Kesihatan

Benzocaine

Benzocaine (benzocaine) adalah kelas ubat para-aminobenzoic ester (PABA) yang biasanya digunakan sebagai anestetik tempatan. Ubat ini pertama kali dikembangkan pada tahun 1890 di Jerman dan mendapat kebenaran untuk penggunaan perubatan pada tahun 1902.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ubat benzocaine, faedahnya, cara menggunakannya, dos dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa benzocaine?

Benzocaine adalah anestetik tempatan yang banyak digunakan sebagai penghilang rasa sakit. Ubat ini sering digunakan sebagai ramuan dalam salap anestetik untuk buasir. Ubat ini juga boleh didapati dalam beberapa bentuk dos, seperti oral, topikal, atau titisan.

Kadang-kadang, ubat ini juga digabungkan dengan kelas antipirin untuk membuat titisan mata, melegakan sakit telinga, atau membersihkan telinga.

Bentuk dos topikal umumnya digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dengan kerengsaan kulit ringan, sakit tekak, selaran matahari, kerengsaan vagina atau rektum, kuku kaki yang tumbuh ke dalam, atau buasir.

Apakah fungsi dan faedah benzocaine?

Benzocaine berfungsi sebagai ubat anestetik atau kebas tempatan. Ia berfungsi dengan menyekat isyarat saraf kesakitan di dalam badan.

Kesakitan yang berasal dari ujung saraf bebas disekat oleh benzocaine dengan menyekat saluran natrium sebelum menyebarkannya ke otak.

Secara amnya, ubat ini mempunyai kelebihan mengatasi dan mematikan beberapa keadaan kesakitan yang berkaitan dengan keadaan berikut:

1. Keadaan dermatologi

Ubat ini digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dan gatal sementara yang berkaitan dengan luka bakar kecil, selaran matahari, luka atau goresan kecil, gigitan serangga, atau kerengsaan kulit ringan.

Ubat ini secara amnya digunakan sebagai ubat tunggal. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan ubat ini dapat digabungkan dengan ubat-ubatan tertentu. Pertimbangan untuk kombinasi biasanya disebabkan oleh keadaan klinikal pesakit yang memerlukan tindakan rawatan yang cepat.

Ia biasanya digunakan dalam kombinasi tetap dengan antibakteri (misalnya, benzethonium chloride), antipruritic (misalnya, menthol), atau pelindung kulit (misalnya, calamine).

2. Buasir

Ubat ini juga boleh diberikan untuk merawat kesakitan yang disebabkan oleh buasir atau buasir. Ubat ini biasanya digunakan sebagai ubat tunggal untuk sementara menghilangkan rasa sakit dan gatal yang disebabkan oleh buasir.

Umumnya, ubat ini boleh didapati sebagai salap topikal yang digunakan di sekitar rektum. Aplikasi ini agak mudah dan boleh digunakan untuk mengubati sakit buasir ringan hingga sederhana.

3. Ejakulasi Pramatang

Ubat ini juga mempunyai petunjuk baru yang nampaknya berkesan dalam merawat ejakulasi dini. Ubat ini secara amnya boleh digunakan sendiri sebagai ubat tunggal untuk melambatkan ejakulasi dini.

Produk ubat boleh berupa salap topikal yang digunakan pada kawasan genital lelaki atau mungkin sebagai kondom pada era yang lebih moden. Selepas penggunaan ubat, ubat ini dapat membantu melambatkan permulaan ejakulasi buat sementara waktu.

4. Pelincir anestetik

Ia juga digunakan sebagai pelincir larut dalam air untuk anestetik topikal. Walau bagaimanapun, persediaan anestetik pelincir ubat ini tidak tersedia secara komersial di Amerika Syarikat dan beberapa negara. Penggunaan untuk petunjuk ini agak terhad.

Secara amnya, ubat ini digunakan sebagai anestetik tempatan dalam penyisipan kateter intratracheal, pharyngeal dan hidung.

