Kesihatan

Kawasan di belakang telinga sakit? 4 Sebab Ini dan Cara Mengatasinya!

Telinga adalah salah satu bahagian badan yang berperanan penting dalam pendengaran. Walau bagaimanapun, kadang-kadang terdapat rasa sakit di bahagian belakang. Penting untuk mengetahui faktor pencetus di sebalik sakit telinga supaya senang mengatasinya.

Jadi, apakah perkara-perkara yang boleh menyebabkan sakit di belakang telinga? Bagaimana mengatasinya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Sakit di belakang telinga

Kesakitan di bahagian belakang telinga biasanya berasal dari kawasan tertentu di kepala. Walaupun, sebenarnya sakit kepala di telinga adalah perkara yang sangat jarang dan tidak biasa.

Dalam beberapa kes, rasa sakit berdenyut mungkin akan hilang dengan sendirinya. Namun, kadang-kadang kesakitan memerlukan bantuan perubatan atau ubat kerana tidak hilang.

Baca juga: 7 Punca Sakit Telinga yang Berdenyut dan Cara Mengatasinya

Punca di belakang sakit telinga

Sekiranya kawasan di belakang telinga sakit untuk waktu yang lama, anda tidak boleh mengabaikannya. Kerana, itu bisa menjadi petunjuk adanya gangguan serius pada saraf. Berikut adalah beberapa perkara yang biasanya menyebabkan sakit belakang telinga:

1. Neuralgia Occipital

Faktor pertama yang boleh menimbulkan rasa sakit di telinga belakang adalah neuralgia oksipital. Ini adalah sejenis sakit kepala yang disebabkan oleh kecederaan atau saraf yang mencubit di leher.

Ada banyak perkara yang boleh menyebabkan saraf terjepit, misalnya ketiadaan sokongan pada leher untuk waktu yang lama atau disebabkan oleh keradangan di bahu. Keadaan ini secara perlahan akan menaikkan nadi di kawasan di belakang telinga.

Tidak hanya di telinga, beberapa orang juga sering mengadu sakit yang sama di dahi dan sebelah kepala. Kesakitan biasanya bermula di leher dan kemudian memancar ke bahagian atas.

2. Mastoiditis

Mastoiditis adalah keadaan di mana terdapat keradangan tulang mastoid, yang terletak tepat di belakang telinga. Keadaan ini sering dipicu oleh jangkitan bakteria yang tidak segera diubati, terutama jika terjadi di telinga tengah.

Jika dibandingkan dengan orang dewasa, mastoiditis lebih kerap berlaku pada kanak-kanak. Selain sakit di telinga, seseorang yang mengalami mastoiditis sering mengadu gejala lain seperti kemerahan, bengkak, dan keluar dari saluran telinga.

Ini kemudian menyebabkan demam, sakit kepala, bengkak, dan penurunan kemampuan pendengaran.

3. Gangguan sendi temporomandibular

Salah satu penyebab kesakitan di belakang telinga yang jarang diketahui adalah gangguan temporomandibular, sendi yang berfungsi membantu membuka dan menutup tulang rahang.

Kesakitan boleh berlaku apabila sendi tidak sejajar, cedera, atau meradang (artritis). Selain sakit di telinga, anda juga mungkin sukar mengunyah makanan dan membuka dan menggerakkan mulut.

Apabila mengalami gangguan sendi ini, anda akan mendengar bunyi 'klik' atau muncul dari geseran rahang. Pada masa yang sama, rasa sakit akan muncul dari belakang telinga hingga ke pangkal rahang.

4. Masalah dengan gigi

Masih berkaitan dengan mulut, kawasan di belakang telinga sebenarnya boleh dicetuskan oleh masalah gigi, anda tahu. Masalah dengan gigi boleh disebabkan oleh banyak perkara, dari kecederaan seperti kesan hingga penampilan abses.

Gejala selain sakit telinga yang mungkin anda rasakan adalah sakit gusi, sukar mengunyah, hingga nafas berbau yang berlangsung lama.

Bagaimana mengatasinya?

Sekiranya kesakitan masih dalam tahap ringan, anda boleh mencubanya dengan kaedah rumah, seperti:

  • Rehat di bilik yang sunyi
  • Urut leher dengan lembut
  • Cuba untuk menghilangkan tekanan dan semua tekanan minda
  • Kurangkan pergerakan mulut dan gigi

Anda juga boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit di kaunter, seperti ibuprofen. Namun, perhatikan peraturan minum dan dos, ya.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Rasa sakit biasanya muncul dalam masa yang singkat, jadi anda tidak perlu pergi ke doktor. Namun, jika rasa sakit itu berlarutan untuk waktu yang lama, jangan ragu untuk memeriksa diri anda.

Kerana, keadaan ini dapat menjadi petunjuk penyakit serius atau gangguan kesihatan. Jangkitan telinga tengah, misalnya, boleh menyebabkan demam dan mempengaruhi pendengaran.

Segera periksa sekiranya sakit di telinga disertai dengan gejala berikut:

  • Pening dan muntah
  • Kekeliruan
  • Lambat
  • Kejang
  • Tidak dapat membuka atau menutup mulut

Itulah beberapa perkara yang boleh menjadi penyebab sakit telinga dan cara melegakannya. Sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!