Kesihatan

8 Gejala Paru-Paru Basah Yang Tidak Boleh Diabaikan

Paru-paru basah adalah penyakit yang tidak boleh dipandang rendah. Ini menjadi penting, kerana paru-paru adalah organ penting manusia yang diperlukan untuk proses pernafasan. Lalu, apakah gejala paru-paru basah yang dapat dirasakan seseorang?

Baca juga: Ayuh, kenali gejala awal HIV sejak usia dini

Apa itu paru-paru basah?

Nama paru-paru basah itu sendiri telah menjadi hal yang tidak asing lagi di telinga masyarakat Indonesia, walaupun penyakit ini tidak mempunyai istilah perubatan.

Pneumonia merujuk kepada keradangan yang disebabkan oleh lebihan cairan di rongga antara dada dan paru-paru, iaitu membran pleura.

Oleh itu, paru-paru basah dapat disebut sebagai efusi pleura. Beberapa gejala juga serupa dengan radang paru-paru, radang paru-paru yang kini menjadi perhatian umum sejak wabak COVID-19 bermula. Lalu, apakah gejala paru-paru basah pada badan?

Gejala paru-paru basah

Terdapat lapan gejala radang paru-paru yang dapat dirasakan seseorang. Semuanya berkaitan dengan aktiviti organ manusia itu sendiri, seperti bernafas, berpeluh berlebihan, sakit dada, dan beberapa tanda lain.

Baca juga: 8 Manfaat Kesihatan Tomato yang Perlu Anda Ketahui

1. Gejala paru-paru basah semasa bernafas

Salah satu gejala yang paling biasa dirasakan oleh banyak orang dengan radang paru-paru adalah dispnea atau kesukaran bernafas. Kesukaran bernafas dicirikan oleh pernafasan berat atau sesak nafas, sama seperti ketika seseorang menghidap asma.

Dyspnea atau kesukaran bernafas boleh berlaku kerana efusi pleura itu sendiri memberi kesan serius pada organ sistem pernafasan manusia, seperti diafragma dan otot dinding dada. Oleh itu, proses pernafasan tidak berjalan seperti biasa.

Paru-paru, yang merupakan organ utama dalam proses pernafasan, tidak berfungsi secara optimum kerana cecair yang terkumpul di rongga pleura.

2. Gejala paru-paru basah di dada

Tidak hanya bernafas, paru-paru di sekitar dada juga boleh menyebabkan kesakitan. Ia disebabkan oleh kerengsaan atau keradangan dari penumpukan cecair di lapisan pleura itu sendiri.

Kesakitan mungkin berbeza dari satu pesakit ke pesakit yang lain. Semuanya bergantung pada keseriusan penyakit efusi pleura yang dialami. Sekiranya dijelaskan, rasa sakit di dada sama dengan sensasi ditikam oleh objek tajam.

Secara amnya, kesakitan akibat efusi pleura tertumpu di dinding dada atau bahagian atas perut. Apa yang jelas, tidak jauh dari paru-paru berada. Kesakitan yang tidak dapat ditanggung juga disebabkan oleh kerengsaan diafragma, ia boleh menjadi lebih teruk jika anda tidak mendapatkan rawatan perubatan dengan segera.

3. Demam

Beberapa kalangan perubatan bersetuju bahawa demam pada manusia boleh terjadi kerana sistem kekebalan tubuh berfungsi melawan virus penyebab penyakit. Ini juga berlaku untuk demam yang merupakan gejala paru-paru basah.

Menurut Aaron Glatt, pakar kesihatan di Infectious Diseases Society of America, suhu badan manusia yang tinggi menunjukkan aktiviti penentangan antara sistem imun badan dan virus yang menyebabkan keradangan atau kerengsaan. Dalam kes ini, ia berlaku di paru-paru.

Walaupun boleh kembali normal, rawatan perubatan agak diperlukan untuk mengatasinya.

