Kesihatan

Gangguan bipolar

Bipolar kecelaruan sekurang-kurangnya tidak kurang dari 4 persen populasi menderita, menurut data yang dikeluarkan oleh Bipolar Care Indonesia. Jadi, apa penyebab, gejala, dan cara untuk merawat gangguan bipolar? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Ketahui Penyakit Autoimun: Punca, Gejala, dan Rawatan

Apa itu gangguan bipolar??

Bipolar kecelaruan adalah gangguan mental seseorang yang dicirikan oleh perubahan dalam mood atau suasana yang melampau. Seseorang yang mengalami gangguan bipolar dapat merasa bahagia, kemudian tiba-tiba berubah menjadi sedih atau murung.

Perubahan mood ini juga dapat disebut sebagai perubahan emosi atau gangguan afektif bipolar, sering mempengaruhi banyak aktiviti harian, seperti bekerja, sekolah, dan lain-lain. Tidak seperti penyakit fizikal, gangguan mental lebih sukar untuk diubati, termasuk gangguan bipolar.

Apa yang menyebabkan gangguan bipolar?

Bipolar kecelaruan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, walaupun ada sebilangan orang yang mempunyai risiko lebih tinggi untuk dijangkiti. Sehingga kini, tidak ada bukti saintifik yang sah mengenai faktor utama penyebab gangguan bipolar.

Hanya saintis yang menjelaskan petunjuk fenomena tersebut perubahan emosi atau gangguan afektif bipolar pada seseorang yang dicetuskan oleh:

1. Keabnormalan gen

Penyebab pertama bipolar adalah faktor genetik. Seseorang yang mempunyai ahli keluarga dengan sejarah bipolar kecelaruan berpeluang menderita gangguan yang sama.

Menurut kajian Akademi Psikiatri Kanak-kanak & Remaja Amerika, jika seseorang mempunyai ibu bapa atau saudara kandung dengan sejarah bipolar, kemungkinan terjadinya penyakit ini perubahan emosi terbuka luas.

Dari penyelidikan Perkara yang sama juga menyebutkan, dua pertiga orang dengan gangguan bipolar mempunyai saudara-mara yang telah mengalami kemurungan besar.

2. Gangguan otak

Penyebab lain gangguan bipolar adalah gangguan otak. Ketidakstabilan fungsi otak boleh mempengaruhi mood. Kerosakan sel di hippocampus menyumbang kepada perubahan pada mood. Hippocampus adalah bahagian otak yang berfungsi untuk mengingat sesuatu.

Bukan hanya itu, ketidakseimbangan neurotransmitter dan masalah dengan mitokondria boleh menyebabkan gangguan mood. Mitokondria sendiri memainkan peranan penting dalam penghasilan sel penting dalam tubuh manusia.

Sekiranya mitokondria tidak berfungsi secara normal, ini dapat mencetuskan perubahan mood akibat perubahan ketara dalam penggunaan corak tenaga. Sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional AS dijelaskan, struktur otak orang dengan bipolar menunjukkan pergerakan atau fungsi sel yang tidak normal.

3. Faktor persekitaran

Bukan hanya masalah gen dan struktur otak, gangguan bipolar boleh berlaku disebabkan oleh faktor persekitaran. Faktor ini biasanya jarang disedari oleh banyak orang, oleh itu perlu menerapkan pengurusan emosi yang betul untuk mengelakkannya.

Beberapa faktor persekitaran yang boleh mencetuskan gangguan afektif bipolar termasuk:

 • Gangguan seksual atau fizikal
 • Kematian orang yang disayangi
 • Terlalu banyak tekanan
 • Penyakit fizikal yang tidak hilang
 • Trauma yang mendalam pada masa lalu
 • Risaukan sesuatu yang berlebihan

Keadaan di atas sangat biasa dialami oleh sesiapa sahaja. Namun, jika dibiarkan berlarutan, ini boleh mengganggu kesihatan mentalnya. Sebenarnya, faktor-faktor ini boleh menjadi penentu perubahan emosi pada peratusan yang lebih tinggi daripada gen atau struktur otak.

Siapa yang lebih berisiko menghidap gangguan bipolar?

Dari penjelasan di atas, dapat disimpulkan bahawa gangguan bipolar dapat diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak.

Akademi Kanak-kanak & Psikiatri Remaja Amerika jelaskan, seseorang yang mempunyai saudara dengan bipolar kecelaruan mempunyai risiko empat hingga enam kali lebih tinggi untuk mengalami gangguan yang sama.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa setiap orang yang mempunyai saudara dengan bipolar kecelaruan mungkin mempunyai penyakit yang sama.

