Kesihatan

Jenis Jerawat Yang Muncul di Muka, Tahukah Anda?

Kemunculan jerawat adalah salah satu masalah yang paling biasa dialami oleh semua orang. Tetapi tahukah anda bahawa jerawat mempunyai pelbagai jenis dan cara rawatan? Mari ketahui lebih lanjut mengenai pelbagai jenis jerawat supaya anda tahu cara merawatnya dengan betul!

Jenis jerawat

Semua jenis jerawat. (Foto: //www.shutterstock.com)

Whiteheads (komedo tertutup)

Whiteheads adalah sejenis jerawat yang tumbuh di bawah permukaan kulit dan terbentuk apabila liang menjadi tersumbat dengan sebum dan sel kulit mati. Jerawat yang satu ini akan muncul dan ditutupi oleh lapisan kulit yang nipis dan mempunyai warna putih kekuningan.

Biasanya whiteheads disebabkan oleh banyak perkara termasuk kulit berminyak, hormon, akil baligh, diet, dan penggunaan kosmetik dan pelembap pada wajah.

Namun, jangan risau kerana whiteheads dapat dirawat dengan produk yang mengandungi asam salisilat. Produk retinoid topikal biasanya akan disyorkan untuk menghilangkan whiteheads.

Blackheads (komedo terbuka)

Tidak seperti whiteheads, komedo adalah sejenis komedon terbuka di permukaan kulit. Jerawat ini terjadi kerana adanya sel kulit mati dan minyak berlebihan.

Apabila whiteheads muncul pada kulit dengan warna putih kekuningan sementara blackheads muncul dengan warna hitam. Ini disebabkan oleh pendedahan kepada udara sehingga lebihan minyak di dalam liang menjadi lebih gelap.

Penyebabnya boleh disebabkan oleh banyak faktor seperti kulit berminyak, folikel rambut yang jengkel, hormon, dan diet, atau produk penjagaan kulit tertentu.

Papula

Papula adalah benjolan kecil merah atau merah jambu yang disertai dengan keradangan pada kulit. Papula berlaku apabila dinding di sekitar liang-liang rosak akibat keradangan yang teruk.

Jerawat jenis ini sangat sensitif untuk disentuh, jadi anda harus berhati-hati untuk tidak menyentuh atau memerahnya. Muncul papula jerawat hanya akan menyebabkan keradangan menjadi lebih teruk dan boleh menyebabkan parut atau parut.

Baca juga: Selalunya Membuat anda merasa rendah diri, inilah sebab dan cara mengatasi jerawat di dagu

Pustula

Jenis jerawat ini sebenarnya serupa dengan papula kerana kedua-duanya adalah jerawat yang meradang. Tetapi perbezaannya adalah, pustula mengandungi nanah yang terdiri daripada minyak, sel kulit mati, dan bakteria.

Pustula biasanya dicirikan oleh lebam sedikit lebih besar yang mempunyai inti putih atau kuning dan dikelilingi oleh kulit yang kemerahan.

Anda mesti mengelakkan menyentuh dan memerah jerawat jenis ini. Munculnya jerawat yang berpenyakit boleh menyebabkan parut atau bintik hitam pada kulit.

Nodul

Nodul adalah sejenis jerawat yang besar, lebam meradang yang sukar disentuh. Secara amnya, nodul akan lebih menyakitkan kerana jerawat ini tumbuh jauh di dalam kulit.

Nodul boleh terjadi apabila pori-pori kulit anda tersumbat, bengkak, jengkel dan membesar. Kerana kedudukannya yang tumbuh jauh di bawah kulit, jerawat jenis ini sukar dirawat di rumah dan boleh meninggalkan tisu parut.

Untuk merawat nodul jerawat, berjumpa doktor. Biasanya doktor akan menetapkan ubat untuk menghilangkan nodul.

Selain itu, doktor juga boleh memberi anda ubat isotretinoin oral (Sotret) untuk anda minum setiap hari selama empat hingga enam bulan. Ubat ini dapat merawat dan mencegah nodul dengan mengurangkan ukuran kelenjar minyak di dalam liang.

Jerawat kistik

Jerawat kistik adalah bentuk jerawat besar. Jerawat ini berkembang apabila liang tersumbat oleh gabungan bakteria, sebum, dan sel kulit mati dan jauh di bawah permukaan kulit.

Jerawat sista boleh menjadi sangat besar, berwarna merah atau putih dan menyakitkan apabila disentuh. Pembentukan jerawat ini boleh menyebabkan jangkitan pada kulit yang teruk. Untuk mengatasinya, anda memerlukan bantuan doktor.

Baca juga: Pelbagai Pilihan Ubat Jerawat Kuat Dijual di Farmasi

Apakah keterukan pelbagai jenis jerawat?

Blackheads dan whiteheads adalah jenis jerawat yang paling ringan. Kedua-dua jenis jerawat kadang-kadang boleh dirawat dengan toner berasaskan asid salisilik.

Pustula dan papula adalah bentuk jerawat yang lebih teruk. Menyembuhkan kedua-dua jenis jerawat pada umumnya lebih sukar dan memerlukan preskripsi dari doktor. Sama ada ubat yang diambil secara oral atau ubat yang digunakan pada kulit.

Sementara itu, nodul dan jerawat sista adalah bentuk jerawat yang paling teruk. Adalah sangat penting untuk mendapatkan bantuan doktor dalam menyembuhkan nodul dan jerawat sista.

Penting untuk diingat, jika anda mempunyai kulit yang mudah berjerawat, elakkan dari menyentuhnya atau memerah sehingga kulit tidak menjadi lebih meradang dan meninggalkan bekas luka.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai masalah jerawat? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!