Kesihatan

Berita baik! Inilah Cara Mengatasi Kulit Berminyak Secara Kekal

Ditulis oleh: Lita

Rawat kulit berminyak secara kekal. Anda mungkin tertanya-tanya adakah cara? Ya, kulit berminyak kadang-kadang membuat anda merasa tidak selamat ketika bertemu rakan atau pelanggan untuk bekerja.

Kehadiran minyak pada kulit wajah agak normal. Namun, akan menjadi tidak normal sekiranya terdapat pengeluaran minyak berlebihan di wajah. Terutama di kawasan zon-T. Kawasan ini adalah bahagian yang menghasilkan minyak paling banyak.

Baca Juga: Jangan Panik Ketika Anak Anda Mempunyai Keracunan Makanan! Inilah yang perlu dilakukan oleh ibu

Kulit berminyak menjadikan wajah anda kelihatan kusam

Kulit berminyak menjadikan wajah kelihatan kusam dan terdedah kepada jerawat. Foto: //www.shutterstock.com/

Selain kelihatan kusam, kulit berminyak juga rentan terhadap jerawat. Kerana ia perlu ditangani dengan segera. Tidak perlu bergegas ke doktor, anda boleh merawat kulit berminyak sendiri dengan bahan-bahan rumah.

Namun, sekiranya keadaannya teruk, anda harus segera berjumpa doktor yang berkenaan.

Kaedah merawat kulit berminyak secara kekal

Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi kulit berminyak dengan bahan semula jadi dan bantuan doktor.

1. Elakkan menggunakan pelindung matahari mengandungi minyak

Mengatasi kulit berminyak secara kekal boleh dilakukan dengan mengelakkan penggunaan pelindung matahari yang mengandungi minyak. Foto: ttps: //www.nbcnews.com

Pelindung matahari sangat berguna untuk menangkis kesan buruk sinar UV. Tetapi ingat jangan menggunakan pelindung matahari yang mengandungi minyak kerana hanya akan memperburuk keadaan kulit.

Pilih produk pelindung matahari tanpa minyak atau bebas minyak untuk memastikan wajah anda segar dan terlindung dari bahaya sinar UV.

2. Topeng putih telur

Topeng putih telur dapat menegangkan kulit. Foto: //www.fabhow.com/

Anda boleh mencuba rawatan dari bahan semula jadi untuk mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan. Topeng putih telur dapat menegangkan kulit sambil menyerap lebihan minyak di wajah.

Cuba campurkan satu sudu teh madu dengan putih telur. Kemudian kacau hingga rata. Sapukan topeng ke kawasan muka dan elakkan kawasan di sekitar mata. Biarkan sehingga kering lebih kurang 10-15 minit. Selepas itu, bilas dengan air suam.

3. Gunakan jus lemon

Jus lemon untuk merawat kulit berminyak secara kekal. Foto: //www.organicfacts.net/

Selain putih telur, anda boleh menggunakan jus lemon sebagai topeng anti-minyak. Lemon, yang kaya dengan Vitamin C, berguna untuk menghalang pengeluaran minyak dan mampu mencerahkan wajah.

Campurkan lemon dengan bahan lain. Contohnya dari epal untuk memaksimumkan positif.

4. Terapi kiub ais

Ketulan ais dapat membantu menyegarkan kawasan wajah sambil mengurangkan minyak berlebihan. Foto: //clearlakeiowa.com/

Anda boleh menggunakan kesan es batu yang menyegarkan untuk merawat kulit berminyak. Ketulan ais dapat membantu menyegarkan kawasan wajah sambil mengurangkan minyak berlebihan.

Kesan sejuk yang dihasilkan oleh ketulan ais akan membantu mengecilkan pori-pori kulit sehingga pengeluaran minyak akan disenyapkan. Jerawat juga sukar dibentuk sekiranya pengeluaran minyak dan pori-pori kulit mengecil.

Untuk melakukan terapi ini, sapukan satu ketulan ais batu ke seluruh permukaan wajah. Anda boleh mengkhususkan diri dalam zon-T selama kira-kira 30 saat. Ini kerana zon-T adalah kawasan yang menghasilkan minyak paling banyak. Lakukan dengan kerap.

5. Wap muka di rumah

Atasi kulit berminyak secara kekal dengan wap muka di rumah. Foto: //www.verywellhealth.com/

Facial steam adalah rawatan wajah menggunakan kaedah penyejatan. Anda boleh mencuba rawatan wajah dengan cara ini di rumah.

Fungsi rawatan ini adalah untuk membuang kotoran dan pelbagai bahan lain yang menyumbat liang. Sekiranya anda melakukannya dengan kerap, kulit wajah anda akan lebih segar dan bersih.

Untuk melakukan wap muka, sediakan lembangan air suam. Masukkan wajah anda ke dalam lembangan supaya anda dapat merasakan wap. Kukus selama 2-4 minit. Selepas itu, bilas dengan air bersih.

6. Terapi cahaya laser

Terapi laser untuk rawatan jerawat. Foto: //www.globalhealthcarehub.com/

Terapi sinar laser adalah terapi yang digunakan untuk merawat jerawat. Seperti yang kita ketahui, kulit berminyak adalah penyebab utama jerawat.

Terdapat banyak jenis terapi ini. Seperti laser pewarna dan terapi fotodinamik. Sifat terapi ini adalah jangka pendek dan tidak dapat dibandingkan dengan rawatan farmakologi yang sah.

7. Sentiasa sediakan kertas muka

Kertas muka direka untuk menyerap lebihan minyak dengan cepat. Foto: //today.line.me/

Kertas muka adalah barang wajib yang mesti anda berikan setiap masa. Kertas muka direka khas untuk menyerap lebihan minyak dengan cepat. Minyak akan hilang seketika tanpa menjadikan wajah kering.

8. Rundingan dengan pakar kulit

Mengatasi kulit berminyak secara kekal, anda perlu berjumpa doktor kulit. Foto: //www.mahealthcare.com/

Sekiranya produk rawatan di kaunter tidak menolong anda, cuba berjumpa dengan pakar dermatologi. Doktor akan memberikan rawatan dalam bentuk laser kulit untuk mengurangkan kadar minyak yang berlebihan di wajah anda.

Doktor juga akan memberi anda krim yang mengandungi adapalene, tazarotene, dan tretinoin yang berguna untuk mengecilkan pori-pori kulit.

Selain itu, pastikan anda menjaga diet agar pengeluaran minyak dari dalam dapat ditekan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!