Terdapat satu siri ujian yang mesti dilakukan untuk menentukan sama ada gen seseorang mempunyai struktur yang sama dengan ahli keluarga dengan gangguan bipolar.

Baca juga: Skizofrenia: Punca, Gejala dan Cara Mencegahnya

Apakah gejala dan ciri gangguan bipolar?

Menurut Kementerian Kesehatan Indonesia, ada empat jenis gejala bipolar gangguan, iaitu manic, hypomanic, depression, dan mix. Setiap gejala ini mempunyai tanda mood berbeza.

1. Manik

Gejala manik berlaku apabila orang yang mengalami gangguan bipolar merasa gembira, gembira dengan sesuatu yang melampau, dan tenaga berada di puncaknya. Ciri-ciri bipolar dengan gejala manik termasuk:

 • Rasa terhebat
 • Mudah tersinggung
 • Tidak perlu tidur kerana anda merasakan anda mempunyai lebih banyak tenaga
 • Mempunyai banyak idea atau pemikiran perlumbaan
 • Bercakap dengan cepat dan sukar untuk diikuti atau dicerna oleh orang lain
 • Perhatian sangat mudah terganggu (😊)
 • Halusinasi atau kepercayaan yang tidak sepenuhnya benar (bukan fakta)
 • Melakukan aktiviti atau aktiviti yang cukup berbahaya tanpa memikirkan akibatnya

2. Hypomanic

Ciri-ciri bipolar dengan gejala hipomanik hampir sama dengan corak di atas, tetapi kurang mengganggu.

Tanda-tanda relatif sama, seperti mood yang bertambah baik, merasakan dirinya lebih produktif daripada biasa, dan merasa lebih baik daripada hari sebelumnya. Biasanya, gejala ini jarang diperhatikan.

3. Kemurungan

Seperti namanya, kemurungan adalah gejala ketika seseorang dengan gangguan bipolar merasa 'down' atau turun. Gejala-gejala ini boleh berlanjutan selama berhari-hari atau bahkan berminggu-minggu, seperti:

 • Perasaan sedih yang mendalam
 • Kehilangan minat atau minat terhadap sesuatu
 • Makan bahagian yang sangat besar atau hilang selera makan
 • Tidur dengan jangka masa yang berlebihan atau sukar tidur
 • Sukar menumpukan perhatian
 • Sukar untuk membuat keputusan
 • Rasa tidak berguna atau tidak berharga
 • Selalunya gelisah (tidak dapat duduk atau diam)
 • Sentiasa merasa bersalah
 • Pemikiran kuat tentang kematian (dan kadang-kadang bahkan pemikiran untuk membunuh diri)
 • Halusinasi berlebihan terhadap sesuatu yang tidak nyata

4. Gejala bercampur

Gejala bercampur biasanya berlaku pada gangguan bipolar peringkat tinggi, yang merupakan perubahan gejala yang cepat. Contohnya, dari gejala depresi hingga manik, atau sebaliknya. Sekiranya gejala ini muncul, rawatan perubatan yang melibatkan psikiatri diperlukan.

Jenis-jenis gangguan bipolar

Gangguan bipolar terbahagi kepada lima jenis, iaitu:

 • bipolar 1, dalam bentuk gejala tinggi melampau seperti manik bertahan lebih dari seminggu. Sekiranya tidak dirawat, gejala boleh bertahan hingga enam bulan. Depresi boleh berlaku di antara tempoh manik, boleh berlangsung hingga 12 bulan jika tidak dirawat.
 • bipolar 2, Ia dicirikan oleh gejala hipomanik bercampur dengan kemurungan yang teruk.
 • siklothimik (chyclothymia), hipomania dan kemurungan ringan secara berkala dalam jangka masa dua tahun. Gejalanya tidak lebih parah daripada gangguan bipolar itu sendiri. Oleh itu, siklothymic sering disebut sebagai pra-bipolar.
 • bipolar bercampur, iaitu mengalami dua gejala manik dan kemurungan pada masa yang sama. Contohnya, seseorang itu tertekan atau sedih tetapi masih merasa gembira dan bersemangat pada masa yang sama.
 • Berbasikal pantas bipolar, iaitu mengalami semua gejala gangguan bipolar (manik, hipomanik, kemurungan, dan bercampur) dalam tempoh 12 bulan. Perubahan dari satu gejala yang lain boleh berlaku setiap hari.

