Kesihatan

Adakah Tompok Berbahaya Semasa Kehamilan? Mari Fahami Supaya Tidak Keliru!

Ramai wanita hamil berpendapat bahawa bintik-bintik semasa kehamilan adalah haid. Ini tentunya membuat wanita hamil menjadi risau.

Jadi bintik mana yang berbahaya dan mana yang normal? Sebelum menjelaskan lebih lanjut mengenai penyebab ciri-ciri bintik hamil, berikut adalah penjelasan ringkas.

Baca Juga: Keguguran Tanpa Pendarahan, Adakah Mungkin? Inilah Penjelasannya!

Tompok darah semasa kehamilan atau bintik

Bintik darah semasa kehamilan atau disebut juga bintik-bintik adalah adanya darah merah, merah jambu atau coklat gelap yang keluar dari vagina. Anda akan menyedarinya, ketika anda kencing dan melihat bintik-bintik di seluar dalam anda.

Berbeza dengan haid, bintik-bintik darah semasa kehamilan atau bintik-bintik hanya beberapa tetes darah. Darah yang keluar jauh lebih ringan daripada haid, malah tidak akan memenuhi seluar dalam ketika anda memakainya.

Semasa kehamilan, bercak adalah keadaan yang sangat biasa. Terdapat pelbagai faktor yang menyebabkannya. Beberapa faktor tidak perlu dibimbangkan.

Tetapi perlu diingat bahawa bintik-bintik berbeza dari pendarahan. Pendarahan menjadikan anda lebih banyak pendarahan. Pendarahan akan membuatkan anda memerlukan pembalut atau tampon.

Sekiranya semasa kehamilan anda mengalami pendarahan, terutama jika terdapat banyak darah, segera dapatkan bantuan perubatan.

Penyebab bintik-bintik semasa kehamilan

Bintik-bintik semasa kehamilan adalah bintik-bintik pendarahan ringan yang keluar dari vagina, ini boleh berlaku semasa kehamilan, terutama pada trimester pertama. Tetapi ada juga yang mengalami kemunculan bintik-bintik darah semasa kehamilan pada trimester kedua dan ketiga.

Berikut adalah pelbagai penyebab bintik darah semasa kehamilan, yang dibezakan oleh usia kehamilan, dari trimester pertama hingga ketiga.

1. Punca bintik pada trimester awal kehamilan

Bintik darah semasa awal kehamilan adalah perkara biasa. mengikut Garis Kesihatan, sekitar 15 hingga 20 peratus wanita hamil mengalami bintik pada trimester pertama.

Dalam satu kajian pada tahun 2010, dari 4.539 wanita hamil, kira-kira 1 dari 4 mengalami bintik pada trimester pertama. Titik paling kerap muncul pada minggu keenam dan ketujuh kehamilan.

Sekiranya berlaku pada masa-masa ini, bintik darah semasa kehamilan mungkin disebabkan oleh:

Pendarahan implantasi

Penyebab bercak yang paling biasa semasa kehamilan adalah pendarahan implantasi. Selalunya berlaku 6-12 hari selepas pembuahan. Ini adalah tanda bahawa embrio (telur yang disenyawakan) ditanam ke dinding rahim.

Bintik-bintik yang keluar biasanya berwarna terang dan berwarna merah muda muda hingga coklat gelap. Darah juga tidak akan menetes ketika anda kencing. Jadi anda tidak memerlukan alas untuk menyerap darah yang keluar.

Pendarahan implantasi juga hanya berlangsung selama beberapa jam hingga 3 hari, dan biasanya akan berhenti sendiri. Keadaan ini juga merupakan salah satu gejala awal kehamilan.

Kehamilan ektopik

Kehamilan ektopik berlaku apabila telur yang disenyawakan menanam di luar rahim. Keadaan ini dicirikan oleh penampilan bintik-bintik atau pendarahan yang lebih berat daripada pendarahan implantasi.

Selain itu, biasanya dialami bersama-sama dengan gejala lain seperti sakit perut atau sakit pelvis, pening sehingga anda merasa seperti akan pingsan, dan tekanan di rektum. Sekiranya anda mengesyaki kehamilan ektopik, anda harus segera menghubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan.

Keguguran awal

Bintik-bintik juga boleh disebabkan oleh keguguran dan biasanya berlaku pada 13 minggu pertama kehamilan. Sekiranya anda hamil dan mengalami pendarahan merah atau coklat muda, sama ada dengan atau tanpa kekejangan, segera hubungi doktor anda.