Ia juga digunakan untuk mengurangi refleks faring dan trakea pada penyisipan tiub nasogastrik dan endoskopi, kateter urin, laringoskopi, proctoskop, sigmoidoskop, dan spekulasi vagina.

Walau bagaimanapun, beberapa laporan menunjukkan bahawa apabila digunakan pada membran mukus, ubat ini dapat menyebabkan methemoglobinemia. Sehingga penggunaan pelincir anestetik tidak lagi biasa.

5. Sakit telinga

Sifat anestetik tempatan ubat ini juga boleh digunakan untuk merawat kesakitan dan kerengsaan yang disebabkan oleh jangkitan telinga atau kecederaan.

Ubat ini hanya boleh digunakan untuk menghilangkan rasa sakit di telinga yang bukan disebabkan oleh bakteria. Biasanya boleh didapati sebagai titisan telinga. Dan itu bukan antibiotik sehingga tidak berkesan dalam menangani sakit telinga akibat jangkitan bakteria.

Jenama dan harga ubat Benzocaine

Ubat ini telah memperoleh izin pengedaran untuk penggunaan perubatan di Indonesia oleh Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM). Ubat ini termasuk dalam ubat keras jadi penggunaannya mesti dengan preskripsi doktor.

Beberapa jenama ubat ini seperti Borraginol-N dan Borraginol-S. Kedua-dua jenama ubat ini dihasilkan oleh PT. Takeda Indonesia.

Ubat ini secara amnya boleh didapati sebagai ubat yang dipatenkan bersama dengan ubat lain. Anda dapat melihat beberapa jenama ubat benzocaine dan harganya di bawah:

Ubat paten Benzocaine

 • Borraginol N Oinment 15gr. Penyediaan salap topikal untuk buasir yang mengandungi ekstrak akar lithospermic, aethylis aminobenzoas, dibucaine HCl, diphenhydramine, dan cetrimide. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp.103,771 / tiub.
 • Supositoria Borraginol N. Supositoria dimasukkan melalui dubur untuk merawat sakit buasir disertai dengan pendarahan. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp. 16.623 / tablet.
 • Salap Borraginol S 15gr. Penyediaan salap topikal yang bertujuan untuk merawat buasir disertai dengan pendarahan. Komposisi ubat ini mempunyai kandungan yang sama dengan Borraginol N plus lidocaine. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 140,311 / tiub.
 • Supositoria Borraginol S. Persediaan supositoria untuk merawat buasir atau buasir disertai dengan pendarahan. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 20,037 / tiub.
 • Prestasi Durex. Penyediaan ini adalah kondom dengan pelincir benzokain 5 peratus untuk mengelakkan ejakulasi dini. Anda boleh mendapatkan alat kontraseptif ini dengan harga Rp 30,751 / pcs.
 • Ubat pergigian Dentasol 10 ml. Penyediaan ubat pergigian untuk sariawan, radang gusi, sakit gigi, dan sakit akibat tumbuh gigi. Ubat ini mengandungi 63 mg benzokain, 0.2 mg cetylpyridinium, 0.85 mg barah, 0.77 mg mentol, dan 5 mg fenol. Anda boleh membeli ubat ini dengan harga IDR 8,076 / sebotol.
 • Supositori Superhoid. Persediaan supositoria mengandungi 1% benzocaine, 2% ZnO, 0.25% alukol. Ubat ini digunakan untuk kesakitan pada buasir luaran dan dalaman, fisur dubur, dan proctitis. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 7,295 / pcs.

Bagaimana anda mengambil benzocaine?

Baca arahan bagaimana menggunakan ubat yang tertera di label pakej ubat preskripsi atau panduan yang telah diarahkan oleh doktor. Ikut arahan penggunaan dan dos yang diberikan. Jangan gunakan melebihi dos yang disyorkan.

