Kesihatan

Menu Diet Mayo sambil Puasa Menurunkan Berat Badan!

Menjalankan ibadah puasa di bulan Ramadhan bukanlah halangan bagi anda yang ingin berdiet. Termasuk diet mayo. Anda masih boleh berdiet dengan memakan menu diet mayo ketika berpuasa.

Anda hanya perlu menyesuaikan diet anda mengikut peraturan diet yang anda pilih. Sebagai contoh, jika anda bercadang untuk menjalani diet mayo, sudah tentu anda harus mengikuti peraturannya.

Tetapi sebelum itu, adakah anda tahu penjelasan mengenai diet mayo?

Baca Juga: Menu Iftar yang Sihat dan Berkuah yang Harus Anda Cuba

Penjelasan mengenai diet mayo

Apa itu diet mayo? Diet mayo adalah program diet yang awalnya disesuaikan dari Diet Klinik Mayo.

Kaedah ini dikembangkan oleh Mayo Clinic, dengan tujuan menurunkan berat badan. Caranya tertumpu pada mengubah diet anda dan mengubah tabiat harian anda.

Contohnya, menghilangkan kebiasaan mengunyah dan menambah rutin senaman sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Dan makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

Kaedah ini juga memperkenalkan kewujudan piramid makanan. Dalam piramid ini, fokus pada sayur-sayuran dan buah-buahan dengan jumlah kalori terkecil dengan bahagian terbesar.

Kemudian diikuti oleh karbohidrat, protein, lemak dan di bahagian terkecil piramid ditempati oleh makanan manis. Diet ini, dalam versi asalnya, terbahagi kepada dua fasa. Fasa pertama dikenali sebagai "Hilangkan!”.

Pada fasa ini anda mula melakukan tabiat baru, dengan diet anda menyesuaikan piramid diet mayo dan mengubah tabiat makan anda selama dua minggu.

Di laman webnya, Mayo Clinic mendakwa bahawa dalam proses ini seseorang dapat menurunkan berat badan 2.7 hingga 4.5 kilogram.

Kemudian fasa kedua disebut "Hiduplah!". Pada fasa ini anda sudah mulai terbiasa dengan apa yang anda lakukan pada fasa pertama. Anda akan menjadikan fasa pertama sebagai rutin dalam jangka masa panjang.

Diet mayo di Indonesia

Tetapi kemudian diet ini mengalami perubahan penerapan di Indonesia. Di Indonesia, penjelasan yang dijelaskan di atas ditambah dengan satu hal, yaitu jangan gunakan garam dalam setiap hidangan.

Selain itu, diet mayo versi Indonesia juga tepat pada waktunya. Sekiranya versi asalnya dilakukan jangka panjang, di Indonesia hanya untuk 14 hari.

Sebenarnya, menurut pakar pemakanan, diet tanpa garam tidak berkesan. Sebenarnya ketika diet mayo tanpa garam berjaya, kerana kehilangan air dalam badan.

Garam mengikat air di dalam badan, jadi jika terdapat kekurangan garam, air akan keluar dan membuat anda kehilangan berat badan.

Oleh itu, seperti apa panduan diet mayo yang sebenar?

Tidak ada yang salah dengan anda yang mengikuti pola diet mayo mengikut The Mayo Clinic Diet. Anda cukup menyesuaikan gaya hidup dan menyesuaikan diet anda mengikut piramid Diet Klinik Mayo.

Secara ringkas, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda lakukan sekiranya anda ingin menjalani diet mayo seperti yang dijelaskan di laman web Mayo Clinic.

1. Mula bersenam

Dianjurkan untuk bersenam secara teratur 30 minit sehari. Tetapi jika anda tidak terbiasa, anda boleh bermula dari 5 hingga 10 minit.

Kemudian tambahkan masa secara berkala sehingga mencapai sasaran. Semasa berpuasa anda boleh memilih senaman ringan yang boleh dilakukan di rumah.

Anda boleh melakukannya pada waktu petang, sementara menunggu waktu untuk berbuka puasa.

2. Ubah tabiat

Mengkonsumsi makanan ringan di luar aktiviti atau makanan ringan lebih baik dielakkan. Anda harus membiasakan diri dengan diet yang sihat mengikut piramid diet mayo.

3. Menyusun makanan untuk menu diet mayo ketika berpuasa

Seperti yang dijelaskan di atas, bahawa pola makanan ketika melakukan diet mayo harus mengutamakan buah-buahan dan sayur-sayuran. Anda boleh mula memilih buah-buahan dan sayur-sayuran yang anda suka.

Anda hanya memilih karbohidrat, protein, lemak dan juga yang mengandungi gula. Dan disarankan untuk memilih makanan yang memenuhi keperluan 1200 kalori dalam sehari.

Bagaimana cara menentukan menu diet mayo ketika berpuasa?

Biasanya bahagian makan mayo dibahagikan kepada empat kategori, iaitu sarapan pagi, makan tengah hari, makan malam dan makanan ringan. Semuanya dengan jumlah 1200 kalori.

Tetapi bagaimana jika semasa berpuasa? Berikut adalah beberapa panduan untuk menu diet mayo ketika berpuasa.

Pilihan menu diet mayo ketika berpuasa selama tiga hari

Makanan iftar

 • Smoothie buah seperti strawberi, pisang dan juga susu rendah lemak atau tanpa lemak.
 • Oatmeal, dicampur dengan susu soya. Setengah epal, satu sudu madu dan juga memberikan sedikit serbuk kayu manis.
 • Bijirin bijirin penuh dengan satu pisang dan minuman bebas kalori.

Makan malam untuk menu diet mayo semasa berpuasa

 • Sup dimasak dengan pelbagai sayur-sayuran. Anda juga boleh menambah roti gandum dan telur ke menu harian ini.
 • Salad sayur dihiasi dengan sapuan dada ayam dengan sesudu mayonis rendah lemak dan yogurt biasa. Masukkan badam dan tambahkan satu pisang untuk pencuci mulut.
 • Salad sayur dengan sebiji telur rebus dan campuran keju cheddar rendah lemak. Anda juga boleh memilih nanas sebagai pencuci mulut.

sahur

 • Menu dada ayam tanpa kulit dan bayam tumis dengan bawang putih, minyak zaitun dan tomato. Anda boleh menghidangkannya dengan sumber karbohidrat seperti kentang. Atau anda juga boleh makan ubi jalar sebagai penutup.
 • Kuku udang, kentang panggang dan bayam kukus disajikan dengan sos salsa. Anda boleh makan coklat atau ais krim dengan had kalori 150 untuk pencuci mulut.
 • Kerang yang dimasak dengan minyak zaitun dicampur dengan kembang kol dan kentang dengan perasa bawang putih.

Makanan ringan

Anda boleh mengira kalori menggunakan aplikasi kalkulator kalori untuk makanan yang anda pilih. Sekiranya masih boleh dilakukan, anda boleh memilih makanan di bawah ini sebagai makanan ringan anda.

 • Keropok gandum
 • Plum
 • Sebilangan kecil popcorn

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!