Kesihatan

Sembelit Bayi, Apa Punca dan Bagaimana Mengatasinya?

Pada orang dewasa, sembelit boleh ditafsirkan sebagai keadaan buang air besar kurang dari tiga kali seminggu. Sudah tentu tanda ini mudah dilihat. Tetapi bagaimana jika bayi mengalami sembelit, adakah ia menunjukkan tanda yang sama?

Malangnya, kekerapan pergerakan usus untuk orang dewasa dan bayi tidak sama. Terutama pada bayi baru lahir. Untuk itu, untuk lebih memahami bayi dengan sembelit, mari lihat penjelasan lengkapnya.

Baca juga: Ibu, mari kita kenali sebab dan cara mengatasi sembelit semasa kehamilan

Apa itu bayi yang mengalami sembelit?

Sembelit atau sembelit boleh ditafsirkan sebagai masa untuk membuang air kecil yang kurang kerap daripada biasa. Atau keadaan pergerakan usus yang keras. Walau bagaimanapun, keadaan ini sukar dikenali pada bayi. Kerana sudah tentu bayi tidak dapat menyampaikan apa yang dirasakannya.

Sementara itu, tidak ada waktu yang pasti berapa kali kekerapan buang air besar pada bayi. Secara amnya, bayi yang hanya diberi susu ibu akan membuang air besar setiap beberapa hari. Sementara bayi yang diberi susu formula, boleh mengalami buang air besar setiap hari.

Oleh itu, sukar untuk mengenali bayi yang mengalami sembelit. Tetapi sama seperti sembelit pada orang dewasa, bayi yang mengalami sembelit juga akan mengalami masalah buang air besar kerana najis keras. Oleh itu, anda dapat mengetahui sama ada bayi anda sembelit dari ciri yang ditunjukkan oleh anak.

Gejala bayi sembelit

 • Bayi kelihatan tidak selesa ketika mendorong
 • Menangis kerana kotoran sukar dikeluarkan
 • Anak itu cerewet setiap kali dia akan membuang air besar
 • Bayi mendorong dengan kuat sehingga wajahnya kelihatan merah
 • Kehadiran darah di dalam najis bayi. Mengerat dengan kuat boleh menyebabkan air mata kecil di sekitar dubur dan menyebabkan darah terbawa najis
 • Kotoran kelihatan keras, atau kelihatan seperti tanah liat
 • Perut keras, kencang dan besar
 • Enggan menyusu kerana dia merasa kenyang dan tidak selesa.

Apa yang menyebabkan sembelit pada bayi?

Bayi yang mengalami sembelit di bawah usia satu tahun adalah normal. Terdapat pelbagai sebab yang menjadikan bayi lebih sukar atau kurang kerap melakukan buang air besar. Berikut adalah beberapa sebab yang paling biasa.

 • Pencernaan yang masih berkembang. Sebilangan bayi mempunyai usus yang lambat dicerna, jadi mereka membuang air besar lebih jarang. Tetapi ini sebenarnya perkara yang wajar berlaku.
 • Kesan susu formula. Bayi yang diberi susu ibu kurang sembelit daripada bayi yang diberi susu formula. Ini boleh berlaku kerana pencampuran susu dan air yang tidak betul.
 • Perubahan dalam diet. Bayi yang mula memakan makanan pejal atau makanan pelengkap (MPASI) juga sering mengalami sembelit. Ini dapat diatasi dengan mengubah diet dan menyusun semula pengambilan yang boleh menjadikan najis bayi lebih lembut.

Sebagai tambahan kepada keadaan biasa yang telah disebutkan, sembelit pada bayi juga dapat terjadi kerana:

 • Demam
 • Kekeringan
 • Penggunaan ubat-ubatan tertentu
 • Keadaan tertentu seperti masalah struktur dalam usus.

Baca Juga: Sembelit Membuat Anda Tidak Selesa, Mari Makan 10 Makanan Ini!

Bagaimana mengatasinya?

Sekiranya anda melihat ciri-ciri bayi yang mengalami sembelit, cara berikut boleh dilakukan untuk mengatasinya.

Pilihan susu

Sekiranya anda memberi susu formula, anda boleh mencuba menukar susu atau mengubah corak penyusuan anda dan juga memperhatikan bagaimana susu dibuat agar konsistensinya betul.

Sekiranya anda hanya menyusu, cubalah menjaga makanan. Mungkin bayi peka terhadap kandungan makanan yang dimakan oleh ibu yang dibawa dalam susu ibu. Walaupun perkara ini jarang berlaku.

Pilihan MPASI

Apabila makanan pejal dimulakan, pencernaan anak anda mungkin akan terkejut dan membuat penyesuaian. Ini sering menyebabkan sembelit. Untuk mengelakkannya, Moms dapat menyediakan asupan yang mengandung serat tinggi agar lebih mudah dicerna, seperti:

 • Brokoli
 • Pir
 • Plum
 • Dan epal.

Lebih banyak cecair

Untuk bayi yang telah memulakan pepejal, anda boleh memberi makanan yang mengandungi banyak air. Ambil jus pir misalnya. Jus pir dapat membantu kontrak usus anak. Ia juga memudahkan bayi membuang air besar dengan lebih cepat.

Urut bayi

Urut lembut pada perut bayi dapat membantu merangsang usus untuk membuang air besar. Lakukan dengan lembut sekali-sekala, akan membantu anak membuang air besar.

Sekiranya langkah di atas tidak berfungsi untuk bayi yang mengalami sembelit, anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Purgatif. Julap over-the-counter terdapat di farmasi untuk kanak-kanak berumur lebih dari 6 bulan. Sekiranya anda tidak pasti, berbincanglah dengan doktor anda sebelum memberi ubat kepada bayi anda.
 • Suppositori gliserin. Dilaporkan dari WebMDUbat ini diletakkan terus di dubur bayi untuk merangsang pergerakan usus. Ubat ini juga dijual di kaunter, tetapi anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan pakar pediatrik anda.

Demikian maklumat mengenai sembelit pada bayi. Anda boleh segera membawa anak anda berjumpa doktor sekiranya anda merasa memerlukan lebih banyak maklumat. Atau berjumpa doktor kami.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!