Kesihatan

Demensia

Peningkatan usia dan disebabkan oleh beberapa faktor lain seseorang dapat mengalami penurunan fungsi kognitif otak. Ini boleh menyebabkan ingatan seseorang merosot atau demensia (pikun).

Oleh itu, apakah gejala seseorang yang menderita demensia? Mari lihat penjelasan di bawah:

Baca Juga: Banyak Menyerang Orang Tua, Tahu Cara Mencegah Alzheimer

Apa itu demensia?

Dilaporkan mayoclinic.org, demensia atau demensia pikun adalah keadaan yang menggambarkan sekumpulan gejala yang mempengaruhi ingatan, pemikiran, dan kemahiran sosial yang cukup parah sehingga mengganggu kehidupan seharian anda.

Walaupun demensia secara amnya melibatkan kehilangan ingatan, penyebabnya berbeza dengan demensia biasa. Kehilangan ingatan sahaja tidak bermaksud anda menghidap demensia.

Penyakit Alzheimer adalah penyebab demensia progresif yang paling biasa pada orang dewasa yang lebih tua, tetapi terdapat sejumlah penyebab demensia. Bergantung pada penyebabnya, beberapa gejala demensia dapat disembuhkan.

Anda perlu tahu bahawa demensia tidak hanya dipengaruhi oleh usia, penyakit ini juga boleh disebabkan oleh beberapa faktor lain.

Apa yang menyebabkan demensia?

Demensia disebabkan oleh kerosakan atau kehilangan sel saraf dan sambungan di otak. Bergantung pada kawasan otak yang terkena kerosakan, demensia boleh mempengaruhi dan menyebabkan gejala yang berbeza.

Penyakit ini sering dikelompokkan mengikut kesamaan, seperti protein yang tersimpan di otak atau bahagian otak yang terkena.

Bukan hanya masalah usia, beberapa penyakit juga boleh menyebabkan seseorang menderita demensia.

Siapa yang lebih berisiko menghidap demensia?

Banyak faktor akhirnya boleh menyebabkan demensia pikun. Salah satunya adalah seperti usia yang tidak dapat diubah kerana lama-kelamaan tubuh seseorang akan semakin tua.

Berikut adalah beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan demensia:

Umur

Risiko meningkat seiring bertambahnya usia, terutama setelah usia 65 tahun.

Walau bagaimanapun, demensia bukanlah bahagian penuaan yang normal, dan demensia boleh berlaku pada orang yang lebih muda.

Sejarah kesihatan keluarga

Sejarah demensia keluarga menjadikan anda lebih berisiko menghidap penyakit ini. Walau bagaimanapun, banyak orang yang mempunyai sejarah keluarga yang tidak pernah mengalami gejala ini boleh menghidap demensia.

Apakah simptom dan tanda demensia?

Tanda-tanda awal demensia boleh mempengaruhi perubahan kognitif dan psikologi. Sudah tentu ini boleh mengganggu kehidupan seharian ketika berinteraksi dengan banyak orang. Tanda-tanda ini merangkumi:

 • Ingatan jangka pendek berubah
 • Mood berubah
 • Kesukaran mencari perkataan yang tepat
 • Apatis
 • Kekeliruan
 • Menjadi berulang-ulang
 • Sukar untuk mengikuti jalan cerita
 • Kesukaran menyelesaikan tugas harian
 • Sentiasa mempunyai perasaan yang tidak baik
 • Kesukaran menyesuaikan diri dengan perubahan.

Apa kemungkinan komplikasi demensia?

Apabila anda menghidap demensia, terdapat beberapa perkara yang boleh mempengaruhi banyak sistem dan fungsi organ tubuh:

Pemakanan yang lemah

Ramai penghidap demensia akhirnya mengurangkan atau berhenti makan, akhirnya mempengaruhi pengambilan nutrisi mereka. Mereka mungkin tidak dapat mengunyah dan menelan.

Pneumonia

Kesukaran menelan meningkatkan risiko tersedak atau aspirasi makanan ke dalam paru-paru, yang dapat menyekat pernafasan dan menyebabkan radang paru-paru.

Fungsi organ menurun

Ketika demensia meningkat, seseorang dapat mengganggu rutin harian mereka, termasuk mandi, berpakaian, menyikat rambut atau gigi, menggunakan tandas secara bebas, dan mengambil ubat sendiri dengan betul.

Bukan hanya itu, beberapa situasi sehari-hari boleh menimbulkan masalah keselamatan bagi pengidap demensia, termasuk memandu, memasak, dan berjalan sendiri.

