Kesihatan

Jangan keliru! Inilah Perbezaan Antara Tanda PMS dan Kehamilan Awal

Sindrom pramenstruasi atau PMS mempunyai persamaan dengan tanda-tanda awal kehamilan. Ini termasuk kekejangan perut dan sakit payudara.

Ini boleh membuat wanita keliru untuk membezakan antara keduanya. Terutama bagi mereka yang tidak pernah mengalami kehamilan sebelum ini.

Sekiranya anda sedang dalam tempoh menunggu kehamilan dan masih belum mengetahui tanda-tanda awal kehamilan, mari ketahui perbezaan antara tanda kehamilan awal dan PMS!

Apa itu PMS?

Sindrom pramenstruasi (PMS) adalah kumpulan gejala yang berlaku sebelum haid. Gejala biasanya akan bermula kira-kira dua minggu sebelum permulaan pendarahan haid.

Gejala PMS dan kehamilan mungkin berbeza dari wanita ke wanita, tetapi gejala umum termasuk kelembutan payudara, kekejangan, dan perubahan mood.

Perbezaan antara PMS dan tanda awal kehamilan

PMS menyebabkan beberapa gejala yang sangat serupa dengan tanda-tanda awal kehamilan. Akibatnya, sebilangan wanita sukar untuk menentukan sama ada mereka hamil atau itu hanya tanda PMS.

Berikut adalah beberapa perkara yang membezakan gejala PMS dengan tanda awal kehamilan yang harus anda ketahui:

1. Kekejangan perut

Tanda-tanda kehamilan: Kekejangan perut pada awal kehamilan terasa lebih ringan daripada semasa PMS. Anda boleh merasakan sakit di bahagian bawah perut atau di bahagian belakang bawah.

Anda boleh mengalami kekejangan selama beberapa minggu hingga berbulan-bulan semasa mengandung. Sekiranya anda hamil dan kekejangan ini disertai dengan pendarahan atau pembuangan air besar, berjumpa doktor dengan segera.

PMS: Kekejangan perut semasa PMS atau senggugut itu adalah masalah bagi banyak wanita ketika mereka hendak haid. Keadaan ini biasanya berlaku antara 24 hingga 28 jam sebelum pendarahan haid bermula.

Kekejangan haid sering berkurang selepas kehamilan pertama atau dengan usia. Sebilangan wanita juga akan mengalami kekejangan ketika memasuki putus haid.

Baca juga: 5 Petua Mengatasi PMS dengan Cara Semula Jadi: Memanaskan Hangat kepada Yoga

2. Pendarahan atau bintik-bintik

Tanda-tanda kehamilan: Dalam beberapa kes, kehamilan awal sering ditandai dengan kemunculan tompok-tompok yang berwarna merah jambu atau coklat tua. Keadaan ini berlaku antara 10-14 hari selepas pembuahan.

Tetapi pendarahan tidak cukup untuk membasahi pelapik. Spotting biasanya hanya berlangsung satu atau dua hari, jadi lebih pendek daripada jangka waktu biasa.

PMS: Sementara itu, dalam PMS, spotting seperti itu tidak berlaku. Pendarahan akan mula berlaku pada hari pertama haid dan alirannya lebat pada awal haid.

3. Sakit payudara

Tanda-tanda kehamilan: Pada awal kehamilan, payudara anda boleh sakit, sensitif, dan lembut ketika disentuh. Selain itu, payudara juga terasa lebih kenyang dan lebih berat.

Kelembutan dan pembengkakan ini biasanya berlaku satu hingga dua minggu selepas anda hamil. Ini berlaku kerana lonjakan hormon progesteron semasa anda hamil.

PMS: Semasa PMS, pembengkakan dan kelembutan payudara sering berlaku pada separuh kedua kitaran haid. Tisu payudara mungkin terasa lebat dan lebat, terutama di bahagian luar.

Anda juga mungkin merasakan payudara anda penuh dengan kelembutan dan kesakitan yang berat dan kusam. Kesakitan sering bertambah baik semasa atau selepas haid, kerana tahap progesteron menurun.

4. Perubahan mood

Tanda-tanda kehamilan: Perubahan mood boleh berlaku dari awal hingga anda melahirkan. Wanita hamil selalunya lebih beremosi semasa mengandung. Mood swing boleh melampau.

Anda mungkin sangat gembira dan kemudian menjadi sangat sedih dan menangis. Sekiranya anda bimbang tentang gejala ini dan fikir anda mungkin mengalami kemurungan, pastikan anda bercakap dengan doktor anda. Kemurungan semasa kehamilan adalah perkara biasa, dan dapat diatasi.

PMS: Ungkapan bahawa wanita menjadi lebih sengit ketika menghampiri tempoh haid adalah benar.

Anda menjadi lebih mudah marah dan mudah marah secara tiba-tiba. Walau bagaimanapun, gejala ini biasanya mereda dan hilang ketika datang haid.

Baca Juga: Selalunya Moody semasa PMS? Fahami Sebab Wanita!

5. Mual atau muntah

Tanda-tanda kehamilan: Mual dan muntah adalah salah satu tanda awal kehamilan. Istilahnya ialah sakit pagi, kerana loya sering muncul pada waktu pagi.

Walaupun namanya, sakit pagi boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang hari. Namun, tidak semua wanita mengalami sakit pagi.

PMS: Gejala mual sebelum haid adalah gejala yang sangat jarang berlaku dan jarang berlaku. Walau bagaimanapun, beberapa ketidakselesaan pencernaan seperti mual boleh menyertai gejala PMS.

Baca juga: Ini adalah 9 tanda kehamilan sebelum haid anda lewat, ada yang seperti PMS, anda tahu!

Tanda-tanda awal kehamilan

Sebagai tambahan kepada beberapa gejala di atas, sebenarnya terdapat beberapa tanda yang sangat tipikal pada awal kehamilan.

Tanda khas ini dapat memudahkan anda membezakan antara tanda PMS dan awal kehamilan. Antaranya:

  • Haid yang lewat
  • Perubahan pada puting dan areola (kawasan sekitar puting) menjadi lebih gelap dan lebih lebar
  • Keputihan, peningkatan pengeluaran estrogen semasa kehamilan boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran putih susu

Demikianlah maklumat mengenai perbezaan tanda awal kehamilan dan PMS. Untuk lebih pasti, jangan ragu untuk memeriksa pek ujian, ya!

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!