Kesihatan

Disebutkan Boleh Menyebabkan Keguguran, Bolehkah Wanita Hamil Makan Nangka?

Pernahkah anda mendengar seseorang bertanya, bolehkah wanita hamil memakan nangka? Ya, soalan itu sering diajukan kerana nangka dikatakan menyebabkan keguguran pada wanita hamil. Adakah benar?

Untuk menjawab soalan-soalan ini, mari lihat penjelasan berikut. Bermula dari mengenal buah nangka, dari kandungan khasiatnya hingga manfaatnya untuk kesihatan dan untuk wanita hamil.

Kenali nangka

Nangka adalah salah satu buah yang tumbuh di kawasan tropika, termasuk di Indonesia. Rasa buah manis menjadikannya sangat popular.

Selain dimakan dalam keadaan masak dan manis, nangka muda juga sering digunakan sebagai campuran beberapa jenis masakan Indonesia.

Kandungan khasiat nangka

Nangka kaya dengan karbohidrat, juga mengandungi protein dan lemak. Selain itu, nangka juga mengandungi nutrien seperti serat, vitamin A dan C, magnesium, kalium, tembaga dan mangan.

Buah ini yang mempunyai daging kuning juga kaya dengan antioksidan, yang menjadikannya mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Khasiat buah nangka

Beberapa faedah nangka untuk kesihatan termasuk:

 • Berguna untuk mengawal gula dalam darah. Nangka mempunyai indeks glisemik rendah, sehingga dapat membantu menstabilkan gula darah.
 • Melawan radikal bebas. Seperti yang telah disebutkan, jika nangka kaya dengan antioksidan yang dapat membantu tubuh menangkal radikal bebas.
 • Melindungi badan dari penyakit kronik. Nangka mengandungi karotenoid yang terbukti dapat membantu melawan keradangan dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit kronik seperti diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.
 • Menjaga kesihatan jantung. Kandungan kalium dalam nangka berpotensi untuk mengurangkan risiko penyakit jantung pada orang yang memakannya.

Bolehkah wanita hamil memakan nangka?

Dari penjelasan di atas, nangka mempunyai banyak manfaat kesihatan. Namun, bolehkah wanita hamil memakan nangka? Jawapannya, tentu saja dibenarkan.

Dilaporkan dari keibubapaan.firstcry.comNangka adalah buah yang selamat untuk dimakan oleh ibu hamil. Buah ini memberikan sejumlah kebaikan semasa hamil. Tetapi sudah tentu jumlahnya tidak boleh berlebihan.

Ketahui kelebihan nangka untuk wanita hamil

Sebagai tambahan kepada manfaat yang disebutkan sebelumnya, nangka juga mempunyai faedah khusus untuk wanita hamil, termasuk:

 • Membantu pertumbuhan dan perkembangan bayi. Ini kerana kandungan vitamin A dan C, folat, zat besi dan nutrien lain yang dapat membantu pembentukan organ bayi.
 • Menstabilkan tekanan darah. Tekanan darah meningkat sering berlaku pada wanita hamil. Buah nangka dengan kandungan kaliumnya dapat menjaga kestabilan tekanan darah ibu hamil.
 • Penghadaman yang lancar. Wanita hamil sering mengalami sembelit. Kandungan serat dalam nangka dapat membantu ibu hamil berjalan lebih lancar dalam pencernaan dan mengelakkan sembelit.
 • Menguatkan sistem ketahanan badan. Baik untuk wanita hamil sekiranya anda mempunyai sistem imun yang kuat. Nangka dengan vitamin C dapat membantu menguatkan sistem imun ibu hamil.
 • Meningkatkan mood. Perubahan hormon semasa kehamilan sering mempengaruhi mood dan memakan nangka dianggap dapat mengatasi perubahan mood ini.

Bagaimana dengan risiko memakan nangka?

Pernah dengar jika nangka boleh menyebabkan keguguran? Mungkin itulah salah satu sebab anda tertanya-tanya adakah wanita hamil boleh memakan nangka.

Nampaknya, sehingga kini tidak ada bukti saintifik mengenai kesan ini. Tidak ada bukti bahawa nangka menyebabkan keguguran. Dengan kata lain, jika dimakan secara sederhana, tidak terlalu banyak, nangka adalah buah yang selamat untuk wanita hamil.

Bolehkah wanita hamil memakan nangka jika mereka mempunyai keadaan tertentu?

Secara umum, nangka adalah buah yang selamat dimakan semasa mengandung, sekiranya wanita hamil tidak mengalami keadaan tertentu. Walau bagaimanapun, Moms perlu memperhatikan keadaan berikut untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini:

 • Sekiranya anda mengalami gangguan darah, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memakan nangka. Kerana nangka adalah buah yang dapat meningkatkan pembekuan darah atau pembekuan. Ini akan mempengaruhi keadaan gangguan darah tertentu.
 • Tidak digalakkan jika wanita hamil menghidap diabetes kehamilan kerana nangka dapat menyebabkan gula darah turun naik. Tanya doktor anda tentang makanan yang disyorkan jika anda menghidap diabetes kehamilan.
 • Elakkan jika anda mengalami cirit-birit. Buah nangka dapat membantu sembelit, sementara jika anda mengalami cirit-birit, nangka dapat memperburuk keadaan. Anda tidak boleh makan nangka ketika anda mengalami cirit-birit.
 • Akhirnya, perkara yang perlu diberi perhatian adalah reaksi alahan. Sekiranya anda alah kepada nangka, anda pasti menjauhi buah ini. Bukan hanya semasa hamil, malah dalam keadaan tidak hamil harus dielakkan agar tidak menimbulkan reaksi alahan pada badan.

Itu adalah beberapa penjelasan yang dapat menjawab pertanyaan wanita hamil boleh makan nangka. Kini Moms dapat kembali menikmati manisnya nangka tanpa perlu risau.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!