Kesihatan

Jangan Salah! Inilah Cara Menggunakan Insulin Dengan Betul

Bukan sesuatu yang asing bagi penghidap diabetes dengan ubat yang satu ini. Insulin berguna untuk mengawal kadar gula darah di dalam badan. Mari kita fahami lebih lanjut mengenai ubat ini!

Baca Juga: Ucapkan Selamat Tinggal Parut, Inilah Cara Menghilangkannya

Definisi insulin

Insulin adalah hormon yang dibuat di pankreas untuk membantu sel-sel tubuh memproses glukosa darah menjadi tenaga. Glukosa yang berasal dari karbohidrat makanan akan dicerna dan diubah menjadi glukosa yang dilepaskan ke aliran darah.

Di sana terdapat insulin untuk membantu sel-sel di seluruh badan menyerap glukosa dan menggunakannya sebagai tenaga.

Sekiranya tidak ada cukup insulin dalam darah, sel-sel badan akan mula kelaparan. Insulin yang tidak mencukupi bermaksud glukosa tidak dapat dipecah dan bermaksud sel tidak dapat menggunakannya. Akibatnya, lemak mula dipecah untuk menghasilkan tenaga.

Ubat insulin suntikan

Suntikan insulin adalah ubat khas untuk penghidap diabetes untuk mengawal gula darah. Memberi suntikan insulin juga dikenali sebagai terapi insulin.

Ubat insulin yang disuntik adalah hormon buatan yang komposisinya sama atau sama dengan insulin semula jadi yang dihasilkan oleh tubuh manusia.

Cara menggunakannya tidak boleh diminum seperti tablet, tetapi dalam bentuk suntikan suntikan terus ke badan. Ini kerana jika ubat ini bercampur dengan enzim pencernaan di dalam badan, maka ubat ini tidak dapat berfungsi.

Fungsi insulin suntikan

Fungsi ubat insulin adalah untuk mengawal kadar gula darah atau glukosa dalam darah. Sebagai tambahan, ubat ini digunakan untuk merawat dan mengubati diabetes mellitus di mana pesakit tidak dapat mengawal kadar gula darah di dalam tubuhnya.

Anda tidak boleh mendapatkannya secara sembarangan, kerana ubat ini tidak terdapat di farmasi. Ubat suntikan ini hanya boleh didapati di doktor setelah pesakit berunding mengenai diabetesnya.

Ubat ini dalam bentuk cecair yang dimasukkan ke dalam badan melalui suntikan. Suntikan ini biasanya dilakukan pada kulit sehingga mengalir lebih cepat di aliran darah sehingga berfungsi lebih cepat.

Jenis suntikan insulin

Insulin yang bertindak pantas

Jenis suntikan ini berfungsi dengan sangat cepat dalam menurunkan kadar gula darah di dalam badan, jadi suntikan ini harus digunakan 15 minit sebelum makan. Beberapa contoh insulin bertindak cepat:

 • insulin lispro (humalog)

Suntikan ini hanya mengambil masa sekitar 15-30 minit untuk sampai ke urat. Sekiranya menurunkan kadar gula dalam darah mengambil masa sekitar 30-60 minit dan dapat mengekalkan gula darah normal selama 3-5 jam.

 • insulin asprate (ahli novologi)

Suntikan ini hanya mengambil masa sekitar 10-20 minit untuk mencapai urat. Sekiranya menurunkan kadar gula dalam darah memerlukan masa sekitar 40-50 minit dan dapat mengekalkan gula darah normal selama 3-5 jam.

 • gluisin insulin (apidra)

Suntikan ini hanya memerlukan 20-30 minit untuk memasuki urat. Sekiranya untuk menurunkan kadar gula dalam darah mengambil masa sekitar 30-90 minit dan dapat mengekalkan gula darah selama 1-2,5 jam.

Insulin bertindak pendek

Jenis suntikan ini juga dapat menurunkan kadar gula dalam darah dengan cepat, walaupun tidak secepat bertindak cepat. Suntikan ini biasanya akan diberikan sekitar 30-60 minit sebelum makan.

