Kesihatan

Apakah Prosedur Endoskopi? Lihat Fungsi, Komplikasi & Kos Pemeriksaan Organ Pencernaan ini!

Pernahkah anda mendengar prosedur endoskopi? Mungkin pemeriksaan yang satu ini masih asing di telinga anda. Prosedur yang satu ini adalah prosedur perubatan bukan pembedahan untuk melihat keadaan pencernaan seperti perut dan usus dengan jelas.

Berbeza dengan sinar-x atau sejenisnya, endoskopi memberi doktor gambaran yang jelas dan nyata dari dalam kerana alat yang satu ini dilengkapi dengan kamera. Canggih bukan? Untuk mengetahui lebih banyak maklumat, mari lihat ulasan di bawah!

Apa itu endoskop

Endoskopi. Foto www.nhs.uk

Endoskopi adalah prosedur perubatan di mana organ-organ di dalam badan dilihat menggunakan instrumen yang disebut endoskopi. Endoskopi adalah tiub nipis, panjang, fleksibel yang dilengkapi dengan lampu pencahayaan, dan kamera.

Dari kamera yang dipasang, gambar akan dihantar ke layar sehingga doktor dan pasukan perubatan dapat melihat organ dalaman anda.

Terdapat dua jenis endoskopi untuk saluran pencernaan, gastroskopi dan kolonoskopi. Dalam gastroskopi, pemeriksaan menumpukan pada saluran pencernaan atas. Endoskopi akan dimasukkan melalui mulut, ke bawah esofagus ke perut ke usus kecil.

Sementara itu, kolonoskopi dilakukan pada saluran pencernaan bawah, dengan memasukkan alat melalui rektum atau dubur ke dalam usus besar.

Endoskopi gastrik

Endoskopi gastrik juga dikenali sebagai esofagogastroduodenoskopi (EGD), yang dilakukan dengan memasukkan endoskopi ke dalam sistem pencernaan ke perut. Prosedur ini biasanya dilakukan untuk membantu doktor menilai pelbagai aduan yang berkaitan dengan perut, seperti:

 • Penghidap dispepsia dengan tanda-tanda semula jadi, iaitu penurunan selera makan, kesukaran menelan, muntah darah, penurunan berat badan, anemia, buang air besar.
 • Dispepsia pada orang tua lebih dari 55 tahun.
 • Kanser perut.

Jika dilihat melalui endoskopi, barah gastrik dapat terlihat seperti bisul, kulat atau benjolan, atau area mukosa menebal, yang dikenal sebagai linitis plastica.

Endoskopi usus

Penting untuk mengetahui dengan segera keluhan yang sering anda alami pada saluran pencernaan. Kerana jika simptom dibiarkan tidak dapat dikendalikan, boleh menyebabkan risiko barah usus besar. Endoskopi usus sering digunakan untuk mengesan barah usus sedini mungkin.

Kanser kolon adalah penyebab utama kematian barah kedua di dunia.

Prosedur sebelum endoskopi

Biasanya, sebelum prosedur endoskopi, doktor akan meminta anda berpuasa selama enam hingga dua belas jam. Ini untuk memastikan perut kosong sehingga keadaan dapat dilihat dengan jelas.

Doktor biasanya juga memberi julap pada malam sebelumnya.

Prosedur endoskopi perut dan usus

Selepas berpuasa, doktor memulakan prosedur endoskopi dengan memberikan ubat bius. Anestesia biasanya diberikan dalam bentuk suntikan atau juga cecair yang disembur ke kerongkong melalui mulut.

Semasa prosedur, doktor akan memeriksa secara terperinci untuk melihat apakah ada masalah dengan perut atau usus, seperti luka, pendarahan, tanda-tanda jangkitan, atau pertumbuhan sel yang tidak normal. Prosedur endoskopi juga boleh dilakukan dengan prosedur lain yang disebut imbasan ultrasound.

Dengan endoskopi, tindakan langsung seperti penyingkiran tisu / biopsi seperti tumor, polip, atau kelainan mencurigakan lain dapat dilakukan sehingga rawatan dan rawatan dapat lebih cepat.

Prosedur endoskopi ini tidak memakan masa yang lama, biasanya berlangsung selama 15 hingga 45 minit. Anda telah dibenarkan pulang tanpa perlu tinggal di hospital setelah pemeriksaan selesai.

Risiko dan kesan sampingan

Endoskopi adalah prosedur yang agak selamat, tetapi ada risiko tertentu. Risiko ini bergantung pada kawasan yang diperiksa.

Risiko endoskopi merangkumi:

 • Tekak mati rasa selama beberapa jam kerana penggunaan anestetik tempatan.
 • Jangkitan kecil di kawasan pemeriksaan, ini dapat diatasi dengan antibiotik.
 • Kesakitan yang berterusan di kawasan endoskopi.
 • Komplikasi berkaitan dengan keadaan yang sudah ada sebelumnya

Sebagai tambahan, jika selepas prosedur endoskopi anda mengalami gejala berikut, jangan ragu untuk melaporkannya kepada doktor anda.

 • Susah bernafas.
 • Sakit perut yang teruk dan berterusan.
 • Sakit dada.
 • Muntah darah.

Kos purata endoskopi

Kos endoskopi boleh berbeza-beza bergantung pada jenis endoskopi, jenis anestesia yang digunakan, rawatan pasca-endoskopi, dan tentu saja di mana endoskopi dilakukan. Saat ini, ada banyak rumah sakit swasta di Indonesia yang menawarkan pemeriksaan endoskopi.

Rata-rata biaya pemeriksaan endoskopi di rumah sakit swasta adalah sekitar Rp 2.500.000 hingga Rp 5.000.000 untuk satu pemeriksaan.

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan saluran pencernaan, bahagian bawah dan atas yang mengganggu dan tidak biasa, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda. Kerana mungkin anda memerlukan pemeriksaan endoskopi untuk menentukan diagnosis penyakit.

Ada lebih banyak soalan mengenai masalah endoskopi atau pencernaan? Jangan ragu untuk berunding dalam talian dengan doktor terbaik di Good Doctor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!