Kesihatan

16 Khasiat Edamame untuk Merawat Pelbagai Penyakit

Kacang soya adalah sejenis kekacang yang mudah dijumpai di seluruh dunia, terutamanya Asia. Salah satu yang paling popular adalah edamame. Kacang soya khas Jepun ini menjadi tarikan bagi sesetengah pakar pemakanan. Ini tidak dapat dipisahkan dari pelbagai kelebihan edamame itu sendiri.

Kacang soya Edamame mengandungi sejuta nutrien, mulai dari vitamin A, C, K, serat tinggi, zat besi, tembaga, isoflavon, dan lain-lain. Semua dapat berfungsi sebagai antioksidan untuk tubuh, dan dapat mencegah risiko pelbagai penyakit.

Kandungan Edamame

Sebagai salah satu jenis kacang soya yang unggul, edamame mengandungi pelbagai nutrien penting. Berikut ini mengandungi 155 gram edamame yang dikupas:

 • Protein 18.5 gram
 • Karbohidrat 13.8 gram
 • Serat 8.1 gram
 • 3.5 miligram besi
 • Kalsium 97.6 miligram
 • Magnesium 99.2 miligram
 • Fosfor 262 miligram
 • Kalium 676 miligram
 • Zink 2.1 miligram
 • Selenium 1.2 mikrogram
 • Vitamin C 9.5 miligram
 • Asid folik 482 mikrogram
 • Kolin 87.3 miligram
 • Vitamin A 23.2 mikrogram
 • Beta karotena 271 mikrogram
 • Vitamin K 41.4 mikrogram
 • Lutein dan zeaxanthin 2,510 mikrogram

Sebilangan kandungan edamame di atas bahkan dapat memenuhi hampir 50 peratus dari jumlah keperluan pemakanan harian, seperti protein dan vitamin K.

Lalu, bagaimana dengan bilangan kalori edamame? Sama seperti jenis kacang soya yang lain, kalori edamame agak rendah, jadi anda tidak perlu risau tentang risiko kegemukan. Edamame rendah kalori ini juga menjadi alasan bagi banyak orang untuk menjadikannya makanan ringan yang sihat.

Kelebihan edamame untuk kesihatan

Manfaat edamame sangat beragam, mulai dari mencegah barah, penyakit jantung, menjaga kesihatan otak dan paru-paru, hingga perawatan kulit. Inilah 16 faedah kesihatan edamame yang anda dapat!

1. Menurunkan kadar kolesterol

Kedelai adalah makanan yang sangat disyorkan untuk seseorang yang mempunyai kadar kolesterol tinggi.

Menurut pakar kesihatan di Pusat Penyelidikan Penuaan di Universiti Tufts, Boston, Amerika Syarikat, pengambilan 47 gram kacang soya edamame dapat mengurangkan kadar kolesterol sehingga 9.3% dan kolesterol jahat 12.9% (LDL).

Walaupun Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) menyatakan, edamame adalah sumber protein, vitamin K, antioksidan, dan serat tinggi yang terbaik.

Nutrien ini mampu menjaga tubuh dari pelbagai penyakit, termasuk komplikasi akibat tahap kolesterol tinggi.

2. Faedah edamame untuk otak

Siapa sangka, kacang soya Jepun juga memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan otak. Kajian yang dilakukan oleh saintis di University of Wisconsin di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa isoflavon dalam kacang soya edamame dapat mengurangkan penurunan kognitif.

Saraf kognitif sebagai sistem dalam otak manusia yang berfungsi untuk membantu berfikir. Sekiranya saraf ini terganggu, terdapat banyak penyakit yang boleh timbul, seperti demensia dan alzheimer.

Edamame juga dipercayai dapat meningkatkan kemampuan kognitif pada wanita pascamenopause. Jadi, jangan jemu makan edamame, okey!

3. Faedah edamame untuk jantung

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, isoflavon yang terdapat dalam edamame memainkan peranan penting dalam meningkatkan peredaran darah.

Ini bermakna darah mengalir secara optimum ke seluruh bahagian badan tanpa gangguan. Oleh itu, jantung sebagai organ pengepam darah masih berfungsi dengan baik. Kesannya, pelbagai gangguan jantung dapat dielakkan.

