Kesihatan

Ini adalah pertolongan cemas yang harus anda lakukan ketika hipotermia

Hipotermia tidak hanya boleh berlaku di Kutub Utara, kamu tahu. Keadaan ini boleh berlaku di mana sahaja, apabila keadaan persekitaran terlalu sejuk dan ketika tubuh tidak dapat menghasilkan panas yang cukup.

Ini boleh mempengaruhi sesiapa sahaja dan pada usia berapa pun. Ramai orang sering mengabaikan gejala hipotermia kerana dianggap sebagai keadaan selesema biasa. Sebenarnya, keadaan ini tidak boleh dipandang ringan kerana boleh berisiko menyebabkan kematian.

Kesalahan dalam memberi pertolongan kepada seseorang yang terkena hipotermia, sebenarnya boleh membuat keadaan seseorang bertambah buruk. Itulah sebabnya, mari kita lihat beberapa perkara di bawah yang suatu hari nanti mungkin berguna untuk anda.

Baca Juga: Clindamycin, Antibiotik untuk Jangkitan Jerawat hingga Faraj, Mari Belajar

Definisi hipotermia

Hipotermia adalah keadaan perubatan kecemasan yang boleh berlaku pada seseorang, keadaan ini menyebabkan badan kita kehilangan haba lebih cepat daripada keadaan biasa. Hingga akhirnya boleh menyebabkan suhu badan sangat rendah.

Dalam keadaan biasa, suhu badan umumnya sekitar 37 ° C. Namun, apabila terkena hipotermia suhu badan akan menurun hingga di bawah 35 ° C. Apabila suhu badan menurun, jantung, sistem saraf, dan organ lain tidak dapat berfungsi dengan normal.

Gejala hipotermia

Keadaan yang paling biasa untuk menggambarkan seseorang yang mengalami hipotermia adalah menggigil. Menggigil adalah pertahanan automatik badan kita terhadap suhu sejuk dan salah satu usaha reflektif kita untuk memanaskan badan.

Seseorang yang diserang hipotermia biasanya tidak menyedari keadaannya, ini kerana gejala sering bermula secara beransur-ansur.

Beberapa perkara yang perlu diperhatikan sebagai tanda dan gejala perkembangan hipotermia, termasuk:

 • Bergegar
 • Ucapan kabur atau merungut
 • Nafas perlahan dan cetek
 • Nadi lemah
 • Kekemasan atau kekurangan koordinasi
 • Mengantuk atau tenaga yang sangat rendah
 • Kekeliruan atau kehilangan ingatan
 • Kehilangan kesedaran
 • Pada bayi kulit akan menjadi merah.

Punca hipotermia

Hipotermia berlaku apabila badan kita kehilangan haba lebih cepat daripada menghasilkan haba. Penyebab yang paling biasa adalah pendedahan kepada keadaan cuaca sejuk atau air sejuk.

Ini boleh terjadi ketika kita bersentuhan dengan lingkungan yang memiliki suhu lebih rendah daripada suhu badan kita. Namun, ini dapat dielakkan dengan memakai pakaian yang melindungi tubuh dari suhu sejuk di persekitaran.

Terdapat juga beberapa perkara lain yang boleh menyebabkan seseorang mengalami hipotermia, termasuk:

 • Memakai pakaian yang tidak cukup panas untuk keadaan cuaca sejuk
 • Tinggal terlalu lama dalam cuaca sejuk
 • Memakai pakaian basah
 • Merendam dalam air terlalu lama
 • Tinggal dalam keadaan berangin terlalu lama.

Jenis hipotermia

Berdasarkan keparahannya, hipotermia umumnya diklasifikasikan kepada tiga kumpulan, iaitu:

1. Hipotermia ringan

Hipotermia ringan adalah keadaan awal untuk hipotermia, dalam hal ini keadaan suhu badan seseorang berada dalam lingkungan 32-35 ° C.

Keadaan ini juga mempunyai simptom awal. Gejala biasanya merangkumi tekanan darah tinggi, menggigil, pernafasan dan degup jantung yang cepat, saluran darah yang tersekat, keletihan, gangguan penilaian, dan kurangnya koordinasi.

2. Hipotermia sederhana

Apabila mengalami hipotermia pada tahap keparahan sederhana, suhu badan seseorang berada dalam lingkungan 27-32 ° C.

Gejala hipotermia sederhana boleh merangkumi degupan jantung yang tidak teratur, pernafasan lebih perlahan, tahap kesedaran yang rendah, murid yang melebar, tekanan darah rendah, dan penurunan refleks.

