Kesihatan

Cara Meningkatkan Tinggi untuk Semua Umur, Inilah Langkahnya!

Mempunyai badan yang ideal adalah impian bagi kebanyakan orang. Bukan hanya berat badan, tetapi juga tinggi. Akhir-akhir ini, tidak sedikit orang yang melakukan pelbagai cara untuk meningkatkan ketinggian untuk memperbaiki postur badan.

Apakah kaedah yang berkesan untuk meningkatkan ketinggian untuk kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca Juga: Inilah 10 Cara Untuk Meningkatkan Tinggi Anak Anda Yang Perlu Tahu Ibu

Faktor yang mempengaruhi ketinggian

Setiap orang mesti mengimpikan badan yang ideal dan langsing, tetapi tidak semua orang dapat memperolehnya.

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi ketinggian seseorang, berikut adalah beberapa di antaranya:

1. DNA atau genetik

DNA adalah faktor utama yang menentukan berapa tinggi anda boleh tumbuh. Setiap etnik mempunyai ketinggian purata yang berbeza.

Para saintis telah mengenal pasti lebih daripada 700 gen yang berbeza yang menentukan ketinggian. Sebilangan daripada gen ini mempengaruhi pertumbuhan plat, dan yang lain mempengaruhi pengeluaran hormon pertumbuhan.

Baca juga: Bukan hanya genetik, ini adalah 6 faktor yang mempengaruhi ketinggian anak anda

2. Hormon

Tubuh menghasilkan hormon yang memberitahu plat pertumbuhan untuk membuat tulang baru. Ternyata bukan hanya hormon pertumbuhan yang menjadi faktor ketinggian seseorang.

Berikut adalah beberapa hormon yang mempengaruhi ketinggian anda:

 • Hormon pertumbuhan: Hormon ini dihasilkan di kelenjar pituitari dan merupakan kunci utama pertumbuhan seseorang. Beberapa keadaan kesihatan boleh mempengaruhi pengeluaran hormon pertumbuhan, dan ini boleh mempengaruhi ketinggian
 • Hormon tiroid: Kelenjar tiroid membuat hormon yang mempengaruhi pertumbuhan
 • Hormon seks: Testosteron dan estrogen penting untuk pertumbuhan semasa baligh

3. Jantina

Jantina juga merupakan faktor yang mempengaruhi ketinggian anda. Lelaki biasanya lebih tinggi daripada wanita.

Cara meningkatkan ketinggian pada kanak-kanak

Umur 0 hingga 12 bulan adalah tempoh pertumbuhan terbaik pada kanak-kanak. Petikan kesihatan anak-anak, pertumbuhan tinggi boleh mencapai 25 sentimeter pada tahun pertama kehidupan.

Selepas tempoh itu, pertumbuhan akan menjadi lebih perlahan. Ketinggian boleh meningkat sebanyak enam sentimeter setiap tahun sehingga memasuki usia remaja. Jangan risau, ada beberapa cara untuk meningkatkan ketinggian untuk bayi kesayangan anda, termasuk:

1. Cukup rehat

Tidur adalah salah satu kaedah termudah untuk meningkatkan ketinggian. Kesihatan Queensland dijelaskan, semasa tidur, kelenjar pituitari di otak akan melepaskan hormon pertumbuhan.

Agar proses berjalan lancar, pastikan bayi kesayangan anda mendapat tidur yang berkualiti. Tidak seperti orang dewasa, kanak-kanak memerlukan jangka waktu tidur yang lebih lama, iaitu 10 hingga 12 jam.

Baca juga: Ingin Menambah Berat Anak? Cuba Makan 5 Jenis Makanan Ini

2. Makanan berkhasiat

Cara seterusnya untuk meningkatkan ketinggian pada kanak-kanak adalah dengan memperhatikan pengambilan makanan. Sediakan makanan yang kaya dengan protein, seperti ikan dan daging tanpa lemak.

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal PemakananKanak-kanak yang mendapat pengambilan protein yang mencukupi mempunyai pertumbuhan yang lebih baik daripada mereka yang tidak mendapatnya.

3. Bersenam secara berkala

Luangkan masa untuk mengajak anak anda melakukan senaman ringan, seperti berjalan kaki atau berbasikal.

Latihan yang kerap dapat membantu mengoptimumkan tempoh pertumbuhan anak dan mencegahnya menjadi gemuk. Teruskan mendorong anak anda untuk sentiasa aktif.

