Kesihatan

8 Aplikasi Diet untuk Membantu Menurunkan Berat Badan, Inilah Senarainya!

Di era digital seperti sekarang, menjalankan program diet nampaknya tidak sesukar yang dibayangkan. Kerana, ada berbagai aplikasi untuk diet yang dapat digunakan di internet telefon pintar, dapat membantu anda agar program penurunan berat badan anda dijalankan dengan optimum.

Apa aplikasi tersebut? Bolehkah ia digunakan untuk semua jenis? telefon pintar? Ayuh, lihat senarai di bawah!

Senarai aplikasi untuk diet di telefon pintar

Senarai aplikasi untuk diet di bawah boleh didapati di Play Store (Android) dan App Store (Apple). Masing-masing mempunyai pelbagai fungsi, seperti menghitung kalori, makanan yang harus dihindari, dan cadangan menu untuk dimakan.

Berikut adalah lapan aplikasi untuk diet yang boleh anda cuba:

1. Hilanglah!

Permohonan untuk diet pertama adalah Hilangkan!. Sekiranya anda mempunyai berat sasaran tertentu, cuba gunakan aplikasi ini. Masukkan butiran profil dan berat sasaran anda, maka aplikasi akan mengira jumlah kalori harian untuk dimakan dan dibakar.

Terdapat ciri Tangkapnya yang membolehkan anda memuat naik makanan dan mengetahui jumlah kalori. Menarik kan? Bukan itu sahaja, Hilangkan! ini juga membolehkan anda berinteraksi dengan pengguna lain untuk saling memberi sokongan dan motivasi.

Baca juga: 5 Menu Sarapan untuk Diet Berat Badan, Mudah dan Praktikal!

2. MyFitnessPal

Permohonan untuk diet seterusnya adalah MyFitnessPal. Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, aplikasi ini mempunyai pangkalan data kira-kira lima juta menu makanan bersama dengan jumlah kalori. Ini akan membantu anda dalam menentukan menu yang sesuai untuk dimakan.

Bukan hanya kalori MyFitnessPal juga dapat mengesan nutrien apa yang terdapat dalam makanan.

3. Pembakaran Harian

Bukan hanya mengenai makanan, ada aplikasi untuk diet yang dapat membantu menurunkan berat badan melalui latihan. Bakar Harian menyediakan akses ke lebih daripada 700 latihan, termasuk yoga dan kardio.

Untuk pemula, terdapat video senaman 30 minit yang ditambahkan ke aplikasi setiap hari, tersedia 24 jam sehari. Anda juga boleh penstriman Apa sahaja sukan yang anda suka, ia sesuai untuk orang yang tidak mempunyai masa untuk pergi ke gimnasium.

Baca juga: Ayuh, ketahui berapa banyak kalori setiap hari yang diperlukan oleh badan anda

4. FatSecret

Permohonan untuk diet seterusnya adalah FatSecret, dapat membantu anda memilih resipi dan menu makanan sihat dan mengira pembakaran kalori dari bersenam. Ya, aplikasi ini dapat menyokong program diet anda bukan hanya dari segi makanan, tetapi juga bersenam.

Anda boleh mencatat jumlah kalori dan dibakar. Bukan hanya data harian, FatSecret dapat memaparkan kalori bulanan purata. Jadi, anda boleh mengetahui dan mengkaji perkembangannya semasa menjalani diet.

5. Noom

Berbeza dengan kebanyakan aplikasi diet, Noom dapat membantu menurunkan berat badan melalui perubahan tabiat atau gaya hidup. Tidak hanya memaparkan senarai makanan sihat, Noom Ia juga menawarkan ciri berguna lain untuk penggunanya.

Contohnya, petunjuk tahap gula dalam darah, bacaan motivasi, hingga petunjuk latihan ringan yang boleh dilakukan semasa berada di pejabat.

6. Pantau Berat Badan Anda

Sama seperti namanya, Pantau Berat Anda sangat memudahkan pengguna untuk menilai kemajuan berat badan mereka semasa menjalani diet.

Aplikasi untuk diet satu ini akan memaparkan grafik dan statistik untuk mencapai berat badan yang ideal. Peningkatan dan penurunan berat badan dapat dicatat dan direkodkan dengan kemas dalam aplikasi ini.

Baca juga: Ingin Latihan Treadmill untuk Menurunkan Berat Badan? Inilah Cara Tepat!

7. Fooducate

Fooducate bertujuan untuk memberi kesedaran kepada pengguna mengenai apa yang ada di pinggan dan menyediakan pilihan menu yang paling sihat untuk dimakan. Ingin tahu makanan mana yang mempunyai kandungan gula paling rendah? Fooducate boleh menolong anda.

Aplikasi ini mempunyai semua ciri diet konvensional, seperti mencatat kalori, aktiviti fizikal, dan sasaran berat badan. Keupayaannya untuk memberikan maklumat nutrisi mendalam mengenai makanan yang dihasilkan Fooducate kelihatan lebih menonjol daripada aplikasi lain.

8. Fitbit

Permohonan untuk diet terakhir adalah Fitbit, boleh digunakan untuk merakam aktiviti fizikal anda. Fitbit dapat menghitung jumlah langkah ketika berjalan dan menaiki tangga, mengukur degup jantung, memantau pengambilan makanan, hingga kebiasaan tidur.

Anda boleh menetapkan penggera sebagai peringatan untuk bangun dan bersenam. Lain daripada itu, Fitbit Ia juga membolehkan anda berhubung dengan rakan dan keluarga yang menggunakan aplikasi serupa.

Itulah senarai aplikasi untuk diet telefon pintar yang dapat membantu menurunkan berat badan. Anda dapat menggunakan beberapa aplikasi sekaligus dengan fungsi yang berlainan, sehingga program diet dapat dijalankan dengan optimal. Semoga berjaya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!