Kesihatan

Jangan Abaikan Parut, Keluar Ini Menyebabkan Keloid

Salah satu jenis parut yang mengganggu penampilan adalah keloid. Ini kerana warnanya cukup kontras dengan kulit di sekitarnya dan mempunyai bentuk yang tebal. Sudah tentu parut ini tidak muncul secara tiba-tiba, tetapi ada beberapa penyebab keloid.

Apa itu keloid?

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, apabila kulit luka tisu berserat atau tisu parut yang disebut terbentuk di atas luka untuk memperbaiki dan melindungi kecederaan.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, tisu parut tumbuh secara berlebihan dan membentuk pertumbuhan yang lembut dan keras. Ini dikenali sebagai keloid.

Keloid boleh jauh lebih besar daripada luka asal. Parut seperti keloid ini paling sering dijumpai di dada, bahu, telinga, dan pipi. Walau bagaimanapun, keloid juga boleh tumbuh di mana sahaja di badan dan biasanya dipicu oleh parut.

Walaupun keloid tidak membahayakan kesihatan, ia boleh mengganggu penampilan anda.

Baca juga: Ucapkan Selamat Tinggal Parut, berikut cara menyingkirkannya

Punca keloid

Sebilangan besar jenis kecederaan kulit boleh mengakibatkan tisu parut atau apa yang dikenali sebagai keloid. Berikut adalah beberapa kecederaan yang berpotensi menyebabkan keloid pada badan.

1. Melecur

Apabila anda mengalami luka bakar, anda harus segera merawatnya dengan betul. Jika tidak, parut ini akan menyebabkan keloid yang agak serius.

Anda perlu tahu bahawa luka bakar bukan hanya disebabkan oleh kebakaran, tetapi apabila anda terkena air panas, pendedahan cahaya matahari yang berterusan, sehingga kejutan elektrik juga boleh menjadi beberapa penyebab keloid.

2. Parut jerawat

Setiap orang berpotensi mendapat keloid. Bagi anda yang mempunyai lebih banyak potensi keloid, biasanya luka akibat jerawat dan bisul boleh menjadi faktor penyumbang.

Untuk mengelakkan kemunculan keloid akibat bekas jerawat, anda harus menjaga kebersihan badan dengan betul dan menjaga pengambilan makanan agar tidak mencetuskan bisul.

3. Mencucuk telinga

Mencucuk telinga tanpa mempertimbangkan kebersihan alat yang digunakan boleh menjadi penyebab jangkitan. Sekiranya jangkitan berlaku semasa menggunakan alat yang digunakan untuk menindik telinga kerana tidak steril, ia dapat menyebabkan keloid tumbuh dengan cepat.

Bukan hanya itu, terdapat juga beberapa kes yang memandang rendah prosedur rawatan selepas menindik telinga. Contohnya, kerap menyentuh kawasan yang cedera tanpa mencuci tangan terlebih dahulu. Sudah tentu ia menjadikan bahagian jangkitan yang dicucuk.

Sekiranya anda ingin terus melakukannya, anda harus mendisiplinkan diri agar sentiasa menjaga kebersihan.

4. calar

Biasanya calar ini disebabkan oleh benda tajam atau pembedahan. Bagi anda yang mengalami calar sama ada disebabkan oleh kemalangan kecil atau besar, sangat berisiko menjadi keloid.

Begitu juga, semasa anda menjalani pembedahan, risiko keloid mungkin berlaku. Walaupun terdapat semua peraturan keselamatan untuk memastikan kebersihan, bekas luka dapat muncul sebagai keloid.

5. Punca Lain

Beberapa penyebab lain juga dapat mencetuskan keloid, seperti bekas luka cacar air, sayatan pembedahan, dan suntikan vaksinasi.

Dianggarkan 10 peratus orang akan mengalami parut keloid. Lelaki dan wanita sama-sama mempunyai risiko terkena parut keloid.

Faktor risiko lain yang berkaitan dengan pembentukan keloid termasuk orang keturunan Asia, wanita hamil, dan orang yang berumur kurang dari 30 tahun.

Keloid dan faktor genetik

Keloid cenderung mempunyai komponen genetik yang bermaksud anda lebih cenderung memilikinya jika salah satu atau kedua ibu bapa anda mempunyai bekas luka seperti itu.

Dilaporkan dari garis kesihatan, Menurut satu kajian, gen yang dikenali sebagai gen AHNAK dapat memainkan peranan dalam menentukan siapa yang mengembangkan keloid dan siapa yang tidak.

Para penyelidik mendapati bahawa orang yang mempunyai gen AHNAK lebih cenderung mengembangkan parut keloid daripada mereka yang tidak.

Sekiranya anda tahu bahawa anda mempunyai faktor risiko keloid, anda harus mengelakkan perkara seperti tindik badan, pembedahan yang tidak perlu dan mendapatkan tatu.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!