Rawatan perubatan diperlukan kerana suhu badan yang tinggi pada pesakit dengan radang paru-paru bukanlah demam biasa, tetapi disebabkan oleh virus yang dapat mengambil alih fungsi sel di paru-paru, organ yang paling penting untuk bernafas.

4. Batuk

Gejala paru-paru basah dalam bentuk batuk biasanya berlaku pada kategori ringan dan tidak terlalu parah. Walaupun begitu, tanda-tanda ini tidak boleh dipandang remeh, kerana dapat memperburuk keadaan.

Batuk yang disebabkan boleh menjadi ringan, kerana pengeluaran dahak atau kahak tidak termasuk dalam kategori berat. Ini akan berbeza apabila paru-paru basah menjadi sebahagian daripada radang paru-paru, pengeluaran lendir atau kahak akan meningkat.

Gejala batuk dapat membantu doktor mengenal pasti apa yang sebenarnya berlaku di paru-paru. Seseorang yang menghidap radang paru-paru akan cenderung mengalami kahak. Walau bagaimanapun, sistem imun yang baik dapat mencegah gejala ini daripada berlaku.

Baca juga: 6 Cara Mudah Mencegah Batuk dan Selsema yang Berkesan dan Praktikal

5. Gegaran badan

Sekiranya anda sering menggigil tanpa sebab, tidak mustahil ia adalah gejala paru-paru basah. Tubuh menggigil atau menggoncang secara tiba-tiba tanpa sebab dipicu oleh pertumbuhan bakteria dalam aliran darah.

Menurut Charles Dela Cruz, seorang profesor di Sekolah Perubatan Yale, Amerika Syarikat, kegelisahan pada gejala penyakit ini biasanya terjadi secara intensif, dan tanpa ada tanda-tanda.

Gegaran badan biasanya disertai dengan gejala pneumonia lain, seperti demam dan pening. Oleh itu, jika anda merasakan ketiga-tiga gejala ini pada masa yang sama, segera berjumpa doktor, ya.

6. Mudah berpeluh

Selain demam, tubuh akan memberikan reaksi khas lain dari aktiviti daya tahan sel imun terhadap virus atau bakteria, iaitu berpeluh. Dalam simptom ini, peluh yang keluar dari pori-pori kulit menunjukkan adanya bakteria yang juga mengalir dalam darah.

Dengan banyak peluh yang keluar tanpa melakukan aktiviti berat seperti bersukan, kulit akan terasa lebih lembap. Jangan memandang ringan gejala ini, kerana itu mungkin tanda sepsis, yang merupakan komplikasi berbahaya yang disebabkan oleh jangkitan atau keradangan.

7. Kepala Pening

Apabila sepsis berlaku, ini bermaksud badan anda tidak berada dalam keadaan baik. Terdapat 'kekacauan' yang berlaku di saraf dan aliran darah. Ini akan menjadikan kepala, di mana otak sebagai pusat saraf berada, merasa pening.

Selain itu, gejala lain yang akan muncul adalah penurunan tekanan darah, kebingungan, dan penurunan produksi air kencing. Apabila anda sudah merasa pening, cemas, dan keliru, tidak ada alasan untuk tidak pergi ke doktor.

Baca juga: Vertigo: Punca, Rawatan, dan Cara Mencegahnya

Baca juga: Fahami Jenis Kolesterol, Faedah dan Risiko

8. Gejala radang paru-paru yang tidak biasa

Gejala paru-paru basah tidak terhad kepada perkara di atas, tetapi ada tanda-tanda lain. Sebagai contoh, pada kanak-kanak kecil dan kanak-kanak, terdapat gejala yang tidak spesifik seperti dehidrasi. Bayi atau balita akan lebih kerap menangis kerana merasa dahaga yang luar biasa.

Itulah beberapa gejala paru-paru basah yang perlu anda ketahui. Apabila keadaan dirasakan semakin teruk, segera hubungi doktor untuk mengelakkan yang paling teruk, ya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!