dapat sangat kecil dan tidak dapat dilihat, dapat dikatakan bahawa penyakit ini dapat menular tanpa menyadarinya sama sekali.

Siapa yang lebih berisiko mendapat sikat ayam?

Setiap orang yang aktif secara seksual sangat terdedah kepada jangkitan HPV genital. Beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko anda menghidap penyakit ini adalah:

 1. Melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan pelbagai pasangan
 2. Mengalami jangkitan kelamin lain
 3. Melakukan hubungan seks dengan pasangan yang riwayat seksualnya tidak anda ketahui
 4. Jadilah aktif secara seksual pada usia muda
 5. Mempunyai sistem imun yang lemah, seperti menghidap AIDS atau menjalani rawatan pemindahan organ.

Apakah gejala dan ciri sisir ayam?

Ada kalanya ketuat tidak kelihatan kerana terlalu kecil, tetapi ada juga yang muncul sebagai ketulan kecil yang menyerupai daging, atau serupa dengan kembang kol. Benjolan mungkin terasa halus atau sedikit bergelombang pada sentuhan.

Ini boleh muncul dalam kumpulan atau secara individu. Ketuat genital pada lelaki mungkin muncul pada zakar, skrotum atau di sekitar dubur. Bagi wanita, ketuat ini mungkin muncul di dalam vagina atau dubur, di luar faraj, dan di leher rahim.

Ketuat genital juga boleh muncul di bibir, mulut, lidah, atau tekak. Walaupun ketuat tidak muncul, anda masih dapat mengalami beberapa gejala lain, seperti:

 1. keputihan
 2. Gatal
 3. Berdarah
 4. Sensasi terbakar
 5. Sekiranya ketuat alat kelamin merebak atau membesar, keadaannya tidak selesa atau menyakitkan.

Apa komplikasi yang mungkin berlaku akibat sisir ayam?

Penyakit ini boleh menjadi permulaan barah serviks. Ia juga boleh menyebabkan perubahan prakanker pada sel serviks, yang disebut displasia.

Jenis HPV lain juga boleh menyebabkan barah vulva, yang merupakan organ kelamin luaran wanita. Mereka juga boleh menyebabkan barah zakar dan dubur.

Bagaimana mengatasi dan merawat sisir ayam?

Untuk melegakan simptom kesakitan atau menghilangkan penampilan ketuat, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor.

Rawatan penyakit sisir ayam di doktor

Sekiranya ketuat yang muncul tidak hilang selepas preskripsi doktor, anda mungkin memerlukan pembedahan kecil seperti:

 1. Elektrokauteri, atau membakar ketuat dengan arus elektrik
 2. Cryosurgery, atau ketuat beku
 3. Rawatan laser
 4. Excision, atau memotong ketuat
 5. Suntikan interferon ubat

Cara mengatasi penyakit sikat ayam secara semula jadi di rumah

Memandangkan rawatan penyakit ini memerlukan pemeriksaan khas dari doktor. Anda tidak dinasihatkan untuk melakukan rawatan diri di rumah untuk merawat ketuat kelamin.

Apa ubat untuk penyakit sisir ayam yang biasa digunakan?

Doktor anda biasanya akan menetapkan rawatan ketuat topikal yang merangkumi imiquimod (Aldara), podophyllin dan podofilox (Condylox), dan asid trikloroasetik, atau TCA.

Ubat untuk penyakit sikat ayam di farmasi

Anda tidak digalakkan untuk mengubati penyakit ini dengan ubat rawatan ketuat yang dijual bebas. Ini kerana rawatan yang dilakukan mesti ditentukan oleh doktor untuk benar-benar sesuai dengan jenis virus HPV.

Menggunakan rawatan yang salah sebenarnya boleh mendatangkan lebih banyak keburukan daripada kebaikan.

Baca juga: Penyakit Dermatitis Atopik: Kenali Punca, Gejala dan Cara Mengatasinya

Bagaimana cara mencegah penyakit sikat ayam?

Menggunakan kondom setiap kali melakukan hubungan seks adalah kaedah paling berkesan untuk mengurangkan risiko terkena ketuat kelamin.

Untuk mencegah risiko barah disebabkan oleh beberapa jenis HPV genital, anda boleh mendapatkan vaksin. Tetapi ingat bahawa vaksin ini tidak dapat mencegah anda daripada terkena ketuat kelamin.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.