Baca juga: Melancap Boleh Menghambat Pertumbuhan Remaja, Betul atau Tidak?

Cara meningkatkan ketinggian pada remaja

Remaja adalah peralihan dari kanak-kanak ke orang dewasa. Pada kanak-kanak perempuan, akil baligh bermula antara usia 8 dan 13 tahun. Manakala pada lelaki, 10 hingga 13 tahun.

Kesihatan Kanak-kanak mendefinisikan remaja sebagai 'tempoh perubahan dramatik'. Iaitu, perkembangan di beberapa bahagian badan akan berlaku, salah satunya adalah ketinggian. Ketinggian juga boleh dipengaruhi oleh beberapa perkara, seperti:

1. Latihan yang betul

Kedudukan kobra dalam yoga. Sumber gambar: www.owmbuffalo.com

Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk meningkatkan ketinggian remaja adalah dengan bersenam. Tidak sembarangan, latihan yang dilakukan memfokuskan pada latihan peregangan otot, seperti bola keranjang dan berenang. Dengan cara itu badan dapat kelihatan lebih sihat.

2. Mengekalkan berat badan yang ideal

Seperti yang telah disebutkan, remaja adalah 'masa perubahan dramatik'. Banyak perubahan badan akan berlaku, termasuk kemungkinan kegemukan. Sekiranya ini berlaku, proses pertumbuhan dapat terganggu.

Sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat menjelaskan, pada dasarnya, tanpa melakukan apa-apa, tubuh pada masa remaja secara semula jadi akan tumbuh hingga batas maksimum.

Namun, kegemukan boleh menghalang proses perkembangannya. Jadi, teruskan berat badan yang ideal agar proses pertumbuhan tidak terganggu, ya.

Baca juga: Cara mengira berat badan ideal yang harus anda ketahui

Cara meningkatkan ketinggian pada orang dewasa

Kedudukan duduk yang betul dapat meningkatkan postur. Sumber gambar: www.physioroom.com

Sebilangan orang dewasa mungkin tidak berpuas hati dengan postur mereka yang tidak terlalu tinggi. Malangnya, menurut Berita Perubatan Hari Ini, setelah berumur 18 tahun, tubuh telah berhenti mengalami tempoh pertumbuhan.

Pada akhir akil baligh, perubahan hormon menyebabkan 'plat pertumbuhan' mengeras, sehingga tulang tidak lagi 'memanjang'.

Hampir tidak ada teknik regangan atau senaman tertentu yang benar-benar dapat menjadikan tubuh orang dewasa lebih tinggi.

Adakah kaedah meningkatkan tinggi dengan ubat penambahbaikan berkesan?

Bagaimana dengan ubat penambah badan yang banyak diperdagangkan? Sehingga kini, belum ada penyelidikan saintifik yang dapat membuktikan keberkesanan ubat-ubatan ini.

Apa yang boleh anda lakukan ialah memperbaiki postur badan anda agar tetap tegak dan tidak lesu. Mengekalkan postur yang baik akan menjaga jarak antara tulang belakang, sehingga menjadikan seseorang kelihatan lebih tinggi. Beberapa cara adalah:

 • Letakkan bahu anda di belakang
 • Jaga kepala agar sesuai dengan badan
 • Letakkan kaki anda selebar bahu
 • Tarik perut ke arah tulang belakang
 • Amalkan postur duduk yang baik
 • Elakkan kaki melintang
 • Semasa duduk, atur ketinggian kerusi sehingga paha membentuk garis selari dengan lantai.

Baca Juga: Ibu Bapa Pendek Tidak Pasti Mengurangkan Anak, Inilah 10 Cara Meningkatkan Tinggi Mereka

Cara meningkatkan ketinggian dengan pembedahan

Bagi anda yang sudah dewasa dan badan anda tidak lagi membesar, pembedahan ini mungkin menyeronokkan.

Jadi ada prosedur perubatan pembedahan untuk mengangkat badan, atau juga dikenali sebagai pembedahan memanjangkan kaki. Prosedur ini melibatkan pendekatan pembedahan untuk merangsang pertumbuhan tulang di kaki.

Pendekatan ini sering melibatkan beberapa pembedahan untuk memanjangkan bukan sahaja kaki atau kaki tetapi juga tendon di kaki. Dengan pembedahan memanjangkan kaki Anda boleh meningkatkan ketinggian antara 5 hingga 8 cm yang anda tahu!