Novolin adalah contoh suntikan jenis ini, suntikan ini dapat memasuki saluran darah dalam masa 30-60 minit. Suntikan ini boleh memakan masa sekitar 2-5 jam dan mengekalkan kadar gula dalam darah hingga 5-8 jam.

Insulin yang bertindak panjang

Suntikan jenis ini boleh bertahan sehingga satu hari. Biasanya pesakit kencing manis banyak menggunakannya pada waktu malam dan hanya sekali sehari.

Biasanya jenis ini akan digabungkan dengan jenis lain seperti bertindak pantas atau bertindak pendek, berikut adalah contoh:

 • Insulin glargine (lantus, toujeo). Suntikan ini dapat memasuki saluran darah dalam masa 1-1.5 jam dan mengekalkan kadar gula dalam darah selama lebih kurang 20 jam.
 • Insulin detemir (Levemir). Suntikan ini dapat memasuki saluran darah dalam 1-2 jam dan berfungsi selama 24 jam.
 • Insulin degludec (Tresiba). Suntikan ini dapat memasuki urat dalam masa 30-90 minit dan berfungsi selama 42 jam.

Menggunakan insulin suntikan dengan betul

Sebelum anda menyuntik ubat ini, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, termasuk:

 • Sediakan picagari

Pastikan anda mencuci tangan sebelum menyuntiknya ke dalam badan anda. Selepas itu, pastikan jarum masih ditutup dan steril.

Buka penutup jarum dan tarik pelocok untuk mengisi udara ke dalam bekas ubat ini. Kemudian tarik seberapa banyak yang anda perlukan.

 • Sediakan sebotol insulin

Pastikan kedudukan botol menghadap ke atas, kemudian masukkan udara yang dibawa ke dalam botol. Ini berguna untuk menyamakan tekanan di dalam botol agar lebih mudah ditarik.

 • Memindahkan insulin ke picagari

Letakkan botol kecil yang mengandungi ubat terbalik. Sekiranya anda sudah mengeluarkannya dari botol yang sama, bersihkan terlebih dahulu dengan tisu yang mengandungi alkohol.

Kemudian arahkan suntikan dengan jarum ke atas, dan suntikan ke dalam botol. Pastikan hujung jarum berada di dalam cecair, bukan udara di dalam botol.

Selepas itu, tarik pelocok pada jarum suntik untuk memindahkan cecair dari botol ke jarum suntik mengikut dos yang disyorkan.

 • Keluarkan gelembung

Setelah cecair berada di dalam picagari, ketuk jarum suntik dengan lembut menggunakan jari anda. Ini berguna untuk menghilangkan gelembung di dalam tiub sehingga dos yang dimasukkan sesuai dengan dos.

 • Sediakan kawasan suntikan

Suntikan ini boleh dilakukan pada kulit di sekitar perut, pergelangan tangan, kaki, dan punggung. Walau bagaimanapun, yang paling cepat bekerja di sekitar perut dan yang paling lama bekerja di sekitar punggung.

Jangan lupa membersihkan kawasan suntikan dengan alkohol. Pastikan kawasan suntikan kering sebelum anda menyuntiknya. Jangan sekali-kali melakukan suntikan di kawasan berhampiran pusar dengan jarak 5 cm.

dos insulin

Dos untuk setiap orang berbeza-beza bergantung pada keadaan masing-masing. Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat ini.

Diabetes diabetes jenis 1

 • Dos awal: 0.2-0.4 unit / kg / hari subkutan (SC) dibahagikan setiap 8 jam atau lebih kerap.
 • Dos penyelenggaraan: 0,5-1 unit / kg / hari dibahagi setiap 8 jam atau lebih kerap biasanya diberikan kepada pesakit dengan ketahanan insulin (contohnya kerana kegemukan).
 • Kira-kira 50-75% daripada keseluruhan keperluan ubat ini akan diberikan sebagai perantaraan atauinsulin bertindak diberikan dalam 1-2 suntikan, tindakan cepat harus digunakan sebelum makan untuk memenuhi keseimbangan yang diperlukan.
 • Kombinasi insulin yang diprediksi tersedia untuk menyediakan komponen insulin yang bertindak pantas pada masa yang sama dengan komponen insulin yang bertindak panjang.