Sebilangan besar pencetus penyakit jantung adalah peredaran darah yang tidak normal, yang memaksa organ yang paling penting dalam tubuh manusia untuk bekerja ekstra. Akibatnya, pelbagai penyakit kardiovaskular tidak dapat dielakkan.

Baca juga: Penyakit Jantung: Kenali Punca dan Cara Mencegahnya

4. Pencegahan barah payudara

Edamame adalah sejenis kacang soya yang terkenal dengan isoflavonnya. Menurut kajian Inggeris, sebatian ini berkait rapat dengan estrogen, hormon wanita yang berkaitan dengan sel barah payudara.

Kajian itu juga mengungkapkan, penggunaan soya yang tepat, termasuk edamame, dapat menyumbang untuk menghambat atau menghentikan kemungkinan perkembangan sel-sel tumor yang dapat menjadi ganas.

Bukan hanya untuk mencegah barah, kandungan isoflavon juga memberi kesan positif kepada kesihatan payudara itu sendiri. Walaupun begitu, pengambilan berlebihan tidak digalakkan kerana boleh menyebabkan kesan lain pada tubuh.

5. Pencegahan barah prostat

Walaupun barah payudara sangat umum terjadi pada wanita, lelaki juga sangat mudah terkena barah prostat. Petikan garis kesihatan, satu daripada tujuh lelaki di seluruh dunia telah mengalami barah jenis ini.

Kanser prostat adalah sejenis barah yang menyerang kelenjar prostat pada lelaki. Biasanya, ia dicirikan oleh masalah ketika membuang air kecil.

mengikut Pusat Penyelidikan Pemakanan Manusia Grand Forks, Amerika Syarikat, sebatian isoflavon dalam edamame dapat mengurangkan potensi barah prostat hingga 30 persen.

6. Mengawal kadar gula dalam darah

Sekiranya anda menghidap diabetes, tidak ada salahnya membiasakan makan soya yang unggul ini. Salah satu faedah kesihatan edamame adalah kemampuannya untuk mengawal kadar gula dalam darah.

Edamame boleh menjadi alternatif kepada nasi. Walaupun ia bertindak sebagai sumber tenaga, pengambilan karbohidrat terlalu banyak sebenarnya akan menjadikan kadar gula tidak stabil. Pengambilan karbohidrat berlebihan boleh mencetuskan hiperglikemia, meningkatkan kadar gula dalam darah dengan ketara.

Edamame boleh dijadikan menu utama diet. Selain isoflavon yang terdapat di dalamnya, kacang-kacangan adalah sejenis makanan yang mempunyai banyak nutrien lain, seperti protein dan vitamin. Jadi, anda masih boleh mendapatkan pengambilan nutrien terbaik walaupun anda tidak makan nasi.

7. Meningkatkan kesuburan

Salah satu kelebihan edamame yang kurang dikenali adalah kemampuannya untuk membantu meningkatkan kesuburan pada lelaki dan wanita. Tahap kesuburan seseorang tidak terlepas dari pengambilan zat besi dan protein.

Kesuburan juga berkait rapat dengan lemak sayuran dan asid folik yang tinggi. Edamame mengandungi dua nutrien kuat ini. Sebenarnya, kadarnya dikatakan melebihi sayur-sayuran lain seperti bayam.

Baca juga: Mengetahui Puncak Zaman Kesuburan Wanita, Inilah Tanda-Tanda

8. Penghilang keradangan

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, edamame mempunyai khasiat sebagai penghilang keradangan di dalam badan. Ia mengandungi kolin, nutrien yang disebut oleh beberapa saintis sebagai 'saudara kembar' vitamin B.

Choline sendiri mempunyai sejuta manfaat, mulai dari meningkatkan fungsi otot, membantu menjaga kualitas tidur, mengoptimumkan saraf kognitif, dan mengurangi peradangan. Untuk sifat anti-radang, ia biasanya berfungsi dengan lebih optimum pada pesakit asma.

Satu cawan sederhana edamame yang dikupas mengandungi kira-kira 16% daripada jumlah keperluan pemakanan manusia setiap hari. Oleh itu, edamame tidak hanya berfungsi sebagai penawar penyakit, tetapi juga perlindungan terhadap pelbagai masalah kesihatan.

