Kesihatan

Cara Mengira Keperluan Cairan Harian Berdasarkan Berat Badan

Keperluan cecair setiap individu sangat berbeza dan dipengaruhi oleh banyak faktor. Bermula dari jantina, tempat tinggal, aktiviti harian, dan termasuk berat badan.

Air terlibat dalam setiap proses di dalam badan anda, dan ketika anda mengalami dehidrasi, semuanya berjalan lebih perlahan, termasuk metabolisme anda. Seperti kereta, jika mempunyai minyak dan gas yang mencukupi, ia akan berjalan dengan lebih cekap. Ia hampir sama dengan badan anda.

Oleh itu, sangat penting bagi anda untuk memenuhi keperluan pengambilan cecair setiap hari. Bagaimana anda mengira keperluan cecair berdasarkan berat badan? Inilah ulasannya!

Mengapa air penting?

Tubuh kita kebanyakan terdiri dari air sehingga dapat difahami bahawa setiap fungsi dalam tubuh kita bergantung pada air untuk melakukan tugasnya dengan baik.

Sel, organ, tisu, semuanya memerlukan air untuk mengatur suhu badan dan menjaga kawasan tertentu lembap seperti mata kita sendiri.

Ini adalah beberapa komponen dan mekanisme utama yang terjejas, tetapi air juga bertindak sebagai pelincir tulang belakang dan melindungi sendi kita. Jadi pada dasarnya sangat penting untuk minum air.

Sekiranya kita mempunyai cukup air, kita dapat menghilangkannya dengan cekap juga, melalui peluh dan buang air kecil. Ini penting untuk membuang toksin dari badan dan mengelakkan kita daripada sakit.

Air selalu hilang melalui cirit-birit, muntah dan berpeluh, terutama ketika kita demam. Ginjal dan hati anda memerlukan air untuk melawan jangkitan, jadi pastikan anda mengisi semula air ketika anda tidak sihat.

Cara mengira keperluan cecair berdasarkan berat badan

Jumlah air yang harus diminum seseorang bergantung pada berat badan mereka, yang masuk akal kerana semakin berat mereka, semakin banyak air yang mereka perlu minum.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengira keperluan cecair berdasarkan berat badan:

1. Darabkan dengan 0.033

Cara pertama untuk mengira keperluan cecair anda adalah dengan mengalikan berat badan anda dengan 0,033.

Contohnya, anda mempunyai berat 55 kg, kemudian kalikan dengan 0,033. Kesannya anda mesti minum sekurang-kurangnya 1.8 liter air setiap hari

2. Bahagikan dengan 30

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, anda juga boleh menggunakan formula dibahagi dengan 30. Contohnya, jika anda mempunyai berat 55 kg, maka bahagikan dengan 30.

Hasilnya tidak akan jauh berbeza dengan formula pada titik pertama, anda sekurang-kurangnya mesti mendapatkan pengambilan cecair 1.8 liter sehari.

3. Gunakan kalkulator keperluan cecair laman web

Apabila anda membuka mesin carian Google, anda akan dapat dengan mudah menemui pelbagai laman web kalkulator penyahhidratan yang dapat membantu mengira keperluan cecair anda.

Bukan hanya berat badan, anda juga biasanya akan diminta untuk mengisi data seperti aktiviti harian yang anda lakukan, sama ada anda hamil, dan lain-lain.

Oleh itu, jika anda ingin mendapatkan hasil yang lebih lengkap, anda boleh mencuba laman web kalkulator.

Terdapat faktor yang membuatkan anda memerlukan lebih banyak air

Formula di atas hanyalah pengiraan asas untuk keperluan air harian. Namun, ada faktor lain yang dapat meningkatkan keperluan cecair anda, seperti:

  • Hidup dalam cuaca panas
  • Lakukan aktiviti fizikal yang berat setiap hari
  • Adakah mengandung atau menyusu
  • Keadaan kesihatan (semasa anda demam, muntah, dan cirit-birit, anda harus minum lebih banyak untuk mengelakkan dehidrasi)

Sekiranya anda memenuhi 4 faktor di atas, maka adalah baik untuk meningkatkan pengambilan cecair harian anda.

Petua untuk memenuhi pengambilan cecair harian

Untuk dapat memenuhi keperluan cecair, itu tidak bermaksud anda harus minum 2 liter air sehari sekali gus. Ingat bahawa anda juga boleh mendapatkan cecair dari makanan, anda tahu.

Berikut adalah beberapa petua untuk memenuhi pengambilan cecair harian anda:

  • Minum sedikit air sepanjang hari, kerana minum banyak air sekaligus tidak baik.
  • Minum segelas air di sisi katil anda untuk menghilangkan dehidrasi setelah bangun tidur
  • Sediakan segelas air di atas meja kerja
  • Gantikan satu gelas soda atau kopi dengan satu gelas air
  • Bawa botol sukan bertebat dan ingat untuk mengisinya semula dengan kerap
  • Bergantung pada dahaga dan minum air ketika anda merasa dahaga

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!