Kesihatan

7 Menyebabkan Mulut Anda Rasa Manis Walaupun Tidak Makan, Adakah Berbahaya?

Rasa manis adalah salah satu rasa asas yang dapat dikesan oleh lidah. Biasanya anda hanya akan merasakannya, setelah makan sesuatu yang mengandungi gula.

Namun, bagaimana jika rasa manis itu muncul walaupun anda belum makan apa-apa? Terdapat beberapa gejala perubatan yang boleh menyebabkannya. Teruskan membaca artikel di bawah untuk penjelasan.

Baca juga: Penting! Ini adalah 7 cara untuk menghilangkan bau mulut yang menjengkelkan

Seberapa biasa gangguan rasa ini?

Tidak dapat dinafikan bahawa sesetengah orang memandang rendah gangguan terhadap rasa mereka. Walaupun terus diabaikan, ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan dan kualiti hidup anda.

Tetapi jangan risau, jika anda menghadapi masalah dengan rasa, anda tidak sendirian. Menurut NIDCD, lebih daripada 200,000 orang mengunjungi doktor setiap tahun untuk masalah kesihatan ini.

Terdapat pelbagai jenis keluhan, dan permulaan rasa manis tanpa memakan apa-apa terlebih dahulu hanyalah salah satunya.

Punca mulut terasa manis tanpa memakan apa-apa

Dilaporkan dari Medicalnewstoday, rasa manis di mulut boleh menjadi isyarat bahawa tubuh mengalami masalah kesihatan, termasuk:

Diabetes

Diabetes boleh mempengaruhi seberapa baik tubuh menggunakan insulin, dan mempunyai kesan langsung pada kemampuan tubuh untuk mengawal gula darah.

Tahap gula darah tinggi yang tidak terkawal boleh menyebabkan rasa manis di mulut dan sering disertai dengan gejala lain seperti:

 1. Berkurangnya kemampuan untuk merasai kemanisan makanan
 2. Penglihatan kabur
 3. Haus yang berlebihan
 4. Kencing berlebihan, dan
 5. Keletihan yang melampau.

Ketoasidosis diabetes

Komplikasi diabetes boleh berkembang menjadi ketoasidosis diabetes. Ini berlaku apabila badan tidak dapat menggunakan gula sebagai bahan bakar dan mula menggunakan lemak sebagai gantinya.

Ini menyebabkan asid yang disebut keton menumpuk di dalam badan, yang seterusnya menimbulkan bau buah dan rasa manis di dalam mulut. Ketoasidosis diabetes juga boleh menyebabkan gejala lain, termasuk:

 1. Sangat dahaga
 2. Kekeliruan
 3. Keletihan
 4. Mual
 5. Muntah, dan
 6. Kejang perut.

Diet rendah karbohidrat

Karbohidrat adalah sumber bahan bakar biasa dalam badan. Tanpa karbohidrat badan akan membakar lemak sebagai tenaga.

Proses ini menyebabkan keton terbentuk di aliran darah, menghasilkan rasa manis di mulut.

Sesiapa yang memulakan diet rendah karbohidrat harus mendapatkan bimbingan daripada pakar pemakanan atau profesional penjagaan kesihatan untuk mencegah peningkatan jumlah keton yang berbahaya di dalam badan mereka.

Jangkitan

Jangkitan bakteria tertentu, walaupun mudah seperti selesema, selesema, atau resdung, juga boleh mencetuskan rasa manis di mulut seseorang.

Ini biasanya berlaku apabila jangkitan menyerang saluran udara, mengganggu cara otak bertindak balas terhadap deria rasa.

Jangkitan juga boleh menyebabkan air liur mengandung lebih banyak glukosa, yang merupakan sejenis gula yang dapat menyebabkan rasa manis di mulut.

Baca juga: Jarang Sembuh Sepenuhnya, Ini adalah 5 Jenis Kanser Paling Maut

Kanser paru-paru

Kanser paru-paru adalah penyebab biasa rasa manis di mulut, tetapi tidak boleh diabaikan.

Walaupun jarang berlaku, tumor di paru-paru atau saluran pernafasan dapat meningkatkan tahap hormon seseorang dan mempengaruhi rasa mereka.

Kajian NCBI mendedahkan bahawa seorang wanita berusia 56 tahun dengan karsinoma paru-paru sel besar mengadu rasa manis yang luar biasa kerana rasa yang tidak sedap di mulutnya.

Dirujuk sebagai dysgeusia, salah satu faktor pencetus untuk keadaan ini adalah tahap natrium rendah dalam darah.

Penyakit asid perut

Beberapa orang dengan penyakit gastroesophageal reflux (GERD) juga mengadu rasa manis atau logam di mulut mereka.

Ini disebabkan oleh asid pencernaan yang kembali ke esofagus dan akhirnya ke mulut.

Rasa ini mungkin kelihatan berasal dari bahagian belakang mulut. Menguruskan GERD dengan perubahan diet dan gaya hidup akan mengurangkan gejala.

Kehamilan

Kehamilan boleh menjadi penyebab rasa manis di mulut kerana perubahan tahap hormon wanita dan sistem pencernaan yang mempengaruhi deria rasa dan bau.

Wanita hamil juga mungkin mengalami rasa manis atau logam yang tidak dapat dijelaskan di dalam mulut kerana keadaan lain, seperti GERD atau diabetes kehamilan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!