Kesihatan

Sakit Lutut dan Kesukaran Bergerak? Hati-hati dengan Penyakit Genu OA!

Dengan bertambahnya usia, fungsi sejumlah bahagian badan akan merosot. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan, termasuk genu OA. Sebagai jenis artritis, genu OA tidak boleh dipandang rendah.

Berdasarkan data yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan, 1 dari 10 orang Indonesia menderita penyakit ini. Warga tua adalah kumpulan yang paling terdedah untuk mengalaminya. Sejauh mana seriusnya genu OA? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Apa itu genu OA?

OA genu merujuk kepada keadaan osteoartritis pada sendi di lutut. Penyakit ini juga dikenali sebagai osteoartritis lutut. Osteoartritis adalah sejenis artritis.

Osteoarthritis genu boleh berlaku apabila tulang rawan yang menyokong sendi di lutut mula menipis, menjadikan sendi lebih rapat. Akibatnya, rasa sakit yang tidak tertahankan dapat timbul ketika sendi ini digunakan untuk bergerak.

Baca juga: Apakah penyakit degeneratif yang biasa dialami oleh orang tua?

Punca gen OA

Petikan dari WebMD, Osteoartritis adalah sejenis arthritis yang sering berlaku pada orang tua. Oleh itu, penyakit ini diklasifikasikan sebagai gangguan kesihatan yang merosot. Osteoartritis genu mempengaruhi lebih banyak wanita berbanding lelaki.

Selain usia, penyakit ini juga boleh dicetuskan oleh beberapa faktor, termasuk:

 • Obesiti. Berat badan yang tidak gemuk dan cenderung gemuk boleh menyebabkan sendi, terutama pada lutut, mendapat tekanan lebih tinggi
 • Kecederaan. Keadaan ini boleh disebabkan oleh aktiviti fizikal yang berlebihan, terutama yang bergantung pada lutut, seperti mengangkat berat dan mencangkung
 • Penyakit lain. Orang yang mempunyai sejarah penyakit lain, terutama arthritis, mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap genu OA

Gejala genu OA

Ilustrasi rawan penipisan. Sumber gambar: www.semanticholar.org

Tanda-tanda osteoartritis lutut berbeza, tetapi umumnya tertumpu di sekitar lutut, seperti:

 • Sakit di lutut
 • Sensasi panas di lutut
 • Bengkak yang menyebabkan lutut kaku
 • Suara berderit ketika lutut digerakkan

Gejala ini biasanya muncul secara beransur-ansur. Manakala keparahan gen OA itu sendiri terbahagi kepada empat, iaitu:

 • Peringkat 1, Benjolan keras kecil muncul di sekitar lutut (osteofit), yang boleh menyebabkan kerosakan tulang rawan. Rasa sakit belum dirasakan, walaupun struktur sendi masih kelihatan normal ketika diperiksa menggunakan sinar-X
 • tahap 2, benjolan osteofit mula berkembang, dan rawan secara beransur-ansur menipis. Tisu di sekitarnya mungkin mengeras dan lutut akan kaku, terutama ketika duduk
 • Peringkat ke-3, tulang rawan mula mengalami kerosakan besar. Tisu yang melapisi sendi secara beransur-ansur menjadi radang dan membengkak, sehingga sukar menekuk lutut, berjalan, dan berlari.
 • Peringkat ke-4, ruang antara tulang dan sendi lutut terus menjadi sempit. Akibatnya, cecair sinovial yang berfungsi sebagai pelincir semula jadi juga berkurang. Ini menyebabkan geseran antara sendi akan sangat menyakitkan.

Rawatan osteoartritis genu

Sebelum memberi rawatan, doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan fizikal untuk membuat diagnosis. Pemeriksaan boleh menggunakan teknologi sinar-X dan mesin MRI untuk menentukan struktur tulang di lutut.

Adapun rawatan terdiri dari dua jenis, yaitu:

 • ubat sakit, berfungsi untuk menghilangkan rasa sakit di lutut. Ubat ini termasuk ibuprofen, acetaminophen.
 • Suntikan steroid dan asid hyaluronik, digunakan untuk melegakan aktiviti keradangan yang berlaku pada sendi lutut. Suntikan ini juga berfungsi untuk meningkatkan pelincir sinovial semula jadi yang memudahkan sendi bergerak

Baca juga: Sebelum Konsumsi, Ketahui Dos, Manfaat dan Kesan Sampingan Kortikosteroid, Ubat Keradangan hingga Gatal

Pencegahan gen OA

Genu OA adalah gangguan kesihatan yang merosot. Maksudnya, keadaan ini lebih dipengaruhi oleh faktor usia. Dengan bertambahnya usia, fungsi beberapa bahagian badan juga akan menurun.

Petikan Yayasan Arthritis, Tidak ada kaedah yang berkesan untuk mencegah genu OA. Apa yang dapat dilakukan adalah memperlambat gejala, yaitu dengan:

1. Mengekalkan berat badan yang ideal

Apabila seseorang mempunyai berat badan berlebihan, tulang kaki harus bekerja lebih banyak untuk menopang berat badan. Secara tidak langsung, sendi yang berfungsi sebagai pergerakan juga akan terjejas.

Setiap ons berat badan anda memberi tekanan pada lutut anda. Sekiranya berat badan tidak dapat dikawal, tulang rawan yang menutup sendi lutut boleh rosak dan pecah.

2. Mengawal kadar gula dalam darah

Anda tidak hanya meningkatkan risiko diabetes, kadar gula darah tinggi dalam badan juga boleh mempengaruhi kesihatan tulang, anda tahu. Glukosa yang berlebihan dapat mempercepat pembentukan molekul tertentu yang menjadikan tulang rawan kaku.

Rawan kaku berkait rapat dengan pembengkakan di sekitar sendi, yang menjadikan jarak pergerakannya menjadi lebih terhad.

3. Bersenam secara rutin

Dengan senaman yang kerap, kelenturan sendi dan tulang rawan juga akan terjaga. Tidak perlu melakukan senaman yang berat, cuma luangkan 30 minit setiap hari untuk melakukan pergerakan ringan seperti berjalan-jalan santai di sekitar rumah.

Tetapi, tetap perhatikan latihan yang dilakukan. Jangan biarkan sakit lutut anda. Hentikan latihan jika lutut mula merasa tekanan.

Baca juga: Kekejangan otot menyerang semasa bersenam, lihat bagaimana menjangkakan dan mengatasinya

4. Mengurangkan kecederaan

Kecederaan tidak dapat dielakkan, tetapi anda dapat mengurangkan risiko dengan memperhatikan aktiviti yang anda lakukan. Semasa melakukan aktiviti yang berat, misalnya, jangan hanya meletakkan berat badan di lutut, tetapi menyebarkannya ke bahagian badan yang lain. Ini akan mengelakkan anda mencederakan lutut.

Nah, itu adalah tinjauan lengkap mengenai osteoartritis lutut yang perlu anda ketahui. Melaksanakan langkah-langkah pencegahan di atas dapat memperlambat penampilan gejala penyakit ini. Kekal sihat, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.