Apa kemungkinan komplikasi gangguan bipolar?

Ramai pesakit dengan gangguan bipolar juga bergelut dengan gangguan lain yang biasanya wujud bersama. Gabungan ini kadang-kadang boleh menyebabkan tingkah laku marah atau ganas dan dalam beberapa kes malah membunuh diri. Beberapa komplikasi yang mungkin dialami adalah:

 • Kemurungan. Biasanya dicirikan oleh keadaan apatis, putus asa, atau kesedihan yang umum.
 • Gangguan kegelisahan. Biasanya termasuk gangguan kecemasan umum, gangguan panik, paranoia, fobia, dan gangguan tekanan pasca-trauma atau PTSD.
 • Gangguan hiperaktif kekurangan perhatian atau ADHD. Biasanya akan dicirikan oleh rasa bersalah atau rendah diri.

Bagaimana mengatasi dan merawat gangguan bipolar?

Dalam merawat gangguan bipolar, doktor biasanya akan membuat diagnosis melalui serangkaian ujian, seperti ujian fizikal dan ujian mental. Pemeriksaan fizikal,dalam bentuk pemeriksaan pada bahagian badan, seperti ujian darah dan air kencing

Sementara itu, untuk pemeriksaan mental,dalam bentuk perundingan dengan psikologi atau psikiatri mengenai gejala yang muncul. Nah, beberapa cara untuk mengatasi gangguan ini termasuk:

Rawatan gangguan bipolar di doktor

Untuk mengatasi masalah bipolar, doktor akan mengambil tindakan. Beberapa rawatan ini termasuk ubat-ubatan, kaunseling, dan perubahan gaya hidup.

psikoterapi,dalam bentuk terapi tingkah laku kognitif (memahami cara berfikir orang dengan gangguan bipolar), terapi irama interpersonal (berkaitan dengan aktiviti harian seperti makan, tidur, dan bersenam), dan pendidikan psiko (kaunseling)

Cara mengatasi gangguan bipolar secara semula jadi di rumah

Terdapat beberapa langkah mudah yang boleh anda ambil untuk membantu mengurus gangguan bipolar, salah satunya adalah perubahan gaya hidup.

Beberapa gaya hidup yang perlu dilaksanakan, iaitu:

 • Mengekalkan rutin makan dan tidur yang kerap.
 • Belajar mengenali perubahan mood.
 • Minta saudara-mara menyokong rancangan rawatan.

Apa ubat yang paling biasa digunakan untuk gangguan bipolar?

Selain menjalani perubahan kaunseling dan gaya hidup, doktor anda juga boleh mengesyorkan ubat dari farmasi. Nah, beberapa ubat bipolar yang boleh digunakan, termasuk:

Ubat gangguan bipolar di farmasi

Ubat biasanya diberikan oleh doktor untuk melegakan simptom dan mencegah keparahan penyakit. Pentadbiran ubat-ubatan, seperti penstabil mood (lithobid), antipsikotik (zyprexa), antidepresan (symbyax), dan ubat kecemasan (xanax)

Penyembuhan gangguan bipolar semula jadi

Beberapa ubat semula jadi mungkin berguna untuk gangguan bipolar, tetapi ia boleh mengganggu ubat yang sedang anda minum. Walau bagaimanapun, ubat semula jadi patut dicuba untuk menangani gangguan bipolar seperti:

 • Minyak ikan. Bahan semula jadi ini diketahui dapat membantu mencegah seseorang daripada mengalami gangguan bipolar.
 • Rhodiola rosea. Ramuan ini boleh menjadi rawatan berguna untuk kemurungan sederhana.
 • Mineral dan vitamin lain. Secara amnya nutrien ini dapat membantu mengurangkan gejala gangguan bipolar.

Apakah makanan dan pantang larang bagi orang yang mengalami gangguan bipolar?

Tidak ada diet bipolar khusus untuk diikuti, tetapi memilih makanan yang tepat dapat membantu melegakan gejala bipolar. Salah satu pantang larang bagi orang yang mengalami gangguan bipolar adalah menghindari daging merah, lemak tepu, lemak trans, dan karbohidrat sederhana.

Gaya makan ini dikaitkan dengan risiko obesiti, diabetes jenis 2, dan penyakit jantung yang lebih tinggi. Oleh itu, makan makanan rendah lemak tepu dan karbohidrat sederhana dapat membantu menjaga kesihatan secara keseluruhan.

Bagaimana cara mencegah gangguan bipolar?