9. Mengurangkan simptom menopaus

Menggunakan edamame yang betul sebenarnya dapat mengurangkan gejala menopaus. Menopaus itu sendiri adalah keadaan ketika wanita memasuki usia tua, yang ditandai dengan penghentian kitaran haid. Keadaan ini biasanya bermula pada usia 45 tahun.

Walaupun bukan penyakit, beberapa gejala yang muncul terasa tidak selesa, seperti peningkatan panas badan, berkeringat mudah, dan perubahan mood.

Satu kajian di Sweden pada tahun 2007 menyimpulkan bahawa isoflavon dalam edamame dapat mengurangkan gejala buruk ini. Walaupun, semuanya bergantung pada keadaan usus. Bakteria usus berperanan mengubah isoflavon menjadi ekuol (serupa dengan hormon estrogen).

Equol Inilah yang akan berfungsi untuk mencegah berlakunya gejala buruk ini. Menurut kajian Taiwan tahun 2008, pengambilan 135 mg isoflavon setiap hari selama seminggu cukup berkesan dalam mengurangkan berlakunya gejala menopaus.

10. Sumber protein terbaik

Protein adalah salah satu nutrien terbaik yang diperlukan oleh manusia. Kekurangan pengambilan boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan. Untuk mendapatkannya, anda boleh mulai membiasakan diri dengan memakan nama keluarga.

Sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional AS dijelaskan, soya adalah sumber protein keseluruhan. Tidak seperti kebanyakan protein tumbuhan, kacang soya (termasuk edamame) mempunyai semua asid amino penting yang diperlukan oleh badan.

Inilah sebab mengapa tidak sedikit vegetarian menjadikan menu sarapan dan makan malam mereka. Satu bekas 155 gram edamame yang dimasak mengandungi 18.5 gram protein.

11. Faedah edamame untuk tulang

Edamame juga boleh digunakan untuk mencegah osteoporosis atau kehilangan tulang. Keadaan ini biasanya berlaku pada orang tua, atau yang telah memasuki menopaus.

Mengabaikan osteoporosis menyebabkan tulang terdedah kepada patah tulang. Sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat menjelaskan bahawa sebatian isoflavon dalam edamame dan soya dapat mengurangkan risiko kalsifikasi, terutama bagi wanita pascamenopause.

Tahap isoflavon 90 mg yang dimakan setiap hari selama tiga bulan dianggap mencukupi untuk menghalang kejadian osteoporosis. Isoflavon berfungsi dengan mengekalkan dan memperbaiki fungsi dan pembentukan tulang.

12. Kebaikan edamame untuk kulit

Kulit adalah salah satu aset utama bagi sesetengah orang, terutama wanita. Daripada melakukan rawatan yang murah, anda boleh menggunakan edamame untuk mendapatkan manfaatnya pada kesihatan kulit.

Menurut kajian yang dilakukan oleh saintis di Universiti Messina, Itali, isoflavon dalam edamame dapat berfungsi sebagai antioksidan yang dapat melindungi kulit dan mengoptimumkan proses pertumbuhan semula.

Genistein, turunan isoflavon dalam edamame, memainkan peranan penting dalam kesihatan kulit, seperti menjaga keanjalan, mencegah tanda-tanda penuaan, dan bahkan mencegah barah kulit.

13. Faedah edamame untuk paru-paru

Menurut kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari University of Illinois, Amerika Syarikat, pengambilan genistein dalam edamame dapat membantu meningkatkan fungsi paru-paru, terutama pada pesakit dengan penyakit pernafasan seperti asma.

Kesihatan paru-paru sangat penting, kerana terdapat banyak risiko penyakit yang dapat menyerang setiap saat, salah satunya adalah radang paru-paru atau radang paru-paru.

Baca juga: 8 Gejala Paru-Paru Basah Yang Tidak Perlu Dipandang Rendah

14. Membantu menurunkan berat badan

Bukan hanya protein, edamame juga mempunyai kandungan serat yang tinggi. Sudah tentu, ia sangat bermanfaat untuk sistem pencernaan.

Berbanding dengan sayur-sayuran hijau, edamame mempunyai kandungan serat yang lebih banyak. Serat ini dapat mengikat air dan makanan yang telah memasuki perut. Kesannya, anda akan merasa kenyang lebih lama.

Dengan kata lain, edamame dapat membantu anda mengurangkan selera makan, terutama jika anda mengikuti program diet untuk menurunkan berat badan.

