Kesihatan

Benjolan muncul di organ intim, boleh menjadi gejala herpes genital

Herpes genital atau sering disebut sebagai herpes genital adalah gangguan seksual pada lelaki dan wanita. Anda perlu berhati-hati kerana penyakit ini sangat menular.

Oleh itu, apakah penyebab herpes genital ini? Mari lihat ulasan penuh!

Apa itu herpes genital?

Dilaporkan Garis KesihatanHerpes genital adalah penyakit kelamin yang boleh berlaku pada lelaki dan wanita. Penyakit ini menyebabkan luka yang menyakitkan dan menyakitkan.

Penyebab herpes genital

Sudah tentu, penyakit ini tidak hanya muncul. Anda perlu tahu bahawa pencetus penyakit ini disebabkan oleh dua jenis virus herpes simplex, iaitu HSV-1 (yang biasanya menyebabkan luka sejuk) dan HSV-2 (yang biasanya menyebabkan herpes genital).

Virus ini secara langsung memasuki badan anda melalui membran mukus. Selaput lendir adalah lapisan tisu nipis yang menutupi badan anda. Selaput lendir ini boleh didapati di hidung, mulut, dan juga kawasan kemaluan.

Setelah virus berada di dalam badan anda, virus tersebut mula bergerak ke dalam sel dan kemudian menetap di sel saraf pelvis. Virus cenderung berkembang atau menyesuaikan diri dengan persekitarannya. Ini menjadikan mereka sukar dikesan dengan betul.

HSV-1 atau HSV-2 dapat ditemukan dalam cairan tubuh orang yang dijangkiti, termasuk melalui air liur, air mani dan rembesan vagina.

Gejala herpes genital

Kemunculan benjolan yang berisi cairan atau kelihatan seperti lepuh adalah gejala awal bahawa anda dijangkiti herpes genital. Secara amnya, gejala ini akan muncul untuk pertama kalinya selewat-lewatnya dua hari selepas anda dijangkiti virus atau selewat-lewatnya 30 hari selepas itu.

Bukan hanya itu, gejala umum lain yang biasanya dialami lelaki adalah lepuh pada zakar, skrotum, atau punggung (dekat atau sekitar dubur). Begitu juga, simptom yang biasa terjadi pada wanita adalah penampilan benjolan yang berisi cecair atau kelihatan seperti lepuh di sekitar atau berhampiran faraj, dubur, dan punggung.

Berikut adalah beberapa gejala biasa yang paling sering dialami oleh lelaki dan wanita.

 • Kehadiran benjolan di mulut, bibir, muka, dan di tempat lain yang bersentuhan dengan kawasan yang dijangkiti
 • Tapak yang dijangkiti sering gatal, atau kesemutan, sebelum munculnya benjolan berisi cecair
 • Apabila anda mengalami lepuh, ia boleh menjadi ulserasi (sakit terbuka) dan cairan keluar
 • Kerak boleh muncul di atas luka dalam seminggu anda dijangkiti
 • Kelenjar getah bening anda boleh menjadi bengkak kerana melawan jangkitan dan keradangan di dalam badan
 • Anda mungkin mengalami sakit kepala, sakit badan, dan demam
 • Gejala biasa bagi bayi yang dilahirkan dengan herpes biasanya akan mengalami bisul pada wajah, badan, dan alat kelamin. Bayi yang dilahirkan dengan herpes genital boleh mengalami komplikasi dan pengalaman yang sangat teruk seperti kebutaan dan kematian

Adalah sangat penting untuk memberitahu doktor anda jika anda menghidap herpes genital semasa anda hamil. Biasanya doktor akan mengambil langkah berjaga-jaga untuk mencegah virus tersebut sehingga bayi tidak menangkapnya semasa bersalin.

Untuk mengelakkan bayi daripada dijangkiti semasa melahirkan, salah satu kaedah yang paling berkesan ialah bayi akan dilahirkan melalui pembedahan caesar dan bukannya melahirkan secara normal.

Herpes genital pada lelaki

Herpes genital adalah jangkitan kelamin (IMS) yang menyerang kira-kira 8.2 peratus lelaki berusia antara 14 dan 49 tahun. Gejala herpes genital pada lelaki pada mulanya sangat ringan.

Bahkan banyak yang menganggapnya sebagai jerawat kecil atau rambut yang tumbuh ke dalam. Luka herpes kelihatan seperti lebam merah kecil atau lepuh putih. Mereka boleh muncul di mana sahaja pada alat kelamin.

Sekiranya salah satu lepuh ini pecah, anda mungkin melihat pembentukan ulser yang menyakitkan. Ia mungkin mengeluarkan cecair atau menyebabkan anda merasa sakit ketika membuang air kecil. Apabila ulser sembuh, ia akan membentuk kudis.