Bagaimana mengatasi dan merawat demensia pada orang tua?

Rawatan demensia pada orang tua boleh dilakukan dengan beberapa cara, berikut adalah penjelasan lengkap.

Rawatan demensia pada doktor

Untuk mengubati demensia mesti memerlukan diagnosis terlebih dahulu. Langkah pertama biasanya akan menguji prestasi memori dan kesihatan kognitif yang melibatkan beberapa soalan standard.

Dilaporkan medicalnewstoday.com, kajian menunjukkan bahawa demensia tidak dapat didiagnosis secara tepat tanpa menggunakan ujian standard, tetapi diagnosis juga mempertimbangkan faktor lain, termasuk:

Ujian demensia kognitif

Ujian demensia kognitif kini banyak digunakan oleh pasukan perubatan dan telah disahkan sebagai kaedah yang boleh dipercayai untuk menunjukkan demensia. Ujian Penilaian Pengamal Am (GPCOG) merangkumi elemen tambahan untuk merakam pemerhatian saudara-mara dan penjaga.

Sekiranya ujian menunjukkan kehilangan ingatan, biasanya disarankan untuk menjalankan penyelidikan standard, termasuk ujian darah rutin dan imbasan otak CT.

Ujian klinikal akan mengenal pasti, atau mengesampingkan, penyebab kehilangan ingatan yang dapat diubati dan membantu mengurangkan kemungkinan penyebabnya, seperti penyakit Alzheimer.

Cara mengatasi demensia secara semula jadi di rumah

Seseorang yang menghidap demensia sangat memerlukan sokongan. Gejala demensia boleh berkembang dari masa ke masa. Beberapa sokongan yang boleh anda berikan kepada seseorang yang menghidap demensia adalah:

 • Tingkatkan komunikasi: Semasa bercakap dengan seseorang yang mempunyai keadaan ini, lebih baik bercakap dengan perlahan dalam ayat yang sederhana, anda juga harus membuat kontak mata. Bukan hanya itu, anda juga dapat menunjukkan gerak isyarat seperti menunjuk objek
 • Galakkan mereka bersenam: Manfaat bersenam bagi penghidap demensia dapat meningkatkan kekuatan, keseimbangan dan kesihatan jantung. Bersenam juga dapat mengatasi kegelisahan
 • Rancang aktiviti yang disukai: Rancangkan aktiviti yang dinikmati oleh penderita demensia, seperti menari, melukis, berkebun, memasak, menyanyi, atau aktiviti lain yang menyeronokkan
 • Beri mereka kalendar: Kalendar dapat membantu penghidap demensia untuk mengingati peristiwa yang akan datang, aktiviti harian, dan jadual ubat-ubatan

Apakah ubat demensia yang biasa digunakan?

Sekiranya anda atau orang terdekat anda menghidap penyakit ini, anda tidak perlu terlalu risau. Terdapat beberapa ubat yang dapat membantu melegakan gejala demensia, termasuk:

Ubat demensia di farmasi

Ubat yang biasa diberikan kepada penghidap demensia adalah penghambat kolinesterase. Contohnya termasuk donepezil (aricept), rivastigmine (Exelon) dan galantamine (Razadyne). Penggunaan ubat ini tidak boleh sewenang-wenangnya dan mesti diresepkan oleh doktor.

Penyembuhan demensia semula jadi

Beberapa makanan tambahan, dan ubat-ubatan herba telah dikaji untuk pengidap demensia. Walau bagaimanapun, masih belum ada bukti muktamad untuk semua ini.

Sebaiknya berhati-hati ketika memutuskan untuk mengambil suplemen makanan, vitamin, atau ubat-ubatan herba, terutama jika penghidap demensia mengambil ubat lain.

Beberapa makanan tambahan dan vitamin sebagai ubat demensia semula jadi termasuk:

 • Gingko biloba
 • Asid lemak omega-3
 • Ginseng
 • Vitamin B12 dan B9
 • Vitamin D
 • Minyak kelapa
 • Resveratol dan kurkumin

Sebelum mengambil makanan tambahan, vitamin, atau ubat-ubatan herba, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengelakkan kesan sampingan yang boleh disebabkan.

Apakah makanan dan pantang larang bagi penghidap demensia?

Dilaporkan dari CCNIndonesia.com, ada diet yang dapat mengurangkan risiko demensia dan alzheimer, diet ini disebut MIND (Campur tangan Mediterranean-DASH untuk Kelewatan Neurodegeneratif).

Makanan ini adalah gabungan diet Mediterranean dan DASH, yang terbukti mempunyai banyak faedah.

