Kesihatan

Adakah Mata Anda Tolak? Ketahui jawapannya melalui 3 ujian berikut

Mata adalah salah satu organ tubuh yang berperanan penting dalam aktiviti seharian. Itulah sebab mengapa penglihatan yang optimum adalah suatu keharusan.

Jadi, kapan terakhir kali anda diperiksa? Tahukah anda bahawa mata anda harus diperiksa secara berkala untuk mengesan gangguan yang berlaku lebih awal?

Mengapa anda memerlukan ujian mata tolak?

Ujian ini sangat disarankan sekiranya anda sukar melihat objek dari jarak jauh, atau hanya dapat melihat sesuatu dengan jelas pada jarak yang sangat dekat.

Miopia berlaku apabila bola mata terlalu panjang atau kornea terlalu melengkung. Akibatnya, cahaya yang masuk menjadi tidak fokus sehingga objek yang jauh kelihatan kabur.

Ujian mata minus itu sendiri boleh dilakukan dengan beberapa prosedur. Tujuannya adalah untuk mengukur kemampuan mata untuk memfokuskan cahaya, serta menentukan lensa optik yang diperlukan untuk penglihatan yang lebih baik.

Baca juga: Resipi Mangkuk Smoothies untuk Makanan Sahur, Mudah dan Sihat!

Diagnosis mata tolak

Doktor akan membuat diagnosis dengan melihat gejala dan sejarah perubatan anda. Beberapa simptom biasa adalah:

  1. Penglihatan jarak jauh yang lemah
  2. Mesti melihat objek dari jarak yang sangat dekat
  3. Kepekatan yang lemah di sekolah atau di tempat kerja
  4. Kerap menyipit ketika cuba melihat objek

Dalam beberapa kes, aduan yang biasanya timbul juga termasuk sakit kepala di depan, dan penglihatan berganda.

Sejarah perubatan yang menjadi perhatian khusus adalah sama ada terdapat ahli keluarga yang menghidap diabetes, glaukoma, dan rabun jauh.

Pelbagai pilihan untuk ujian mata tolak

Dilaporkan NCBITerdapat beberapa jenis ujian yang boleh dilakukan untuk mengetahui sama ada mata anda kurang atau tidak. Masing-masing biasanya disesuaikan dengan usia dan keadaan mata.

1. Ujian pemeriksaan fizikal mata

Ini adalah bahagian yang paling biasa dalam pemeriksaan awal untuk menentukan keadaan mata seseorang. Biasanya ujian ini dilakukan dengan melihat struktur luar mata dan menggunakan mikroskop.

2. Ujian mengukur ketajaman visual

mengikut AOA, ujian ini memerlukan anda mengenal pasti huruf pada grafik dengan jarak tertentu. Ujian ini bertujuan untuk mengukur ketajaman visual, yang ditulis sebagai pecahan, misalnya 20/40.

Nombor teratas adalah jarak standard ketika ujian dilakukan (20 kaki atau kira-kira 6 meter), sementara nombor bawah adalah jarak untuk pembacaan ukuran fon terkecil.

Seseorang yang mempunyai ketajaman visual 20/40 dapat mengenal pasti huruf dalam jarak 20 kaki dan tinggi 40 kaki. Ketajaman penglihatan jarak normal sahaja adalah 20/20, walaupun banyak orang mempunyai penglihatan 20/15 (lebih baik).

Baca juga: Harus Tahu, Ini Banyak Khasiat Bayam untuk Kesihatan Tubuh

Langkah-langkah ujian ketajaman visual

  1. Gambarajah Snellen dalam bentuk poster yang membaca abjad dalam pelbagai ukuran diletakkan 6 meter dari anda
  2. Pegawai kemudian akan membersihkan okluder (sejenis lubang jarum yang berfungsi untuk memusatkan cahaya) menggunakan kad atau tisu bersih
  3. Anda kemudian akan diminta untuk menutup sebelah mata tanpa menekannya
  4. Ujian satu mata akan bermula di bahagian atas poster, di mana anda akan diminta untuk membaca huruf pada rajah
  5. Doktor akan merakam ketajaman visual dalam bentuk pecahan untuk mengukur ketajaman penglihatan anda
  6. Sekiranya anda tidak dapat melihat huruf pada baris 6/6, mungkin terdapat kesalahan pembiasan, seperti rabun atau rabun

3. ujian lubang jarum

lubang jarum ujian atau ujian menggunakan alat penguji lubang jarum bukan sahaja dapat mengetahui sama ada mata anda minus atau tidak, tetapi juga dapat menentukan sama ada masalah ketajaman penglihatan yang anda alami adalah hasil daripada kesalahan biasan atau tidak.

Sekiranya demikian, ini masih boleh diperbaiki dengan cermin mata. Tetapi jika tidak, langkah rawatan lebih lanjut diperlukan untuk mengatasi mata yang anda alami.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!