Semasa ulser sembuh, kudis akan terbentuk. Penting untuk tidak memerah atau merengsakan luka herpes. Gejala berpotensi herpes genital pada lelaki termasuk:

 • Gatal pada alat kelamin
 • Sakit pada alat kelamin
 • Gejala seperti selesema, termasuk sakit badan dan demam
 • Kelenjar getah bening yang bengkak di kawasan pangkal paha

Herpes genital pada wanita

Kes herpes genital lebih kerap berlaku pada wanita. Ramai orang yang dijangkiti herpes genital mempunyai gejala atau gejala ringan yang disalah anggap sebagai keadaan lain.

Ada juga orang yang dijangkiti virus dan tidak mempunyai gejala herpes. Tidak semua wanita yang dijangkiti mungkin menyedari jangkitan tersebut.

Tanda dan gejala yang muncul terdiri daripada:

 • Biasanya lepuh berisi cecair yang menyakitkan (yang mungkin kelihatan seperti "jerawat") di sekitar kawasan faraj
 • Lepuh di sekitar faraj, dubur, atau punggung
 • Pembentukan ulser selepas pecah lepuh
 • Lepuh mengambil masa 2 hingga 4 minggu untuk sembuh.

Sekiranya anda pertama kali menghidap herpes genital, anda mungkin juga mengalami gejala seperti selesema termasuk:

 • Demam
 • Menggigil
 • sakit
 • Kelenjar getah bening yang bengkak

Diagnosis herpes genital

Doktor biasanya dapat mendiagnosis jangkitan herpes dengan pemeriksaan visual terhadap herpes. Walaupun tidak selalu diperlukan, doktor dapat mengesahkan diagnosisnya melalui ujian makmal.

Ujian darah dapat mendiagnosis virus herpes simplex sebelum anda dijangkiti. Sebaiknya segera berjanji temu janji dengan doktor jika anda fikir anda mengalami beberapa gejala. Tidak ada yang salah dengan pemeriksaan kerana penyakit ini boleh timbul tanpa gejala.

Cara merawat herpes genital

Rawatan dapat mengurangkan risiko terkena penyakit yang lebih parah, tetapi tidak dapat menyembuhkan sepenuhnya virus herpes simplex.

Cara merawat penyakit ini terbahagi kepada dua, ada melalui rawatan dengan ubat-ubatan dan rawatan diri.

1. Dadah

Ubat antivirus dapat membantu mempercepat masa penyembuhan luka dan mengurangkan kesakitan yang anda alami akibat herpes genital.

Ubat ini boleh dimulakan apabila anda merasakan tanda-tanda pertama gejala seperti kesemutan, gatal-gatal, dan gejala lain.

Orang yang dijangkiti penyakit ini juga boleh diresepkan ubat lain dari doktor untuk mengurangkan risiko herpes genital kembali ke badan anda.

2. Penjagaan diri

Gunakan sabun yang tidak mengandungi banyak bahan kimia semasa mandi. Selain itu, anda juga boleh mandi menggunakan air suam. Pastikan kawasan yang dijangkiti herpes genital tetap bersih dan kering.

Perkara terakhir yang perlu anda ingat ialah memakai pakaian kapas yang longgar agar kulit anda tidak selesa.

Bolehkah herpes genital disembuhkan sepenuhnya?

Tidak ada ubat untuk herpes. Namun, ada ubat-ubatan yang dapat mencegah atau memendekkan gejala. Salah satu ubat anti-herpes ini boleh diminum setiap hari, dan mengurangkan kemungkinan anda menyebarkan jangkitan kepada pasangan anda.

Sekiranya seseorang terdedah kepada satu bentuk jangkitan virus herpes, mereka akan menghidapnya seumur hidup, sama ada mereka mengalami gejala atau tidak.

Para penyelidik telah melakukan beberapa ujian klinikal yang menyiasat vaksin terhadap jangkitan herpes, tetapi saat ini tidak ada vaksin yang tersedia secara komersial.

Herpes sukar disembuhkan kerana sifatnya yang viral. Virus HSV dapat menyembunyikan dirinya di sel saraf seseorang selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun sebelum muncul kembali dan mengaktifkan jangkitan.

Kini terdapat beberapa ubat yang dapat mengurangkan frekuensi dan keparahan gejala dan menurunkan kemungkinan menyebarkan jangkitan kepada orang lain. Ubat antivirus semasa untuk mengubati herpes termasuk ubat berikut:

 • Acyclovir
 • Valacyclovir
 • Famciclovir
 • Penciclovir

Herpes genital pada wanita hamil

Anda perlu tahu bahawa penyakit ini boleh merebak sehingga mempengaruhi keadaan bayi dalam kandungan. Oleh itu, tidak ada salahnya memberitahu doktor tentang semua keadaan kesihatan yang anda alami.