Makanan ini bertujuan untuk mengurangkan risiko demensia dan alzheimer dengan memakan makanan yang berkhasiat untuk otak. Beberapa makanan yang pantang larang termasuk:

 • daging merah
 • Keju
 • Mentega dan marjerin
 • Kek dan pastri

Selain bermanfaat untuk mengurangi risiko demensia dan alzheimer, diet MIND juga dapat menurunkan kadar gula darah, berat badan dan tekanan darah.

Baca juga: Boleh membuat anda pusing, hindari 5 makanan ini untuk mengelakkan demensia

Bagaimana untuk mengelakkan demensia?

Tidak ada cara yang pasti untuk mencegah demensia, tetapi ada langkah-langkah yang boleh anda ambil yang dapat membantu mengurangkan gejala.

Tetap aktifkan fikiran anda. Aktiviti merangsang mental, seperti membaca, menyelesaikan teka-teki dan melakukan permainan kata. Sebagai contoh lain, anda juga boleh melakukan latihan memori untuk menunda permulaan demensia dan mengurangkan kesannya.

Gaya hidup sihat untuk mengelakkan pikun

Beberapa faktor demensia yang disebutkan di atas tidak dapat dipulihkan, tetapi jangan risau, anda masih dapat mengawal faktor risiko demensia ini dengan beberapa cara:

Diet dan senaman

Anda yang kurang bersenam harus berhati-hati kerana boleh meningkatkan risiko demensia. Untuk diet anda, anda juga boleh mengikuti diet Mediterranean yang merangkumi makanan yang kaya dengan kacang dan biji.

Elakkan asap rokok

Merokok boleh meningkatkan risiko menghidap demensia dan penyakit vaskular. Selain merokok aktif, anda juga harus mengelakkan diri dari menjadi perokok pasif, ya!

Jaga pengambilan vitamin dan nutrien anda

Pengambilan yang baik sangat mempengaruhi kesihatan tubuh. Begitu juga, tahap vitamin D, vitamin B-6, vitamin B-12, dan folat yang sangat rendah dapat meningkatkan risiko demensia.

Penyakit yang mencetuskan risiko demensia

Berikut adalah beberapa penyakit yang menyebabkan demensia progresif pada seseorang, seperti yang dilaporkan oleh: mayoclinic.org:

Penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer adalah penyebab demensia yang paling biasa. Oleh itu, demensia dan Alzheimer tidak dapat dipisahkan.

Walaupun tidak diketahui semua penyebab penyakit Alzheimer, para ahli tahu bahawa sebilangan kecil berkaitan dengan mutasi pada tiga gen, yang dapat diturunkan dari ibu bapa ke anak.

Walaupun beberapa gen yang berbeza mungkin berkaitan dengan penyakit Alzheimer. Salah satu gen penting yang meningkatkan risiko demensia adalah apolipoprotein E4 (APOE).

Demensia vaskular

Jenis demensia kedua yang paling biasa adalah demensia vaskular. Ia disebabkan oleh kerosakan pada saluran yang membekalkan darah ke otak. Masalah saluran darah boleh menyebabkan strok atau kerosakan otak dengan cara lain.

Gejala demensia vaskular yang paling biasa adalah sukar menyelesaikan masalah, berfikir lambat, sukar memberi tumpuan dan mengatur.

Gejala demensia vaskular cenderung lebih ketara dalam kehidupan seharian daripada kehilangan ingatan.

Demensia badan Lewy

Badan Lewy adalah gumpalan protein seperti belon yang tidak normal yang terdapat di otak penderita demensia, penyakit Alzheimer, dan penyakit Parkinson. Ini adalah salah satu jenis demensia progresif yang lebih biasa.

Tanda-tanda dan gejala yang biasa berlaku pada seseorang ialah anda akan melihat perkara-perkara yang tidak ada (halusinasi visual), dan masalah dengan perhatian. Tanda-tanda lain termasuk pergerakan, gegaran, dan ketegaran yang tidak terkoordinasi atau perlahan (parkinsonisme).

Demensia frontotemporal

Penyakit ini adalah sekumpulan penyakit yang dicirikan oleh kerosakan (degenerasi) sel-sel saraf dan hubungannya di lobus frontal dan temporal otak, kawasan yang biasanya berkaitan dengan keperibadian, tingkah laku, dan bahasa.

Gejala biasa yang akan anda rasakan mempengaruhi tingkah laku, keperibadian, pemikiran, pertimbangan, dan bahasa dan pergerakan dalam kehidupan seharian.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!