Kesihatan

10 Warna Lilin Telinga dan Makna bagi Kesihatan

Memetik telinga telah menjadi kebiasaan bagi beberapa orang, baik untuk menghilangkan rasa gatal dan hanya membersihkan kotoran di dalamnya. Earwax sendiri mempunyai banyak warna, masing-masing mempunyai makna.

Jadi, apa warna earwax yang masih dianggap normal dan harus diperhatikan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Sekilas telinga sekilas

Earwax atau juga dikenali sebagai cerumen adalah bahan yang dihasilkan secara semula jadi oleh organ pendengaran melalui kelenjar sebum dan ceruminous. Cerumen berfungsi untuk melindungi saluran dan bahagian gendang telinga daripada terkena zarah dan kuman asing.

Secara umum, cerumen memainkan peranan aktif dalam mengeluarkan kotoran dan sel kulit mati. Apabila terkumpul, cerumen secara semula jadi akan keluar dari telinga dengan sendirinya. Pergerakan bercakap atau mengunyah makanan dapat membantunya bergerak keluar.

Walaupun begitu, kadang-kadang badan dapat menghasilkan lebih banyak cerumen pada waktu-waktu tertentu, seperti ketika anda mengalami tekanan dan takut.

Warna lilin telinga dan maknanya

Warna lilin telinga. sumber gambar: Berita Perubatan Hari Ini.

Dipetik dari garis kesihatan, Terdapat dua jenis lilin telinga yang paling biasa, iaitu kuning kecoklatan (cenderung basah) dan putih kelabu (kering). Walau bagaimanapun, selalunya, seseorang boleh mempunyai cerumen dengan warna yang berbeza, termasuk:

 • putih kekuningan, iaitu cerumen yang masih baru dihasilkan oleh kelenjar sebum dan ceruminous
 • kuning oren, iaitu cerumen yang baru dihasilkan oleh kelenjar di telinga tetapi telah disimpan sejak sekian lama
 • oren gelap, iaitu cerumen lama yang telah dicampurkan dengan kotoran, biasanya sedikit melekit dan bersisik
 • oren coklat, iaitu cerumen yang telah lama disimpan di saluran telinga, biasanya mempunyai lapisan tebal
 • oren pucat, iaitu cerumen yang telah lama tinggal di saluran telinga, biasanya kering.

Lima warna cerumen di atas masih dianggap normal. Terdapat juga warna cerumen yang dapat menunjukkan adanya keadaan tertentu di telinga, seperti:

 • kuning kehijauan, iaitu cerumen yang telah bercampur dengan nanah kerana jangkitan
 • Hijau, iaitu cerumen yang menunjukkan bahawa jangkitan pada telinga cukup parah, biasanya disertai dengan bau yang tidak menyenangkan
 • Kelabu, iaitu cerumen yang telah dicampurkan dengan habuk atau zarah kecil yang lain
 • Hitam, iaitu cerumen yang telah dicampurkan dengan banyak kotoran
 • calar merah, iaitu cerumen yang mungkin muncul selepas kecederaan, calar, atau gigitan serangga. Sekiranya basah dan berair, ada kemungkinan gegendang telinga pecah.

Bolehkah saya membersihkan telinga dengan Putik kapas?

Sebilangan orang memilih untuk menggunakan Putik kapas untuk membersihkan kotoran telinga. Sebenarnya, langkah ini bukanlah perkara yang betul. Meletakkan objek ke telinga sebenarnya boleh mencetuskan masalah baru.

Daripada membuang kotoran, masukkan Putik kapas malah dapat menjadikan cerumen ditolak lebih dalam. Tidak ketinggalan, apabila anda memilihnya terlalu dalam, gendang telinga juga berisiko terkoyak.

Cara membersihkan telinga kanan

Sebenarnya, telinga tidak perlu dibersihkan secara khusus. Perkara yang boleh anda lakukan hanyalah mengelap bahagian luar, bukan meletakkan sesuatu di dalamnya. Seperti yang telah disebutkan, cerumen dapat keluar dengan membawa kotoran dengan sendirinya.

Tetapi jika kotoran telah terkumpul dan gatal muncul, anda boleh menggunakan titisan telinga komersial untuk melembutkan cerumen. Sehari selepasnya, gunakan picagari getah (jarum suntik) untuk menyiram air suam ke telinga.

Selepas itu, condongkan kepala anda dan tarik telinga luar ke atas dan belakang. Ini akan membantu air keluar bersama dengan kotoran yang dibawanya.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak biasa, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu.

Baca juga: Jangan cuai, berikut cara membersihkan dan menjaga telinga anda dengan selamat

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Anda boleh pergi ke doktor untuk mendapatkan bantuan perubatan sekiranya penumpukan cerumen telah menyebabkan beberapa gejala berikut:

 • Sakit telinga
 • Pendengaran berkurang
 • Berdering di telinga

Sekiranya anda mendapati cerumennya berwarna kehijauan atau kemerahan, jangan ragu untuk memeriksanya juga. Kerana, kedua warna tersebut dapat menunjukkan adanya infeksi atau gangguan lain yang perlu diatasi.

Nah, itu adalah tinjauan warna kotoran telinga dan cara membersihkannya. Walaupun ia boleh dilakukan di rumah, anda boleh mengunjungi pakar hidung telinga dan tekak (ENT) jika anda tidak pasti melakukannya sendiri.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!