Tubuh anda mungkin menyerap benzokain yang lebih topikal jika anda menggunakannya terlalu banyak. Kulit yang cedera atau jengkel juga dapat menyerap lebih banyak ubat topikal daripada kulit yang sihat. Berhati-hati semasa menggunakan ubat topikal.

Gunakan jumlah terkecil yang diperlukan untuk menghilangkan kulit atau menghilangkan rasa sakit. Jangan gunakan sejumlah besar persediaan topikal. Jangan menutup kawasan kulit yang dirawat dengan pembalut atau balutan plastik tanpa arahan doktor.

Jangan gunakan persediaan topikal untuk merawat kawasan kulit yang besar atau luka tusukan yang mendalam. Elakkan menggunakan ubat pada lepuh, seperti luka bakar atau lecet yang teruk. Permohonan pada luka bakar boleh dilakukan setelah tindakan aseptik oleh pegawai perubatan.

Untuk merawat keadaan kulit yang ringan, sapukan lapisan nipis dari persediaan topikal di kawasan yang terjejas. Sekiranya menggunakan semburan, pegang bekas 12 hingga 24cm dari kulit. Jangan menyemburkan ubat ini ke wajah anda. Semburkan pada tangan, kemudian sapu ke muka. Elakkan terkena mata.

Bersihkan kawasan dengan sabun dan air sebelum menggunakan persediaan topikal. Basuh tangan sebelum dan selepas memasukkan suppositori rektum. Jangan mengambil persediaan tablet supositoria. Penyediaan ini hanya untuk kegunaan dubur.

Cara menggunakan supositoria: buka bungkusan, elakkan memegang supositoria terlalu lama kerana akan meleleh. Berbaring telentang dengan lutut ke dada. Masukkan supositoria ke dalam rektum (dubur) kira-kira 2.5cm. Masukkan hujung runcing terlebih dahulu.

Kekal berbaring selama beberapa minit semasa supositoria mencair. Anda mungkin merasa sedikit atau tidak selesa. Elakkan membuang air kecil atau buang air besar sekurang-kurangnya satu jam selepas menggunakan supositoria.

Hubungi doktor anda sekiranya gejala anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk dalam 7 hari pertama selepas mengambil ubat ini. Hubungi juga doktor sekiranya simptomnya hilang tetapi kemudian kembali lagi.

Untuk menggunakan titisan telinga:

 • Berbaring atau condongkan kepala dengan telinga ke atas. Buka saluran telinga dengan menarik telinga ke belakang dengan lembut, atau menarik cuping telinga ke bawah ketika memberikan ubat ini kepada anak kecil.
 • Pegang penitis terbalik di atas telinga dan masukkan jumlah dos yang betul ke telinga.
 • Tetap berbaring dengan kepala miring sekurang-kurangnya 2 minit. Anda boleh menggunakan sehelai kapas untuk menutup telinga dan mengelakkan ubat keluar.
 • Jangan menyentuh hujung pipet atau meletakkannya terus di telinga kerana hujungnya mungkin tercemar. Lap hujung dengan tisu bersih tetapi jangan mencucinya dengan air atau sabun.

Sekiranya merawat sakit tekak, hubungi doktor anda jika sakitnya teruk atau berlanjutan lebih dari 2 hari. Terutama jika anda juga mengalami demam, sakit kepala, ruam kulit, bengkak, mual, muntah, batuk, atau masalah pernafasan.

Simpan salap dan titisan topikal pada suhu bilik dari kelembapan dan panas terik. Suppositori harus disimpan di dalam peti sejuk, tetapi tidak dibekukan.

Berapakah dos benzokain?

Dos dewasa

Anestesia permukaan mulut dan tekak

Sebagai gel, pasta, semburan atau larutan hingga 20 peratus boleh diberikan dos hingga 4 kali sehari. Penggunaan hanya digunakan pada kawasan yang terjejas.