3. Hipotermia yang teruk

Keadaan ini adalah keadaan kecemasan, di mana suhu badan seseorang berada dalam lingkungan di bawah 27 ° C. Gejala yang ditunjukkan dalam keadaan ini adalah kesukaran bernafas, murid yang tidak bertindak balas, kegagalan jantung, edema paru, dan serangan jantung.

Dalam keadaan ini pesakit mesti segera dikejarkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan oleh doktor, agar tidak menyebabkan kematian.

Seseorang yang mempunyai hipotermia ringan boleh dihantar pulang setelah suhu badan kembali normal. Sementara itu, pada seseorang dengan keadaan sederhana hingga teruk, mereka harus dimasukkan ke hospital untuk pemerhatian dan penilaian lebih lanjut setelah keadaannya stabil.

Faktor risiko hipotermia

Hipotermia sebenarnya boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang untuk menghidap keadaan ini, faktor-faktor ini termasuk:

1. Keletihan

Apabila badan kita dalam keadaan keletihan, badan akan bertolak ansur kurang sejuk daripada keadaan biasa. Kerana ini, seseorang yang letih lebih cenderung kepada hipotermia.

2. Warga emas

Seiring usia anda, badan anda mulai kehilangan kemampuan untuk mengatur suhu dan merasa sejuk.

3. Kanak-kanak

Kanak-kanak kehilangan haba lebih cepat daripada orang dewasa. Kanak-kanak juga sering mengabaikan keadaan sejuk yang mereka rasakan.

4. Masalah mental

Orang yang menderita penyakit mental, seperti demensia, atau keadaan lain yang mengganggu pertimbangan mungkin berisiko tinggi terkena hipotermia. Orang yang mempunyai masalah mental, mungkin tidak tahu bagaimana memanaskan diri ketika merasa sejuk.

5. Penggunaan alkohol dan dadah

Alkohol boleh membuat badan terasa panas di dalam, tetapi menyebabkan saluran darah mengembang. Dalam keadaan ini, badan akan kehilangan haba lebih cepat daripada permukaan kulit.

Pada seseorang yang mengambil alkohol juga akan mengalami penurunan tindak balas terhadap selesema. Di samping itu, penggunaan alkohol atau ubat-ubatan haram juga boleh mempengaruhi penilaian seseorang terhadap keadaan yang dialaminya.

6. Keadaan perubatan tertentu

Beberapa gangguan kesihatan mempengaruhi kemampuan tubuh untuk mengatur suhu badan. Sebagai contoh, pada seseorang yang mempunyai keadaan tiroid yang tidak aktif, ia juga dikenali sebagai hipotiroidisme.

Di samping itu, beberapa keadaan perubatan lain seperti pada seseorang yang mempunyai nutrisi yang buruk atau anoreksia nervosa, diabetes, strok, arthritis yang teruk, penyakit Parkinson, trauma, dan kecederaan saraf tunjang, juga mengalami penurunan kemampuan untuk mengatur suhu badan.

7. Dadah

Beberapa ubat dapat mengubah kemampuan tubuh untuk mengatur suhunya. Contohnya termasuk antidepresan, antipsikotik, ubat penahan sakit narkotik dan ubat penenang.

Kami mengesyorkan bahawa jika anda mengambil ubat dan merasa sejuk selepas beberapa saat, segera berjumpa doktor atau ahli farmasi.

Pertolongan cemas untuk hipotermia

Tindak balas terhadap hipotermia berbeza dari orang ke orang. Keadaan ini adalah keadaan kecemasan yang memerlukan pertolongan segera.

Pertolongan cemas yang dapat diberikan kepada seseorang yang terkena hipotermia adalah memanaskan badannya, sehingga suhu badan kembali normal. Seterusnya, ukur nadi, jika tidak dijumpai, segera hubungi pertolongan kecemasan.

Sementara menunggu bantuan perubatan tiba, ada beberapa perkara yang dapat kami lakukan untuk membantu seseorang yang menderita hipotermia, termasuk:

 1. Tanggalkan pakaian basah yang melekat pada badan orang yang mengalami hipotermik.
 2. Lindungi orang itu dari draf, dan kehilangan haba lebih lanjut dengan pakaian kering dan hangat.
 3. Pindahkan orang itu ke tempat yang kering dan kering secepat mungkin.
 4. Gunakan selimut yang hangat.
 5. Ambil suhu seseorang jika termometer tersedia.
 6. Tawarkan minuman suam, tetapi elakkan kafein, yang mempercepat kehilangan haba.
 7. Sekiranya orang itu tidak sedarkan diri, jangan paksa cecair memasuki badan.
 8. Buat hubungan kulit ke kulit (kulit ke kulit). Caranya, lakukan sentuhan terus kepada seseorang yang diserang hipotermia. Tujuan kaedah ini adalah untuk memindahkan haba badan.
 9. Sekiranya tidak ada tanda-tanda pernafasan atau denyut nadi, CPR dapat dilakukan, sehingga paramedik tiba atau orang itu dibawa ke hospital.
 10. Jangan menggunakan panas yang melampau secara tiba-tiba pada seseorang yang berada dalam keadaan ini. Kerana ini boleh menyebabkan kerosakan kulit.