Pembedahan memanjangkan kaki biasanya dilakukan untuk membetulkan kaki yang tidak seimbang. Tetapi sekarang ada juga orang yang melakukannya untuk tujuan kosmetik, iaitu meningkatkan tinggi badan.

Bagaimana pembedahan ketinggian dilakukan?

Sumber Foto: Panjang Limbah

Doktor akan memotong tulang melalui sayatan selebar 1 cm. Selepas itu doktor akan membuat lubang yang digerudi ke tulang kaki dan kemudian membelahnya menjadi dua.

Batang logam dipasang di dalam dan dipegang di tempat menggunakan sejumlah skru. Batangnya kemudian perlahan-lahan dilanjutkan hingga 1 mm setiap hari.

Peranti akan diregangkan memanjang sehingga pesakit mencapai ketinggian yang diinginkan dan tulang mereka dapat sembuh kembali.

Selepas pembedahan, anda memerlukan pemulihan selama beberapa bulan setiap hari untuk membina mobiliti. Memanjangkan lebih dari 3 inci pada satu tulang dikaitkan dengan kadar komplikasi yang lebih tinggi.

Sekiranya anda mahu, prosedur pemanjangan yang sama sekali terpisah boleh dilakukan satu tahun kemudian pada tulang tulang (tibiae) untuk meningkatkan ketinggian hingga 2-3 inci (5-8 cm).

Adakah selamat untuk meningkatkan ketinggian dengan pembedahan?

Terdapat banyak kemungkinan komplikasi yang berkaitan dengan prosedur pembedahan memanjangkan anggota badan ini. Bermula dari perbezaan panjang kaki, kecederaan peregangan saraf, kontraksi otot / tendon yang menyebabkan sendi kaku dan artritis sendi.

Komplikasi perubatan boleh merangkumi trombosis urat dalam dan emboli lemak. Dalam kes yang jarang berlaku, tulang mungkin gagal sembuh sepenuhnya dan mungkin diperlukan pembedahan cantuman tulang.

Saraf mungkin meregang, yang kadang-kadang memerlukan pembedahan untuk menguraikan saraf. Otot dan tendon yang tegang mungkin memerlukan pembedahan memanjangkan tendon.

Masalah ini tidak mungkin berlaku dalam kebanyakan kes, tetapi jika ia berlaku, ia dapat diperbaiki secara pembedahan.

Baca juga: Ayo, lebih tinggi dengan 6 jenis latihan berikut

Petua untuk kelihatan lebih tinggi dengan pantas

Sekiranya anda ingin kelihatan lebih tinggi, anda boleh melakukan beberapa trik ketinggian sederhana.

Silap mata ini tidak memerlukan ubat yang lebih tinggi atau bahkan pembedahan, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba:

 • Amalkan postur yang baik: Postur yang tidak baik seperti bersendawa boleh membuat anda kelihatan lebih pendek
 • Pakai kasut dengan sol yang tinggi: Pilih kasut dengan tumit yang lebih tinggi atau pasangkan sisipan ke dalam kasut untuk menambah ketinggian beberapa inci.
 • Dapatkan otot untuk kelihatan dan merasa lebih kuat: Sekiranya anda merasa kecil secara umum, mengangkat berat untuk mendapatkan otot dapat menjadikan anda lebih berotot dan yakin

Tidak ada cara segera untuk meningkatkan badan anda, jangan lupa penerimaan

Walaupun anda mungkin tidak dapat memperoleh ketinggian sebanyak yang anda mahukan, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu diri anda menerima ketinggian anda sekarang.

Ingat bahawa ketinggian bukanlah segalanya. Walaupun anda lebih pendek atau mempunyai ketinggian yang tidak normal, anda tetap boleh berjaya dan bahagia.

Sebenarnya, terdapat banyak orang yang berjaya sepanjang sejarah dan bertubuh pendek. Walaupun sebilangan orang berpendapat bahawa kekurangan itu membuat anda kekurangan psikologi, para saintis membahaskan apakah ini benar

Jadi bukannya terus berlaku tidak selamat Kerana ketinggian anda, mengapa tidak belajar untuk menerima ketinggian anda sekarang. Kemudian fokus pada kekuatan dan kualiti terbaik anda?

Nah, itulah cara untuk meningkatkan ketinggian pada kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa yang perlu anda ketahui. Ayuh, mulailah memperhatikan tabiat harian agar postur tubuh anda terjaga!

Jangan ragu untuk berunding dengan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai melalui perkhidmatan Good Doctor dalam 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!