Bukan hanya itu, keguguran juga dapat didahului oleh gejala lain, seperti sakit belakang ringan hingga parah, pelepasan lendir putih-merah jambu, kekejangan atau kontraksi, dan pelepasan tisu seperti benjolan.

Sekiranya tanda-tanda keguguran bermula, tidak banyak yang dapat dilakukan untuk menyelamatkan kehamilan. Walau bagaimanapun, anda masih harus menghubungi doktor. Pemeriksaan doktor akan mematikan, sama ada anda mengalami kehamilan ektopik atau komplikasi lain.

Doktor anda mungkin akan memerintahkan dua atau lebih ujian darah untuk memeriksa tahap hormon kehamilan. Hormon ini dipanggil human chorionic gonadotropin (hCG).

Ujian akan berlangsung selama 24 hingga 48 jam. Ujian ini perlu dilakukan supaya doktor dapat menentukan sama ada tahap hCG dalam badan menurun. Tahap hCG yang menurun menunjukkan keguguran.

Sebab-sebab lain

Sebagai tambahan kepada yang telah disebutkan, noda darah pada awal kehamilan boleh berlaku dengan alasan lain yang tidak dapat ditentukan. Kerana pada awal kehamilan, tubuh akan melalui banyak perubahan.

Pada sesetengah orang, perubahan ini mempengaruhi perkhidmatan yang kemudiannya dapat menyebabkan bintik semasa kehamilan. Perubahan hormon pada awal kehamilan juga boleh menyebabkan bintik ringan.

Di antara penyebabnya, wanita hamil perlu menyedari jangkitan. Kerana jangkitan juga boleh menyebabkan bintik-bintik darah. Itulah sebabnya penting untuk melakukan pemeriksaan dan konsultasi secara berkala semasa mengandung.

2. Penyebab bintik-bintik darah semasa trimester kedua kehamilan

Punca berlakunya bintik-bintik darah atau bintik-bintik pada trimester kedua kehamilan, boleh disebabkan oleh kerengsaan serviks. Kerengsaan boleh berlaku selepas hubungan seksual atau kerana pemeriksaan serviks.

Sekiranya atas sebab itu, anda tidak perlu risau. Kerana secara amnya bukan perkara yang membahayakan janin dan ibu.

Tetapi ada juga yang disebut polip serviks. Keadaan ini juga boleh menyebabkan pendarahan pada trimester kedua. Polip serviks adalah pertumbuhan tisu pada serviks, yang tidak berbahaya, jadi tidak perlu dibimbangkan.

Sementara itu, bintik-bintik semasa kehamilan juga dapat terjadi disebabkan oleh peningkatan jumlah saluran darah di tisu di sekitar serviks yang menyebabkan darah keluar.

Tetapi di luar apa yang telah disebutkan, kehadiran darah yang banyak dari faraj pada trimester kedua, mungkin memberi kesan kepada keadaan darurat. Ini termasuk yang berikut:

Plasenta previa

Plasenta previa adalah keadaan apabila plasenta meliputi sebahagian atau seluruh serviks pada bulan-bulan terakhir kehamilan. Sekiranya anda mengalaminya, wanita hamil boleh mengalami pendarahan berat sebelum atau semasa melahirkan.

Beberapa simptom plasenta previa termasuk pendarahan. Pendarahan boleh berlaku, berhenti dan kembali setelah beberapa hari atau minggu kemudian.

Persalinan pramatang

Seseorang boleh dikatakan mengalami persalinan pramatang ketika dia melahirkan walaupun usia kehamilan adalah 37 tahun atau lebih awal.

Persalinan pramatang boleh berlaku kerana jangkitan pada wanita hamil. Gejala termasuk bintik-bintik atau pendarahan disertai dengan kontraksi, sakit belakang, dan pecahnya pramatang membran.

Keguguran

Keguguran biasanya berlaku sebelum minggu ke-13 kehamilan. Tetapi ia juga boleh berlaku setelah kehamilan 13 minggu hingga 20 minggu. Dikenali sebagai keguguran lewat atau keguguran lewat.

Keguguran ini boleh disebabkan oleh hipertensi, masalah tiroid, lupus, diabetes, preeklamsia, keadaan genetik tertentu kepada beberapa jangkitan.

Salah satu gejalanya adalah bintik-bintik darah semasa kehamilan disertai dengan janin yang tidak bergerak, kekejangan atau sakit belakang atau perut dan keputihan dari faraj tanpa sebab yang jelas.