Dalam hal pencegahan, tidak ada langkah pasti yang dapat mencegah gangguan bipolar gangguan. Cara terbaik untuk mengelakkan gangguan bipolar adalah dengan mengubah tabiat buruk yang boleh mempengaruhi kesihatan mental, seperti mengawal emosi dengan baik.

Minuman beralkohol dan ubat-ubatan terlarang juga harus dielakkan, kerana kandungan di dalamnya boleh menyebabkan kerosakan pada saraf otak dalam jangka masa panjang. Sekiranya sarafnya terganggu, struktur otak juga akan terjejas.

Ujian bipolar

Walaupun simptom boleh muncul pada siapa pun, kerana bipolar kecelaruan ujian perlu dilakukan. Biasanya, bipolar kecelaruan ujian yang dilakukan menunjukkan terdapat potensi bipolar kecelaruan pada seseorang.

Tidak ada ujian darah atau imbasan otak khusus untuk mendiagnosis gangguan bipolar. Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin melakukan ujian fizikal, ujian makmal termasuk ujian fungsi tiroid, dan analisis air kencing.

Bipolar adalah gangguan mood. Oleh itu, ujian yang dilakukan untuk mengetahui gejala-gejala tersebut menumpukan pada tingkah laku dan keadaan mental penghidap, seperti yang dikutip dari Pusat Psik.

Ujian bipolar akan menganalisis tingkah laku termasuk seks, komunikasi, aktiviti harian, keyakinan diri, kestabilan emosi, kreativiti, minat terhadap sesuatu, dan optimisme mengenai perkara-perkara tertentu.

Untuk membuat ujian gangguan bipolar lebih mudah, doktor biasanya dapat membezakan gejala mengikut kumpulan usia, seperti:

1. Bipolar pada kanak-kanak

Mengesan bipolar pada kanak-kanak tidak mudah, kerana gejalanya tidak selalu seperti orang dewasa. Bipolar pada kanak-kanak dapat diketahui dari kebiasaan 'luar biasa' mereka yang berlaku dari masa ke masa, misalnya:

 • Selalunya berkelakuan bodoh
 • suka murung
 • Tidak berminat dengan sesuatu
 • Sukar untuk menumpukan perhatian
 • Melakukan perkara berisiko yang tidak biasa dilakukan oleh kanak-kanak
 • Sering memikirkan kematian

2. Bipolar pada remaja

Kebimbangan yang berlebihan bukanlah perkara baru yang biasanya berlaku pada remaja. Ini disebabkan oleh pertumbuhan hormon akil baligh terus berkembang.

Pengurusan emosi dan tabiat yang lemah dapat membuka potensi gangguan bipolar, termasuk:

 • Berkelakuan berlebihan
 • Mengambil bahagian dalam tindakan berisiko
 • Penyalahgunaan bahan
 • Sentiasa memikirkan seks
 • Suka marah tanpa sebab
 • Mudah terganggu dan sukar difokuskan
 • Elakkan aktiviti yang melibatkan banyak orang (enggan bersosial)
 • Kesukaran tidur walaupun anda penat
 • Memikirkan sesuatu yang melampau, seperti membunuh diri

3. Bipolar pada lelaki

Lelaki dan wanita dewasa mempunyai simptom umum gangguan bipolar yang sama. Walau bagaimanapun, terdapat gejala tertentu yang sedikit lebih berbeza pada lelaki, seperti:

 • Mengalami tempoh manik yang berlebihan
 • Kecenderungan yang lebih tinggi untuk menamatkan kehidupan
 • Enggan mendapatkan rawatan perubatan

Baca juga: Demam Denggi: Kenali Gejala dan Cara Mencegahnya

4. Bipolar pada wanita

Walaupun mereka mempunyai gejala yang sama dengan lelaki, wanita pada umumnya mempunyai tanda-tanda yang lebih rumit, seperti:

 • Gejala kemurungan lebih tinggi daripada gejala lain
 • Pengurusan emosi yang relatif tidak stabil
 • Boleh mengalami beberapa gejala gangguan bipolar sekaligus

Gangguan bipolar dengan keadaan lain

Gangguan bipolar sering dikaitkan dengan mood dan keadaan mental yang lain, seperti kemurungan, kegelisahan, dan skizofrenia. Oleh itu, adakah bipolar benar-benar ada kaitan dengan keadaan ini?