Diabetes diabetes jenis 2

Jenis diabetes ini tidak dapat dikendalikan dengan diet, senaman, atau ubat oral. Biasanya dos yang disyorkan ialah 10 unit / hari SC atau 0.1-0.2 unit / kg / hari pada waktu malam atau dibahagi setiap 12 jam.

 • Pagi

Memandangkan dua pertiga daripada keperluan harian dan nisbah insulin biasa untuk NPH 1: 2

 • Petang

Memandangkan sepertiga dari keperluan harian dan nisbah insulin biasa untuk NPH 1:

Jangan sesekali berhenti, menukar, atau bahkan meningkatkan dos ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda. Ini boleh membawa maut dan membahayakan keadaan anda.

kesan sampingan insulin

Kesan sampingan ubat untuk setiap orang berbeza-beza bergantung pada keadaan penghidapnya. Terdapat beberapa kemungkinan kesan sampingan yang berlaku seperti penurunan kadar kalium darah.

Biasanya dicirikan oleh berpeluh, pucat, merasa lapar, berdebar-debar, dan pening.

Selain itu, anda akan mengalami bengkak, kemerahan, dan gatal di bahagian badan yang disuntik. Lebih berbahaya lagi, anda boleh mengalami kejang, tidak sedarkan diri, dan penurunan gula darah secara drastik.

Sekiranya anda merasakan kesan sampingan yang tidak mereda atau bertambah buruk, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan segera.

Interaksi dadah

Menggunakan beberapa ubat pada masa yang sama boleh menyebabkan interaksi ubat. Beritahu doktor anda jika anda ingin menggunakan ubat ini bersama dengan salah satu ubat berikut:

 • Ubat diabetes lain seperti metformin, ACE inhibitor, fluoxetine, pentoxifylline, atau sulfonamide antibiotik boleh meningkatkan kesan hipoglikemik atau turun di bawah gula darah normal.
 • Danazol, diuretik, glukagon, isoniazid, kortikosteroid, klorpromazin, hormon tiroid, estrogen, progestin seperti pil kawalan kelahiran, antipsikotik dapat mengurangkan kesan insulin dalam menurunkan gula darah.
 • Pioglitazone dapat meningkatkan risiko kenaikan berat badan dan pengumpulan cecair di bahagian tertentu badan seperti kaki.

Baca Juga: Manfaat Air Kelapa Yang Hebat Untuk Wanita Hamil, Apa Manfaatnya?

Amaran dadah

Beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum menggunakan ubat ini, antara lain:

 • Mempunyai gangguan fungsi ginjal, penyakit tiroid, penyakit hati, hipoglikemia, yang merupakan keadaan di mana kadar gula darah berada di bawah had normal.
 • Hipokalemia adalah keadaan di mana tahap kalium berada di bawah had normal dan gangguan penglihatan.
 • Semasa mengandung, berjumpa doktor dengan segera sebelum menggunakan ubat ini. Kerana diabetes boleh menjadi lebih teruk jika keadaan anda hamil.
 • Elakkan minum minuman beralkohol kerana boleh mempengaruhi gula darah
 • Rujuk doktor jika anda mengambil ubat-ubatan herba atau makanan tambahan yang menyebabkan interaksi ubat yang tidak diingini.
 • Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan atau berlebihan
 • Periksa kadar gula darah secara berkala agar tetap normal.

Nah, sekarang anda faham mengenai ubat ini bukan? Jadi jangan salah gunakan. Sekiranya tidak betul digunakan, ubat ini boleh membahayakan anda. Cuba berhati-hati dan berhati-hati agar tidak melakukan kesalahan.

Diabetes sebenarnya dapat diubati jika anda rajin dan patuh dengan nasihat doktor. Ikuti peraturan dan nasihat doktor agar proses penyembuhan anda lebih cepat. Ingat, anda juga harus menerapkan kehidupan yang sihat untuk mengelakkan pelbagai penyakit.

Ubah gaya hidup anda seperti makan makanan yang sihat dan berkhasiat, kerana sumber diabetes kebanyakannya disebabkan oleh makanan yang tidak sihat. Oleh itu, pilih makanan yang sihat dan berkhasiat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!