3. Punca bintik-bintik atau bintik darah pada trimester ketiga

Bintik darah pada trimester ketiga kehamilan tidak selalu menjadi tanda masalah. Bintik boleh berlaku setelah wanita hamil melakukan hubungan seks. Setelah pemeriksaan serviks juga dapat menyebabkan bintik darah.

Pada trimester akhir, bintik-bintik juga dapat menjadi tanda bahawa buruh akan datang. Tetapi di sisi lain, wanita hamil juga perlu mengetahui bintik-bintik pada trimester ketiga.

Kerana ia boleh berlaku kerana keadaan yang serius dan memerlukan rawatan perubatan. Terdapat tiga perkara yang perlu diperhatikan, iaitu:

Plasenta previa

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, ini adalah keadaan ketika plasenta menutupi serviks. Supaya ia meliputi saluran kelahiran bayi. Sekiranya ia berlaku pada akhir kehamilan, doktor anda mungkin mencadangkan pembedahan caesar semasa melahirkan.

Gangguan plasenta

Gangguan plasenta atau gangguan plasenta adalah keadaan apabila plasenta berpisah dari dinding rahim sebelum waktunya. Sekiranya ia berlaku, ia akan menyebabkan pendarahan yang berbahaya bagi ibu dan janin.

Vasa previa

Ini adalah komplikasi kehamilan yang teruk, tetapi jarang berlaku. Di mana beberapa saluran darah tali pusat janin sangat dekat dengan lubang dalaman serviks.

Saluran darah berisiko pecah, dan jika tidak didiagnosis, boleh membawa maut. Bahkan menyebabkan bayi dilahirkan tetapi tidak dapat diselamatkan.

Salah satu gejalanya adalah pendarahan faraj yang tidak menyakitkan. Tanda lain ialah darah yang keluar kelihatan merah gelap seperti warna anggur.

Ciri-ciri bintik semasa kehamilan adalah berbahaya

Pada dasarnya melihat semasa mengandung adalah perkara yang wajar berlaku, tetapi dalam beberapa keadaan ia boleh membahayakan ibu dan janin dan bahkan boleh mengancam nyawa. Berikut adalah beberapa ciri tempat berbahaya, termasuk:

Pendarahan semakin banyak

Apabila mengalami pendarahan berat atau meningkat dari hari ke hari, ini menunjukkan adanya kecederaan dan pelepasan tisu di sekitar rahim yang cukup luas.

Keadaan ini harus dinilai melalui pemeriksaan doktor dan ultrasound. Keadaan ini juga boleh membahayakan sekiranya pemeriksaan menunjukkan bahawa tisu di sekitar kantung janin terlepas bersama dengan darah yang keluar.

Kehadiran bekuan dengan darah

Terdapat beberapa wanita hamil yang mengalami bintik-bintik dalam bentuk ketulan yang menyerupai daging yang keluar bersama dengan darah. Benjolan ini harus disyaki sebagai tisu rahim atau bahkan kantung janin yang terlepas dan keluar.

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda harus segera menghubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Titik dan kekejangan perut

Sekiranya anda mengalami kekejangan atau sakit perut, anda harus berjaga-jaga. Kekejangan perut ini boleh menjadi tanda kontraksi rahim yang cuba mengusir tisu rahim dan boleh menjadi tanda awal keguguran.

Apa yang perlu dilakukan jika anda bimbang tentang kejadian bintik-bintik semasa kehamilan?

Pada awal kehamilan, bercak adalah perkara biasa. Biasanya kesan darah akan berhenti dengan sendirinya.

Tetapi jika anda risau ketika anda mengalami bintik-bintik, anda boleh segera melakukan pemeriksaan. Doktor akan melakukan pemeriksaan, termasuk melihat berapa banyak pendarahan dan melakukan pemeriksaan ultrasound.

Ultrasound dilakukan untuk memastikan kesihatan janin, termasuk memeriksa degupan jantung dan melihat perkembangannya. Di samping itu, ujian lain yang mungkin dilakukan adalah ujian darah chorionic gonadotropin manusia (HCG).

Ujian dilakukan untuk mendiagnosis kehadiran atau ketiadaan kehamilan ektopik. Ujian ini juga dapat mengesahkan bahawa tidak ada kemungkinan keguguran pada wanita hamil.

Sementara itu, jika bintik muncul pada trimester kedua dan ketiga, segera berjumpa doktor dan beritahu gejala lain yang mungkin timbul semasa bintik-bintik.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.