1. Depresi dan bipolar

Depresi dan bipolar tidak dapat dipisahkan. Kerana kemurungan adalah salah satu jenis gejala yang boleh terjadi pada orang dengan gangguan bipolar. Namun, tidak semua penghidap mengalami fasa ini.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, orang yang mengalami gangguan bipolar dapat mengalami gejala depresi selama berhari-hari, selain mengalami fasa lain yang menyebabkan kemurungan perubahan emosi, seperti manik dan hypomanic.

2. Kebimbangan dan bipolar

Dipetik dari garis kesihatan, Sama seperti kemurungan, kebanyakan orang dengan gangguan bipolar juga mengalami gangguan kecemasan kegelisahan. Sebenarnya, menurut kajian 2011, kegelisahan dan bipolar adalah dua bahagian yang mungkin tidak dapat dipisahkan.

Dari kajian ini, didapati bahawa sekurang-kurangnya separuh orang yang mengalami gangguan bipolar juga mengalami gangguan kecemasan sepanjang hayat mereka. Bukan itu sahaja, risikonya kegelisahan pada orang dengan gangguan bipolar juga cukup tinggi, iaitu dalam lingkungan 3 hingga 7 kali lebih tinggi daripada orang yang sihat.

Gangguan kebimbangan umum

Bipolar boleh menyebabkan seseorang merasa kegelisahan dan kebimbangan yang berlebihan dan berterusan. Keadaan ini juga dikenali sebagai gangguan kecemasan umum ia mungkin dikembangkan oleh kanak-kanak atau orang dewasa.

Gejala gangguan kecemasan umum Secara umum, ini termasuk gangguan panik, gangguan obsesif-kompulsif, dan jenis kegelisahan lain. Beberapa tanda dan gejala fizikal yang mungkin dialami penderita termasuk:

 • Keletihan
 • Masalah tidur
 • ketegangan otot
 • Gementar atau mudah terkejut
 • Kerengsaan
 • Berpeluh
 • Sindrom usus yang merengsa

3. Bipolar dan skizofrenia

Tidak seperti dua keadaan sebelumnya, bipolar dan skizofrenia adalah gangguan mental kronik yang berbeza. Skizofrenia mempunyai gejala yang lebih teruk daripada bipolar, seperti halusinasi dan khayalan.

Perkara seterusnya yang membezakan bipolar dan skizofrenia adalah mengenai kumpulan penghidap. Bipolar boleh berlaku pada orang dari semua peringkat umur. Walaupun skizofrenia sangat jarang berlaku pada kanak-kanak.

Bilakah anda harus menghubungi doktor anda untuk gangguan bipolar?

Walaupun semua jenis dan gejala yang muncul, kebanyakan orang dengan bipolar kecelaruan selalunya tidak menyedari ketidakstabilan mood dan emosi mereka. Sebenarnya, jika anda tidak mendapatkan pertolongan perubatan, gejalanya dapat bertahan lebih lama, bahkan bertahun-tahun.

Gejala yang paling ketara adalah perubahan mood tiba-tiba dan berulang kali. Kegembiraan atau euforia berlebihan yang tiba-tiba bertukar menjadi sedih atau murung dapat menunjukkan bahawa anda mengalami gangguan yang satu ini.

Kenali diri anda dengan melakukan refleksi diri, sama ada anda mengalami simptom manik, hipomanik, kemurungan, atau campuran ini. Pekerja kesihatan seperti psikiatri akan membantu anda mengawal gejala yang timbul.

Baca juga: 8 Manfaat Kesihatan Tomato yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga dengan gangguan bipolar

Mempunyai ahli keluarga dengan gangguan bipolar bukanlah aib, sebaliknya anda harus mendorongnya untuk menjalani kehidupan dengan sepenuhnya.

Kementerian Kesehatan Indonesia memberikan panduan untuk seseorang yang memiliki kerabat dengan bipolar, yaitu:

 • Pujuklah dia untuk terus berjumpa doktor, hindari ubat-ubatan dan alkohol, dan dorong dia untuk selalu minum ubat.
 • Ketahui gejala yang boleh menjadi buruk, seperti ideasi bunuh diri.Segera hubungi polis atau hospital sekiranya ini berlaku.
 • Beri dorongan bahawa selalu ada harapan untuk mencapai kehidupan yang lebih baik.
 • Berkongsi tanggungjawab untuk menghilangkan tekanan (mengelakkan gejala kemurungan).

Nah, itulah ulasan penuh bipolar kecelaruan apa yang anda perlu tahu. Ayuh, tetap waspada dan kendalikan emosi anda untuk mengurangkan risiko terkena gangguan bipolar!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!