Kesihatan

5 Cara Mengecilkan Perut Selepas Bahagian C

Tempoh pemulihan selepas pembedahan caesar adalah perjalanan yang panjang. Selain harus menjaga anak kecil anda, Moms juga harus bersusah payah menunggu luka pembedahan sembuh, sambil memikirkan bagaimana mengecilkan perut setelah menjalani pembedahan caesar.

Tidak perlu tergesa-gesa untuk mengecilkan perut, Moms. Kerana ia tidak dapat dilakukan dalam waktu yang singkat. Sambil membiasakan diri menjadi ibu baru, mari kita pelajari tentang sebab mengapa perut anda tetap besar selepas pembedahan caesar dan bagaimana mengecilkannya.

Baca Juga: Prosedur Pembedahan Cesarean dan Julat Kos

Adakah normal perut tetap besar selepas pembedahan caesar?

Mempunyai perut besar walaupun selepas melahirkan adalah perkara biasa. Kerana perut memerlukan masa untuk kembali ke ukuran normal. Dilaporkan dari babycenter.com, perut memerlukan penyesuaian selama 6 hingga 8 minggu setelah menjalani pembedahan caesar.

Selama itu, anda harus berehat lebih banyak dan menyesuaikan waktu tidur anda. Sementara menunggu luka pembedahan sembuh. Sekiranya terpaksa bersenam atau melakukan aktiviti berat untuk mengecilkan perut boleh mengakibatkan:

 • Pembukaan jahitan pembedahan
 • Kecederaan otot dan sendi
 • Pendarahan pasca operasi berat.

Sekiranya anda telah melepasi tempoh penyesuaian, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu jika anda ingin bersenam atau melakukan cara mengecilkan perut anda selepas menjalani pembedahan caesar.

Petua bagaimana mengecilkan perut selepas pembedahan caesar

Cara mengecilkan perut selepas pembedahan caesar akan menunjukkan hasil yang beransur-ansur. Ibu perlu rutin dan sabar sekiranya anda ingin agar bentuk perut anda kembali normal. Beberapa langkah merangkumi:

1. Penyusuan susu ibu

Bukan sahaja menjadikan si kecil anda kenyang, ternyata penyusuan juga membantu tubuh, termasuk perut, kembali ke ukuran semula. Sebabnya, kerana penyusuan susu ibu dapat membakar 500 kalori dalam sehari. Selain itu, penyusuan susu ibu juga membebaskan hormon oksitosin.

Oksitosin merangsang pengecutan rahim dan membantu rahim kembali ke bentuk semula. Oleh itu, Ibu mesti bersemangat memberi susu ibu kepada si kecil anda, ya. Lebih-lebih lagi, WHO mengesyorkan penyusuan susu ibu secara eksklusif untuk bayi dalam enam bulan pertama sejak lahir.

2. Biasakan badan bergerak

Selepas pembedahan, badan tidak dapat digunakan secara langsung untuk melakukan senaman yang berat. Ibu boleh memulakan dengan pergerakan ringan seperti berjalan. Walaupun kedengarannya mudah, berjalan kaki berkesan untuk membakar kalori. Ia juga agak selamat bagi orang yang baru-baru ini menjalani pembedahan caesar.

3. Mulailah bersenam dengan kerap

Apabila badan kembali sihat, ibu boleh menambahkan pergerakan selain berjalan. Namun, harus diingat, tidak digalakkan melakukan sit-up dengan segera.

Keadaan perut yang tetap besar setelah melahirkan adalah disebabkan oleh peregangan di sekitar perut. Oleh itu, Moms perlu melakukan pergerakan yang selamat tetapi masih berkesan untuk mengembalikan regangan ke bentuk semula.