15. Faedah edamame untuk imuniti

Manfaat kesihatan edamame terakhir adalah dari kandungan tembaga. bahan tembaga (tembaga) adalah nutrien yang diperlukan oleh tubuh untuk mengekalkan sistem imun atau imuniti.

Tubuh manusia memerlukan sekurang-kurangnya 10 mg tembaga setiap hari. Sementara edamame itu sendiri mengandungi 60 peratus dari jumlah keperluan. Dengan cara itu, anda dapat meningkatkan sistem imun anda dengan memakan edamame setiap hari.

16. Faedah edamame untuk wanita hamil

Terdapat kelebihan edamame untuk wanita hamil yang tidak kurang hebatnya. Selain protein, kacang soya edamame juga mengandungi asid folik yang tinggi. Malah, menurut Berita Perubatan Hari Ini, Asid folik dalam edamame dapat memenuhi 120 peratus dari jumlah keperluan harian manusia.

Seperti diketahui, asid folik adalah nutrien penting yang diperlukan oleh ibu hamil kerana dapat menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan janin.

Memetik dari NHS UK, pada dasarnya, tidak ada kesan buruk dari edamame untuk wanita hamil. Lebih-lebih lagi, edamame juga mengandungi sebatian fitoestrogen yang dapat mengurangkan risiko osteoporosis, penyakit jantung, dan gejala menopaus pada wanita.

Hanya perlu diambil kira penggunaannya. Pengambilan berlebihan boleh mengganggu tahap nutrien lain dalam badan. Wanita hamil masih memerlukan banyak nutrien dari makanan lain untuk menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan janin.

Cara memasak edamame

Untuk menjadikannya lebih sedap, anda boleh menggunakan edamame dengan memprosesnya terlebih dahulu. Petikan The Spruce Makan, Terdapat empat cara memasak nama keluarga yang boleh anda cuba, termasuk:

1. Edamame rebus

Cara mudah untuk menyediakan edamame adalah dengan merebusnya. Yang anda perlukan hanyalah periuk dan air. Masukkan edamame ke dalam air dan didihkan. Tambahkan garam secukupnya ke dalam air untuk memberikan sensasi yang sedap.

Setelah mendidih, angkat edamame yang sudah lembut, kemudian masukkan perasa secukupnya.

2. Edamame dikukus

Sama dengan kaedah pertama, anda boleh mengukus edamame dalam periuk di atas dapur. Cuma anda memerlukan bakul atau penapis agar edamame tidak menyentuh air.

Didihkan satu inci air ke dalam periuk dan letakkan bakul atau saringan dengan lubang di atasnya. Letakkan edamame di dalam bakul atau saringan untuk mengeluarkannya dari wap dari air.

Kemudian, tutup periuk selama 5 hingga 10 minit. Selepas itu, edamame yang telah lembut dapat dibumbui mengikut citarasa.

3. Edamame yang dibakar

Sekiranya anda mahukan kaedah praktikal, panggang edamame di dalamnya ketuhar gelombang mikro adalah sesuatu yang mesti dicuba. Cukup sediakan mangkuk atau bekas, masukkan nama keluarga di dalamnya, kemudian tutup dengan tuala kertas atau tuala kertas.

Masukkan bekas edamame ke dalam ketuhar gelombang mikro pada suhu sederhana selama 3 minit. Selepas itu, biarkan edamame sejuk dan kemudian masukkan perasa sebelum disajikan.

4. Edamame Goreng

Walaupun kurang biasa, edamame goreng boleh menjadi alternatif dalam pemprosesannya. Cara memasak edamame ini cukup mudah. Sediakan kuali dan minyak. Panaskan minyak di muka dengan api sederhana. Goreng edamame hingga berubah warna menjadi coklat.

Setelah lembut, matikan kompor dengan segera agar edamame tidak terbakar. Angkat dan toskan kemudian masukkan perasa secukupnya.

Itulah 16 sebab mengapa anda harus membiasakan diri dengan makan edamame. Keberkesanan dan faedah tidak diragukan lagi, dan telah terbukti secara saintifik oleh banyak kajian. Ayuh, terapkan gaya hidup sihat dengan memakan edamame untuk mengelakkan pelbagai penyakit!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!