Sakit tekak

 • Sebagai tablet, dos biasa 10 mg dapat diberikan untuk larut perlahan di mulut dan diulang setiap 2 jam jika diperlukan.
 • Sebagai semburan boleh diberikan dos 3 semburan (3mg) ke bahagian belakang tekak. Dos diulang setiap 2-3 jam.
 • Dos maksimum: 8 dos biasa setiap hari.

Analgesia topikal dan anestesia

Sebagai semburan 5-20 peratus, krim, salap, losyen, gel atau larutan: Sapukan 3-4 kali sehari.

Dos anak

Sakit tekak

Berumur 6-12 tahun

 • Sebagai semburan boleh diberikan dos biasa 1 semburan (1 mg) ke bahagian belakang tekak. Dos diulang setiap 2-3 jam.
 • Dos maksimum: 8 dos biasa setiap hari.

Adakah benzocaine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan ubat ini dalam kategori ubat C.

Kajian penyelidikan pada haiwan eksperimen telah menunjukkan risiko kesan sampingan janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, tidak ada kajian terkawal yang lebih mencukupi pada wanita hamil. Penggunaan ubat dilakukan dengan alasan bahawa manfaat ubat tersebut lebih besar daripada risikonya.

Setakat ini, tidak ada data yang mencukupi sama ada ubat ini dapat diserap dalam susu ibu. Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat ini jika anda hamil atau menyusu.

Apakah kesan sampingan benzocaine yang mungkin?

Risiko kesan sampingan mungkin berlaku kerana penggunaan ubat-ubatan yang tidak sesuai dengan dos atau kerana tindak balas badan pesakit. Berikut adalah kesan sampingan benzocaine:

Persediaan topikal yang digunakan di mulut boleh menyebabkan keadaan di mana oksigen dalam tisu badan menjadi sangat rendah. Keadaan yang berpotensi membawa maut ini disebut methemoglobinemia. Keadaan ini boleh berlaku selepas satu penggunaan benzocaine atau beberapa penggunaan.

Tanda dan gejala boleh berlaku dalam beberapa minit atau sehingga 2 jam selepas menggunakan benzokain topikal di mulut atau tekak.

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami kesan sampingan berikut:

 • Sakit kepala, keletihan, kebingungan
 • Denyutan jantung yang cepat
 • Rasa pening atau sesak nafas
 • Wajah pucat, biru atau kelabu pada kulit, bibir, atau kuku.
 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Kulit kemerahan dan melepuh, menyengat di tempat ubat digunakan
 • Bengkak, panas, atau kemerahan
 • Tanda-tanda jangkitan.

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat penggunaan benzokain termasuk:

 • Sengatan ringan, terbakar, atau gatal di tempat ubat digunakan
 • Sakit atau kemerahan pada kulit
 • Serpihan putih kering di mana ubat itu digunakan.

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan ubat ini jika anda pernah mengalami methemoglobinemia atau riwayat alergi benzokain sebelumnya.

Jangan gunakan ubat ini pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun. Risiko kesan sampingan lebih cenderung pada kanak-kanak.

Overdosis ubat mati rasa boleh menyebabkan kesan sampingan yang membawa maut jika terlalu banyak ubat diserap oleh kulit dan masuk ke aliran darah. Ini boleh berlaku jika anda mengambil lebih daripada dos yang disyorkan.

Overdosis yang fatal telah berlaku semasa ubat mati rasa digunakan tanpa nasihat perubatan dari doktor (Contohnya semasa prosedur kosmetik seperti laser penyingkiran rambut).

Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika selamat menggunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah keadaan berikut:

 • Sejarah peribadi atau keluarga metemoglobinemia atau kekurangan enzim genetik
 • Asma, bronkitis, emfisema, atau gangguan pernafasan lain
 • Penyakit jantung
 • Sekiranya anda merokok.

Tanya doktor anda sebelum menggunakan ubat ini jika anda hamil atau menyusui bayi.

Sekiranya anda menggunakan benzokain topikal ke dada, elakkan kawasan yang mungkin bersentuhan dengan mulut bayi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!