Biasanya doktor akan membincangkan apa yang akan berlaku sebelum, semasa, dan selepas bersalin. Mereka boleh memberi rawatan yang selamat untuk kehamilan untuk memastikan kelahiran yang sihat untuk bayi yang bakal dilahirkan.

Bukan hanya itu, doktor juga boleh memilih untuk melahirkan bayi di rahim anda melalui pembedahan caesar. Tetapi anda juga perlu berhati-hati kerana herpes genital juga boleh menyebabkan komplikasi kehamilan seperti keguguran atau kelahiran pramatang.

Cara mencegah herpes genital

Penyakit ini hanya boleh ditularkan melalui hubungan kulit ke kulit dengan seseorang yang sudah dijangkiti. Terdapat beberapa cara untuk mendapatkannya, seperti semasa seks faraj, dubur, dan oral.

Itu cara terbaik yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan penyakit ini adalah dengan tidak bersentuhan dengan mulut atau alat kelamin orang lain, ya.

Setakat ini cara yang paling berkesan adalah menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks. Berikut adalah beberapa cara lain untuk mencegahnya:

Elakkan melakukan hubungan dengan orang dengan herpes genital

Tidak ada salahnya bertanya mengenai penyakit kelamin kepada pasangan anda. Ini untuk mengelakkan anda dijangkiti penyakit herpes genital ini.

Namun, hingga kini ternyata masih banyak orang yang menghidap herpes genital tetapi tidak tahu apakah mereka dijangkiti. Oleh itu, tanyakan apakah orang itu mempunyai penyakit kelamin lain.

Memang benar, ketika bertanya tentang penyakit kelamin kepada pasangan sangat tidak selesa, mungkin terasa aneh. Tetapi bersikap jujur ​​antara satu sama lain dapat membantu mengurangkan risiko seseorang terkena herpes genital.

Pemeriksaan rutin

Anda boleh melakukan pemeriksaan berkaitan dengan penyakit yang boleh terjadi pada alat kelamin seseorang, salah satunya adalah herpes genital.

Jenis penyakit kelamin lain

Selain herpes genital, terdapat beberapa jenis penyakit kelamin lain yang perlu anda perhatikan. Dilaporkan Garis Kesihatan,Istilah penyakit kelamin (STD) digunakan untuk merujuk kepada keadaan yang diturunkan dari satu orang ke orang lain melalui hubungan seksual.

Beberapa jenis penyakit kelamin lain adalah:

1. Chlamydia

Selalunya, penyakit kelamin ini disebabkan oleh bakteria chlamydia trachomatis.

Biasanya orang yang dijangkiti penyakit kelamin jenis ini, mengalami beberapa gejala seperti sakit ketika membuang air kecil, sakit di bahagian bawah abdomen, keputihan yang tidak normal dari faraj atau zakar, hingga pendarahan faraj antara beberapa waktu.

2. Gonorea

Seperti klamidia, penyakit ini juga merupakan penyakit kelamin yang biasa. Tetapi lebih teruk lagi, bakteria dalam penyakit ini dapat bergerak menjangkiti mulut, mata, tekak, dan dubur.

Berikut adalah beberapa gejala yang disebabkan oleh penyakit gonorea menular seksual, iaitu keputihan, keruh, atau pembuangan darah dari zakar atau vagina.

Bukan hanya itu, anda juga sering mengalami kesakitan dan bengkak pada buah zakar, gatal-gatal di dubur, hingga pergerakan usus yang menyakitkan.

3. Trichomoniasis

Penyakit ini disebabkan oleh parasit sel tunggal yang juga dikenali sebagai Trichomonas vaginalis. Sekiranya anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan seseorang yang mempunyai jangkitan, anda boleh menangkapnya dengan mudah.

Walaupun bukan penyakit fatal, ia boleh menyebabkan komplikasi, seperti kemandulan dan jangkitan pada tisu kulit vagina (selulitis) pada wanita. Kemudian pada lelaki boleh menyebabkan penyumbatan uretra (pembukaan kencing).

Gejala yang disebabkan oleh penyakit seksual jenis ini adalah keputihan yang jelas, putih, atau kehijauan, bau yang kuat di faraj, dan rasa sakit ketika membuang air kecil.

Demikianlah tinjauan mengenai herpes genital yang perlu anda ketahui. Segera berjumpa doktor jika anda mengesyaki mengalami simptom, ya.

Baca juga: Vaksin HPV Adalah Kaedah Paling Berkesan Untuk Mencegah Kanser Serviks

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!