Kesihatan

Jangan anggap begitu! Kenali Gejala Punca Hipokalemia

Hipokalemia adalah keadaan apabila tahap kalium dalam darah rendah. Sekiranya ini dibiarkan ia boleh menyebabkan masalah serius. Agar tidak terlambat, mari kita ketahui gangguan kesihatan ini secara mendalam!

Definisi hipokalemia

Hipokalemia adalah keadaan di mana kadar kalium yang rendah dalam badan boleh menyebabkan ketidakseimbangan metabolisme badan. Kalium atau kalium adalah mineral (elektrolit) yang diperlukan oleh tubuh agar dapat berfungsi dengan normal.

Kalium atau kalium berfungsi untuk membantu otot-otot tubuh bergerak, membantu sel-sel tubuh mendapatkan nutrien, dan membantu saraf badan berfungsi.

Bukan hanya itu, kalium juga sangat penting untuk sel otot jantung yang membantu mencegah tekanan darah menjadi terlalu tinggi.

Tahap normal kalium dalam darah ialah 3.6-5.2 mmol / L. Tahap kalium yang sangat rendah (kurang dari 2.5 mmol / L) boleh mengancam nyawa dan memerlukan rawatan perubatan kecemasan.

Lebih berbahaya lagi pada orang tua, penyakit ini dapat mengurangkan fungsi organ, kehilangan selera makan, dan bahkan dapat menyebabkan penyakit tertentu. Selain itu, beberapa ubat dapat meningkatkan risiko hipokalemia.

Gejala hipokalemia adalah ketika tubuh merasakan tujuh masalah ini

Hipokalemia boleh berlaku apabila badan tiba-tiba kehilangan banyak cecair. Berikut adalah beberapa gejala yang anda alami penyakit ini, termasuk:

Badan terasa letih dan lemah

Apabila badan kekurangan kalium, pengecutan otot menjadi lemah. Ini boleh menyebabkan badan anda berasa letih dan lesu. Tahap kalium yang rendah juga dapat menghalang tubuh daripada menggunakan nutrien yang menyebabkan keletihan.

Masalah degupan jantung

Salah satu fungsi kalium adalah membantu mengatur degupan jantung. Oleh itu, apabila tubuh kekurangan mineral, berisiko menghadapi masalah degupan jantung atau berdebar-debar. Penghidapnya akan merasakan degupan jantung terasa lebih pantas.

Denyutan jantung atau aritmia yang tidak teratur boleh dicetuskan oleh kekurangan kalium. Malah aritmia sering dikaitkan dengan masalah jantung yang lebih serius.

Gejala hipokalemia adalah kemunculan kekejangan otot

Kalium juga berfungsi dalam mekanisme pengecutan otot. Mineral ini berfungsi untuk menyampaikan isyarat dari otak yang merangsang kontraksi dan sebaliknya juga mengakhiri kontraksi ini.

Sekiranya tahap kalium rendah, otak tidak dapat menyampaikan isyarat dengan berkesan. Ini boleh menyebabkan pengecutan berpanjangan dan juga kekejangan otot.

Kesukaran bernafas

Apabila badan kekurangan kalium, paru-paru menjadi sukar untuk mengembang dan menguncup. Ini boleh menyebabkan sesak nafas dan sukar bernafas.

Selain itu, kalium rendah akan menyebabkan tekanan darah rendah yang dapat menyekat aliran darah, sehingga kesukaran bernafas. Lebih mematikan, ia boleh menyebabkan paru-paru berhenti berfungsi.

Sakit dan otot kaku

Kekurangan kalium juga boleh menyebabkan saluran darah berkontraksi dan dapat menyekat aliran darah termasuk otot. Selain itu, bekalan oksigen ke otot juga dapat terganggu dan boleh mencetuskan rasa sakit dan kekakuan pada otot.

Tekanan darah tinggi

Pada dasarnya, kalium berperanan dalam melonggarkan saluran darah, sehingga dapat menurunkan tekanan darah. Selain itu, kalium juga dapat berfungsi untuk membantu menyeimbangkan kadar garam (natrium) dalam badan.

Sekiranya natrium terlalu tinggi ia boleh menyebabkan anda mengalami tekanan darah tinggi atau tekanan darah tinggi.

Gejala hipokalemia adalah masalah dengan pencernaan

Kalium berfungsi untuk membantu menyampaikan isyarat dari otak ke otot di saluran pencernaan. Isyarat ini berguna untuk merangsang sistem pencernaan untuk mencerna makanan.

Sekiranya anda menghidap penyakit ini, proses penghantaran isyarat akan terganggu sehingga mengganggu prestasi pencernaan.

Penyebab hipokalemia

Kekurangan kalium disebabkan oleh banyak perkara, salah satu yang paling biasa adalah kehilangan banyak kalium dalam air kencing. Ini biasanya selepas mengambil ubat yang meningkatkan kencing.

Berikut adalah beberapa penyebab kekurangan kalium yang paling biasa, termasuk:

  • Muntah
  • Mengalami cirit-birit yang berlebihan
  • Mengambil ubat diuretik (yang menyebabkan kencing kerap)
  • Penyakit buah pinggang yang kronik
  • Diabetes
  • Pengambilan alkohol yang berlebihan
  • Berpeluh berlebihan
  • Kekurangan asid folik
  • Penggunaan antibiotik tertentu.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!