Di samping itu, pemindahan haba secara tiba-tiba ini boleh mencetuskan degupan jantung yang tidak teratur, jadi tidak mustahil bagi pesakit hipotermik untuk mati akibat serangan jantung.

Bantuan perubatan hipotermia

Dalam kes yang teruk, seseorang yang terkena hipotermia perlu mendapatkan bantuan perubatan di hospital. Pegawai perubatan boleh melakukan tindakan berikut untuk membantu seseorang yang mengalami hipotermia:

 1. Kakitangan perubatan akan segera melakukan CPR atau resusitasi kardiopulmonari untuk memulihkan fungsi pernafasan.
 2. Memberi oksigen lembap melalui topeng atau saluran hidung, untuk memanaskan saluran pernafasan dan membantu menaikkan suhu badan.
 3. Berikan cecair intravena yang dihangatkan.
 4. Sedutan dan pemanasan darah, kemudian mengalir kembali ke dalam badan.
 5. Cecair steril yang dihangatkan kemudian dimasukkan ke dalam rongga perut menggunakan tiub khas.

Pencegahan hipotermia

Supaya kita dalam keadaan tertentu tidak mengalami hipotermia, ada beberapa cara untuk mencegahnya, seperti:

1. Gunakan penutup kepala dan tangan

Pakai topi atau penutup pelindung lain untuk mengelakkan panas badan melarikan diri dari kepala, muka dan leher. Tutup tangan dengan sarung tangan.

2. Elakkan aktiviti berat

Apabila anda merasa sejuk, elakkan aktiviti yang akan menyebabkan anda banyak berpeluh. Aktiviti yang berterusan dapat melepaskan haba dari badan dengan lebih cepat daripada biasa.

3. Pakai pakaian berlapis

Pakai pakaian yang longgar, berlapis dan ringan. Sebaiknya gunakan pakaian luar yang diperbuat daripada bahan kalis air yang ditenun dengan ketat untuk keadaan persekitaran yang berangin. Lapisan bulu, sutera, atau polipropilena mengekalkan haba badan lebih baik daripada kapas.

4. Pastikan badan anda kering

Pastikan keadaan badan anda tetap kering. Tanggalkan pakaian basah secepat mungkin. Selain badan, pastikan tangan dan kaki anda tetap kering.

5. Awasi anak-anak

Dalam keadaan sejuk dan berangin, selalu perhatikan keadaan anak-anak. Beri mereka lapisan pakaian dan selalu mengawasinya ketika mereka mula menunjukkan gejala sejuk.

Baca Juga: Sakit Tekak Semasa Berpuasa? Ayuh, ketahui simptom dan sebabnya!

Komplikasi hipotermia

Komplikasi semasa pemulihan boleh merangkumi beberapa penyakit seperti:

1. Frostbite

Keadaan ini boleh menyebabkan kematian tisu, kerana keadaan suhu badan yang terlalu jauh di bawah normal. Frostbite adalah komplikasi yang paling biasa berlaku apabila tisu badan membeku

2. Gangren

Juga dikenali sebagai kematian tisu. Keadaan ini disebabkan oleh penyumbatan aliran darah ke seluruh badan yang menyebabkan tisu badan mati.

3. Kaki parit

Yaitu keadaan kerosakan saluran darah dan saraf di kaki kerana terendam di dalam air terlalu lama.

4. Hiperventilasi

Oleh kerana keadaan badan mengalami sejuk, seseorang akan bernafas lebih cepat dan mengeluarkan lebih banyak karbon dioksida. Hiperventilasi adalah keadaan di mana karbon dioksida dalam badan dikurangkan. Ini boleh menyebabkan jantung berhenti berdegup.

5. Kematian

Dalam kes yang serius dan tidak segera mendapatkan rawatan perubatan, hipotermia juga boleh menyebabkan kematian.

Itulah beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai hipotermia. Walaupun dalam beberapa kes, hipotermia dapat bertambah baik setelah mendapatkan rawatan. tetap anda dinasihatkan untuk sentiasa menjaga kesihatan badan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!