Kesihatan

Kenali Tiga Tahap Luka Bakar dan Cara Mengubatnya

Jenis luka bakar dapat dikenal pasti berdasarkan tahapnya. Setiap darjah ditentukan oleh tahap keparahan dan juga kerosakannya. Setiap darjah mempunyai ciri dan perlakuan yang berbeza. Mengetahui tahap luka bakar dapat membantu mencari rawatan yang tepat.

Agar tidak menyebabkan komplikasi yang lebih serius, sangat penting untuk segera memberikan rawatan yang sesuai berdasarkan tahap luka bakar yang dialami.

Baca juga: Komplikasi Luka Bakar yang Perlu Diperhatikan untuk: Jangkitan hingga Depresi

Menyedari tahap atau tahap luka bakar

Luka bakar adalah kerosakan pada tisu badan yang disebabkan oleh haba, bahan kimia, elektrik, cahaya matahari, atau radiasi. Luka bakar boleh menyebabkan pembengkakan, lepuh, dan tisu parut. Dalam kes yang lebih serius keadaan ini boleh menyebabkan kematian.

Terdapat sekurang-kurangnya tiga jenis darjah pembakaran utama, iaitu darjah pertama, kedua dan ketiga. Setiap darjah ditentukan oleh tahap kerosakan dan keparahan yang berlaku pada kulit. Tahap pertama adalah tahap terkecil, sementara darjah ketiga adalah tahap paling teruk.

Untuk keterangan lebih lanjut, berikut adalah penjelasan yang lebih terperinci mengenai tahap pembakaran.

Melecur darjah pertama

Luka bakar tahap pertama menyebabkan kerosakan kulit minimum. Ijazah darjah pertama ini juga dipanggil luka bakar dangkal, ini kerana ia hanya mempengaruhi lapisan kulit terluar.

Ciri khas

Ciri-ciri tahap pembakaran pada tahap ini termasuk:

 • Kemerahan
 • Keradangan atau pembengkakan ringan
 • Sakit
 • Sebagai luka sembuh, kulit boleh menjadi kering dan mengelupas.

Kerana jenis luka bakar ini hanya mempengaruhi kulit terluar atau paling atas, tanda-tanda atau simptomnya akan hilang setelah sel-sel kulit dilenyapkan. Luka bakar tahap pertama biasanya sembuh dalam 7-10 hari tanpa parut.

Rawatan

Luka bakar tahap pertama biasanya sembuh dengan rawatan di rumah. Masa penyembuhan akan lebih cepat jika anda mengubatinya dengan segera. Rawatan luka bakar pada tahap ini termasuk:

 • Rendam api dalam air sejuk selama 5 minit atau lebih
 • Ambil acetaminophen atau ibuprofen untuk menghilangkan rasa sakit
 • Sapukan salap anestetik (lidocaine) dan gel atau krim lidah buaya untuk menenangkan kulit
 • Gunakan kain kasa yang longgar untuk melindungi kawasan yang terjejas.

Sentiasa pastikan anda tidak menggunakan ketulan ais untuk mengatasi luka bakar, kerana ini dapat memperburuk keadaan. Bukan hanya itu, elakkan menggunakan kapas kerana serat kecil dapat menempel pada luka dan meningkatkan risiko jangkitan.

Melecur darjah kedua

Luka bakar pada tahap ini lebih serius, kerana kerosakannya melampaui lapisan luar kulit. Lapisan luar kulit dan juga dermis (lapisan di bawahnya) boleh menjadi rosak.

Ciri khas

Ciri-ciri pembakaran darjah kedua ini termasuk:

 • Kulit kemerahan
 • Bengkak
 • Kelihatan berkilat atau basah
 • Lepuh
 • Luka bakar menyakitkan apabila disentuh

Sebilangan luka bakar tahap kedua memerlukan lebih dari tiga minggu untuk sembuh, tetapi kebanyakan kes sembuh dalam dua hingga tiga minggu tanpa parut. Walau bagaimanapun, perubahan pigmen pada kulit mungkin berlaku.

Rawatan

Oleh kerana luka bakar jenis ini sangat sensitif, sangat disarankan untuk selalu menjaga kebersihan kawasan yang terjejas dan membalut luka dengan betul. Ini bertujuan untuk mencegah jangkitan dan mempercepat penyembuhan luka.

Rawatan luka bakar tahap kedua ini biasanya merangkumi:

 • Bilas kulit dengan air sejuk selama 15 minit atau lebih
 • Ambil acetaminophen atau ibuprofen untuk menghilangkan rasa sakit
 • Sapukan krim atau salap antibiotik pada kawasan yang terjejas.

Semakin parah luka bakar, semakin lama diperlukan untuk sembuh. Dalam beberapa kes yang lebih teruk, cantuman kulit diperlukan untuk memperbaiki kerosakan.

Baca juga: Jenis Luka Bakar dan Cara Mengubatnya dengan betul

Luka bakar darjah tiga

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, luka bakar tahap ketiga adalah yang paling teruk. Mereka menyebabkan kerosakan paling teruk yang meluas ke setiap lapisan kulit dan boleh menyebabkan kerosakan saraf.

Ciri khas

Ciri-ciri luka bakar tahap ketiga ini boleh merangkumi:

 • Kulit berwarna putih, hitam, atau coklat tua
 • Tekstur kulit terangkat dan kasar
 • Lepuh yang tidak berkembang
 • Tidak sakit kerana luka bakar jenis ini merosakkan ujung saraf.

Rawatan

Rawatan luka bakar tahap ketiga mungkin memerlukan cantuman kulit atau penggunaan kulit sintetik. Luka bakar yang teruk yang meliputi bahagian besar badan memerlukan rawatan intensif seperti antibiotik intravena (IV) untuk melindungi daripada jangkitan.

Cecair IV digunakan untuk menggantikan cecair yang hilang ketika kulit terbakar. Tanpa pembedahan, luka bakar ini boleh menyebabkan parut dan kontraksi yang teruk.

Jangan membakar diri tahap tiga. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!