Beberapa pergerakan yang boleh dilakukan termasuk:

 • Tendangan gunting. Caranya terletak di punggung anda di atas tikar, kemudian letakkan tangan anda di bawah punggung anda untuk menyokong kedudukannya. Kemudian angkat kedua-dua kaki, bergantian pergerakan silang. Ulangi 15 hingga 20 kali.
Pergerakan mengecilkan perut. Foto: Skimble
 • Kekejangan terbalik. Caranya, tetap dengan berbaring di atas tikar. Kedua-dua tangan berada di bawah punggung. Kemudian, bengkokkan lutut, kemudian angkat sehingga lutut dekat dengan dada. Turunkan kaki mastic ke bawah di lutut bengkok. Lakukan sehingga 10 kali.
 • Papan. Kali ini Moms melakukan pergerakan dengan posisi menghadap lantai atau tikar. Letakkan berat badan anda di lengan dan siku dan jari kaki. Kemudian angkat diri dari lantai atau tikar. Tahan sekurang-kurangnya 20 pertuduhan. Tingkatkan masa jika anda lebih kuat.
Pergerakan plank untuk mengecilkan perut. Foto: Indianexpress.

Ketiga-tiga pergerakan ini boleh dilakukan 2 hingga 3 kali seminggu. Berselang-seli dengan aktiviti berjalan kaki.

4. Makan makanan yang sihat

Wanita yang baru melahirkan sering makan lebih banyak dengan alasan melancarkan atau menambah susu ibu. Kadang kala makanan ini sebenarnya tidak sihat dan akan menambah lemak di perut.

Sebab itu, ibu perlu memperhatikan pengambilan setelah melahirkan. Memilih makanan yang betul boleh menjadi kaedah yang kuat untuk mengecilkan perut anda selepas pembedahan caesar.

Berikut adalah pilihan makanan yang perlu anda sediakan untuk membantu perut kembali sihat:

 • Makanan berserat tinggi. Untuk memastikan sistem pencernaan lancar. Ini akan membantu anda, kerana secara amnya setelah melahirkan anda akan merasa enggan membuang air besar dan membuat perut anda tidak selesa.
 • Lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.
 • Yogurt oatmeal dan rendah lemak. Untuk menyediakan pilihan menu yang sihat, selain sayur-sayuran.

Di samping itu, anda harus mengelakkan makanan bergula dan makanan yang mengandungi lemak tepu seperti makanan goreng dan soda.

5. Cara mengecilkan perut selepas pembedahan caesar terakhir adalah dengan menggunakan korset

Ibu boleh menggunakan korset yang disediakan untuk ibu baru. Korset itu sendiri berfungsi dengan membungkus dari bahagian bawah dada ke kawasan pinggul. Terasa ketat dan membuat perut kembali ke bentuk semula.

Semasa di Indonesia, istilah bengkung juga terkenal. Bengkung sama dengan korset, membungkus kawasan di bawah dada ke pinggul. Bezanya, bengkung menggunakan kain yang melilit badan secara manual.

Di luar negara juga terdapat korset manual seperti bengkung disebut balut selepas bersalin. Balut perut selepas bersalin biasanya diperbuat daripada bahan elastik dan penggunaannya juga melilit badan. Namun, tidak selagi kain bengkung manual seperti di Indonesia.

Dilaporkan dari Healthline.comDoktor biasanya mengesyorkan menggunakan pembungkus perut selepas bersalin selama 10 hingga 12 jam sehari dan selama 6 hingga 8 minggu.

Baca Juga: Dijamin Berkesan, Mari Ikuti Gimnastik untuk Mengecutkan Perut Berikut!

Cara lain untuk mengecilkan perut selepas pembedahan caesar

Gabungan lima kaedah di atas secara amnya berkesan dalam membantu mengecilkan perut selepas pembedahan caesar. Tetapi anda juga boleh menambah pilihan seperti:

 • Melakukan latihan Kegel
 • Urut selepas kehamilan, yang dapat membantu memecahkan lemak perut

Sekiranya perut anda masih kelihatan besar dalam tiga bulan pertama selepas melahirkan, jangan risau. Beri lebih banyak masa untuk kembali sihat. Atau pilihan lain, boleh melakukan pembedahan.

Dalam beberapa kes, peregangan selepas bersalin menimbulkan keretakan kulit yang teruk dan memerlukan pembedahan membuang kulit. Anda boleh bertanya kepada doktor mengenai prosedur ini sekiranya anda merasa memerlukannya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!